Ipari létesítményt a polgármester kertjébe? – 150 népszavazási kérdéssel mondatná le a debreceni HVB-t a Momentum

A párt szerint a helyi választási bizottság politikai nyomásra utasította el a korábbi népszavazási kérdések hitelesítését. Az LMP közben újabb országos referendummal próbálkozik.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Sajtótájékoztatót tartott április 13-án Szabó Bence, a Momentum önkormányzati képviselője Debrecenben abból az alkalomból, hogy korábbi bejelentésének megfelelően 150 népszavazási kérdést adott be a helyi választási irodának (HVI) a város déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkumulátorgyárral kapcsolatban.
A politikus elmondta, ezt nem azért tette, mert azt szeretné, ha a bizottság átengedné a kérdéseket, ezzel ugyanis eddig hiába próbálkoztak ők és más szervezetek, valamint magánszemélyek. A képviselő úgy fogalmazott, szinte biztosak abban, hogy a helyi választási bizottság (HVB) politikai nyomásgyakorlás hatására tagadta meg a korábbi kérdések hitelesítését. Mint mondta, a 150 kérdést túlterheléses támadásnak szánja, a célja pedig a bizottsági tagok lemondatása. A politikus azt is közölte, a kérdés k egy részét magyar polgároktól kapta, egy másik részét pedig ő maga fogalmazta.

Szabó Bence
Polgár Tóth Tamás

Megkaptuk a képviselőtől az általa beadott kérdéseket. Ezek között vannak vélhetően komoly szándékkal megszövegezett kezdeményezések. Az egyik például úgy szól, „Egyetért-e ön azzal, hogy felszíni (0,0 – 0,2 m mélységből vett) földtani közeg minta esetében legalább 3 havonta tartandó vizsgálatot írjon elő az önkormányzat a CATL részére, NMP (N-metil-2-pirrolidon) szennyezőanyag jelenlétére?”.

A kérdések több mint fele azt kötné ki, hogy ne létesülhessen olyan üzem a városban, amelyről nem kérték ki egy-egy konkrét, a déli gazdasági övezethez közeli utca lakóinak a véleményét. A 150. úgy szól, „Egyetért-e ön azzal, hogy Debrecen helyi választási bizottsági tagjainak le kell mondaniuk, mert politikai befolyásoltság alatt állnak és ennek hatására elárulták a debreceniek érdekeit?” – számos kérdés viszont nyilvánvalóan mutatja, nem egy potenciális referendumra szánták:

„Egyet ért-e ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén csak akkor épülhessen akkumulátorgyár, ha azt Orbán Viktor saját kezűleg építi fel?”

„Egyet ért-e ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén csak akkor épülhessen akkumulátorgyár, ha ott csak a város fideszes önkormányzati képviselői fognak dolgozni?”

„Egyetért-e ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén ne létesülhessen olyan ipari létesítmény, amely nem épít próbaüzemre alkalmas létesítményt Debrecen város polgármesterének kertjébe?”

Polgár Tóth Tamás

Hat kérdést már lesöpört a jegyző komolytalanságra hivatkozva

Megkérdeztük Szabó Bencétől, mi történik abban az esetben, ha a HVB átengedi a most beadott kérdések egy részét. A politikus erre úgy reagált, ha az utóbbi kérdéshez hasonlót enged át a bizottság, akkor az megmutatja, mennyire veszik komolyan a munkájukat.

Április 11-én Szekeres Antal jegyző Bíró Zoltán magánszemély hat kérdését is a felvetés komolytalanságára hivatkozva, szinte teljesen megegyező szövegű indoklásokkal utasította el, így azokat nem is fogja tárgyalni a HVB. Kíváncsiak voltunk, Szabó Bence szerint mi garantálja, hogy a HVB elé fognak kerülni a most beadott kérdéseik. A képviselő azt felelte, garanciát nem tud vállalni, de ha komolyan veszik a debreceni lakosok kezdeményezéseit, akkor a kérdéseket egyesével fogja tárgyalni a bizottság. Arra a felvetésünkre, hogy mi késztetné lemondásra a bizottsági tagokat, ha a 150 kérdés el sem jut a bizottsági tárgyalásig, Szabó azt mondta, ebben az esetben új módszer után néznek.

Polgár Tóth Tamás

Kíváncsiak voltunk arra is, eldöntötte-e már a Momentum, hogy a 2024-es önkormányzati választáson önállóan vagy valamilyen szövetségben indul-e. Szabó Bence erre azt válaszolta, tudomása szerint még nem született ilyen döntés, az ügyben pedig a párt országos elnöksége fog határozni. „Én úgy gondolom, hogy mindenkivel kommunikációt kell folytatnunk a városban, és közösen kell az ellenzéki szervezeteknek dolgozni azon, hogy változtassunk Debrecen vezetésén” – fogalmazott. A képviselő azt nem tudta megmondani, mikor hozza meg a Momentum országos elnöksége az indulási stratégiára vonatkozó döntését.

Ismét országos referendummal próbálkozik az LMP

A Magyar Hang ma, április 13-án adott hírt arról, hogy Szendefy Mária, az LMP egyik elnökségi tagja bejelentette, újabb országos népszavazási kérdést adtak be a Nemzeti Választási Irodának (NVI), amely korábban már elutasította a kezdeményezésüket. Az új kérdésük így szól:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne lehessen olyan újabb, akkumulátor gyártására szolgáló ipari létesítmény üzembe helyezését engedélyezni, amelynek az üzembe helyezésével az ország területén az éves összesített gyártási kapacitás meghaladja a 2023. december 31-én működő létesítmények összteljesítményét.”

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.