„Mondjanak le a beruházásról!” – Találkoztak a Mikepércsi Anyák a CATL magyarországi képviselőjével

Szilágyi Balázs elmondta a civileknek, a kínai cég örül a szakértői fórumoknak, és nem értik, miért tiltotta le a Debreceni Egyetem Fábián István vegyészprofesszor akkumulátorgyártásról szóló előadását. Az egyesület tagjai egy nyílt levelet fogalmaztak meg Ceng Jücsün CATL-elnöknek címezve.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ma, április 13-án délelőtt találkozott Szilágyi Balázs, a CATL közügyekért felelős vezetője a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö) képviselőivel, hogy megvitassák a Debrecen déli gazdasági övezetében zajló akkumulátorgyár-beruházással kapcsolatos kérdéseket. Az egyeztetést a kínai cég kezdeményezte.

Fónainé Pásztor Enikő, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület elnöke átadja a levelüket Szilágyi Balázsnak
Mikepércsi Anyák a Környezetért

Nyílt levélben kérik a CATL elnökét, álljanak el a beruházástól

Az akkumulátorgyár ellen hónapok óta tiltakozó mikepércsi civilek egy Ceng Jücsünnek – pinjin átírás szerint Zeng Yuqun, angol nevén Robin Zeng – a CATL alapító elnökének címzett nyílt levéllel készültek az eseményre. A levelet a Debreciner szerkesztőségével is megosztották. Ebben azt kérik, a cég álljon el a magyarországi beruházási terveitől, mert nem szeretnék kockáztatni a gyermekeik egészségét és a vízbázist, valamint nem akarják a CATL-re költeni az adójukat. Megjegyzik továbbá, ha megépül a gyár, nem tud majd hatékonyan működni, mert nem lesz hozzá megfelelő munkaerő, energia és víz.

A mikepércsi anyák három pontban részletezték az érveiket. Egyrészt, mint írják, a beruházás miatt sérülni fog Debrecen felszín alatti vízbázisa, jelentősen csökken majd a rendelkezésre álló vízmennyiség, miközben más gyárak is sok vizet használnak a területen. A civilek szerint a CATL igényei olyan komoly infrastrukturális és energetikai beruházásokat követelnek meg, amelyek miatt az egész projekt már nem éri meg az adófizetőknek, ezekre a forrásokra szerintük az oktatásban és az egészségügyben lenne szükség.

Mikepércsi Anyák a Környezetért

A Miakö érvelése szerint a jelentős energiát, vizet és munkaerőt az ország nem fogja tudni biztosítani, a munkaerőhiány például már évek óta súlyos gondokat okoz. Ezzel összefüggésben a harmadik pontban azt hangsúlyozzák: a dolgozók várhatóan Kelet-Ázsiából érkeznek majd, ez pedig a CATL-nek is nagyobb költséget jelenthet. Az álláspontjuk szerint kétséges továbbá a termelés várható hatékonysága. Példaként az SK Innovation komáromi gyárát hozták fel, ahol az információik szerint 30 százalék a selejtek aránya.

„Amennyiben az Önök cége miatt a magyar lakosság egészséges élethez való jogai sérülnek, az a kínai cégek és nép megítélését jelentősen rontani fogja nemzetközileg is. Kérjük, a CATL mondjon le magyarországi beruházásáról!” – zárul a nyílt levelük, amelyet a cikkünk végén teljes terjedelmében közlünk.

Azért mégsem egy csokoládégyárat építenének

Kozma Éva, az egyesület tagja a Debreciner érdeklődésére elmondta, Szilágyi Balázs a találkozón kedvesen és nyitottan viszonyult a mikepércsi anyákhoz. Úgy érzik, azért ment el a községbe, hogy meggyőzze őket, ez azonban már nem lehetséges. A beszélgetés alapján úgy látják, a cég közügyekért felelős vezetője hisz abban, hogy az akkumulátorgyár nem különbözik más, már megvalósult beruházásoktól, nem lesznek káros hatásai. „Fölhívtam a figyelmét arra, hogy azért mégsem egy csokigyárat akarnak ide építtetni” – fogalmazott Kozma Éva.

A civilek előremutatónak értékelik, hogy Szilágyi Balázs kifejtette, a CATL örült az egyesület által szervezett mikepércsi lakossági fórumnak, nincs problémájuk azzal, ha szakértők beszélnek a gyárral kapcsolatos adatokról. Kozma Éva azt is közölte, a cég magyarországi képviselője elárulta, nem értik, miért tiltották le a Debreceni Egyetemen Fábián István vegyészprofesszor előadását.

A Miakö tagja elmondta, az egyesület most egy olyan szakmai beszélgetés szervezését tervezi, amelyre a CATL képviselőit is meghívják.

A Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület nyílt levele

Tisztelt Zeng Úr!

Mi, magyarországi anyák, azzal a kéréssel fordulunk Önhöz, hogy a CATL álljon el akkumulátorgyár létesítési szándékától Magyarországon. Ez nekünk és Önöknek is érdeke, két fő okból: 1. mi nem szeretnénk kockáztatni gyermekeink egészségét, jövőbeni vízbázisunkat és nem szeretnénk a CATL-ra fordítani adófizetői pénzünket 2. az Önök gyára, ha megépül, nem fog tudni hatékonyan működni, mert nem lesz megfelelő munkaerő, energia és víz ehhez, hiába hitetnek el Önökkel mást. A következőkben részletezzük e pontokat.

1. A magyar anyák és civil szervezetek jogi úton, számos beadvánnyal, demonstrációval tiltakoztak a CATL ellen is. Több népszavazási kezdeményezést is beadtak, egyiket sem engedélyezték. A beruházást a kormány erőlteti, nem törődve állampolgárai egészségével sem. Több magyar szakértő és szakmai szervezet is rámutatott a komoly problémákra a beruházással kapcsolatban. Ezek közül a legfontosabb az, hogy a terület (Debrecen) felszín alatti vízbázisa sérülni fog, a vízmennyiség jelentősen csökken a jövőben ennek területspecifikus hidrogeológiai okai is vannak. A helyszínen nincs nagyobb folyó sem, ahonnan pótolni lehetne. Több más gyár is sok vizet használ a területen, s az üzemek együttes vízigénye jelentős. A lakosság és a helyi mezőgazdaság számára a víz a legfontosabb, ez már a tavalyi rendkívül aszályos időszakban is kiderült. A CATL igényei olyan hatalmas összegű infrastrukturális és energia-beruházásokat követelnek az országtól, ami a lakosságnak, adófizetői állampolgároknak nem éri meg, az egészségügyben és oktatásban ezekre az erőforrásokra égető szükség lenne.

2. A CATL működéséhez jelentős folyamatos energia, víz és munkaerő szükséges. Ezek várhatóan nem fognak rendelkezésre állni. A munkaerőhiány sok éve folyamatos és súlyosabb, mint más környező országban.

3. .A dolgozók ezért várhatóan távol-keleti vendégmunkások lesznek, ami Önöknek is nagyobb költség. Megfelelő energia-kapacitás sem valószínű, hogy lesz, mert túl sok a gyár ebben a kis országban, ami szintén energiaigényes. A termelés hatékonysága kétséges (például az SK magyar akkumulátorgyárában rengeteg a selejt, legalább 30% !).
Amennyiben az Önök cége miatt a magyar lakosság egészséges élethez való jogai sérülnek, az a kínai cégek és nép megítélését jelentősen rontani fogja nemzetközileg is. Kérjük, a CATL mondjon le magyarországi beruházásáról!”

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.