Újra német nyelv hete Debrecenben – Április 17-én indul a Wunderbar Fesztivál

Magyarországon továbbra is töretlen a német nyelv népszerűsége, a német még mindig a második legkedveltebb idegen nyelv. Német, osztrák és svájci cégek mintegy 330 ezer embernek teremtenek munkát, és 80 egyetemi szakon német nyelven folyik az oktatás. Debrecen idén is remek programokkal képviselteti magát.
A budapesti Osztrák Iskola előadása a tavalyi Wunderbaron

Gazdasági kapcsolatok, szakmai előmenetel, továbbtanulási lehetőségek, a német nyelvű kultúra iránti érdeklődés, sváb gyökerek - számos ok miatt választja valaki a német nyelvet.

Ezt erősítendő fogott össze a német, az osztrák és a svájci nagykövetség, a Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum valamint az Osztrák Intézet, és rendezik meg április 17-től a Wunderbar fesztivált, a német nyelv hetét. Országszerte közel 200 programmal várják a kultúra, tudományok, mozi és gasztro iránt érdeklődőket.

Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere Németország, őt pedig Ausztria követi. A munkahelyek mellett a német az iskolákban is populáris: 300 ezer magyar tanuló, közel 2700 iskolában tanul németül, és még meglepőbb, hogy 18 magyar egyetemen 80 szakon lehet németül tanulni. Budapesten található a német nyelvterületen kívüli egyetlen teljesen német nyelvű felsőoktatási intézmény, az Andrássy Egyetem.

Debrecen számos ponton kapcsolódik a fesztiválhoz: a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium fiataloknak szervez német nyelvű történelem és földrajz órát, a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete Ausztria-kvízzel készül, míg a Német Kulturális Fórum Karriernappal várja azokat, akik tudnak németül, de még nem tudják, mit kezdjenek vele.

A DSZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum Hajdú-Bihar megye középiskolás diákjainak szervez kétfordulós országismereti csapatversenyt a német nyelvű országok gasztronómiája témában. A verseny második fordulójában a csapatok el is készítik a jellegzetes német/osztrák/svájci ételeket, amelyeket zsűri értékel.

A Wunderbar Fesztivál részletes programja itt olvasható.

(A magyarországi Német Nagykövetség és az Osztrák Kulturális Fórum közös közleményét az Aeffect Communications and Consulting juttatta el hozzánk.)

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.