Helyben hagyta a bíróság a Momentum akkugyárról szóló népszavazási kezdeményezését elutasító döntést

Szekeres Antal debreceni főjegyző pedig a helyi választási iroda vezetőjeként egyszerre 130 kérdést utasított el, mielőtt azok egyáltalán a választási bizottság elé kerülhettek volna. A döntések ellen jogorvoslatnak helye nincs.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ahogy arról korábban a Debreciner is beszámolt, Szabó Bence (Momentum) debreceni önkormányzati képviselő április 13-án 150 népszavazási kérdést (mint ma kiderült, valójában 149-et) adott be a helyi választási irodának (HVI) azzal a szándékkal, hogy a kérdések elbírálásának időigényével lemondásra késztesse a helyi választási bizottságot (HVB), amely korábban számos, a város déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkumulátorgyárral kapcsolatos helyi népszavazási kezdeményezést elkaszált.
Szabó Bence
Polgár Tóth Tamás

A képviselő ma, április 19-én a közösségi oldalán közölte, a legújabb kérdései el sem jutottak a HVB-hez, Szekeres Antal főjegyző, a HVI vezetője ugyanis szinte mindet elutasította. Mint írja, Szekeres indoklása szerint „a kezdeményezés nyilvánvalóan ellentétes a helyi népszavazás jogintézményének alkotmányos céljával”. A határozatokban az is szerepel, hogy a HVI vezetőjének döntései ellen nincs helye jogorvoslatnak.

Szekeres Antal – középen – a HVB ülésén
Polgár Tóth Tamás

Szabó úgy látja, valójában a HVB működése ellentétes a helyi népszavazás jogintézményének alkotmányos céljával, a bizottság ugyanis szerinte megakadályozza, hogy a debreceniek egy népszavazáson éljenek az alkotmányos jogukkal. A politikus megjegyzi, a jegyző „csak” 130 kérdést utasított el, a többi 19-ről nem tettek közzé határozatokat. „Kíváncsi leszek, hogy csak elfelejtette őket csuklóból elutasítani, vagy ezekről mégis nyílt ülés keretében tervez dönteni a Bizottság” – írja.

Elkezdődtek az építkezés előmunkálatai Debrecen határában - A fotó idén februárban készült
Koppányi Szabolcs

Újabb lehetőséget nyitottak meg a demokrácia korlátozására a Momentum szerint

Ugyancsak ma, néhány órával Szabó posztját követően Mándi László (Momentum) debreceni önkormányzati képviselő azt közölte a Facebook-oldalán, hogy a Debreceni Törvényszék helyben hagyta a HVB döntését, amellyel elutasították a Momentum egyik korábbi népszavazási kérdését az akkumulátorgyár ügyében. Mint írja, a végzésből kiderült ugyanakkor, a HVB nem megfelelően hivatkozott arra, hogy a közgyűlés feladatkörébe tartozik-e a beadott kérdés, továbbá nem megfelelően döntött a HVB tavaly ősszel, amikor átengedte az LMP nagyon hasonló népszavazási kérdését. „Azaz kiderült, hogy a HVB tagjai alkalmatlanok a feladatuk ellátására, a szakmai tudásukat meghaladja a népszavazási ügyek jogszerű elbírálása” – kommentálta a fejleményeket Mándi.

A képviselő közölte, a bíróság megerősítette, hogy a választók nem értenék, milyen következményei lennének a kérdés megválaszolásának. A politikus azt írja, mélységesen felháborítja, hogy a bíróság lenézi a magyar emberek tudását és a megfelelő információk megszerzésére vonatkozó képességét, az érvelés pedig szerinte megnyitott egy újabb lehetőséget a demokrácia korlátozására. „Innentől – erre való hivatkozással – bármilyen kérdést el lehet majd utasítani, hiszen bármilyen kérdésre ráfogható, a választók nem értenek kellően hozzá” – magyarázta. Telefonon értük el Mándi Lászlót, aki elmondta, a HVI vezetőjének döntéséhez hasonlóan a bíróság ítélete ellen sincs helye a jogorvoslatnak.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.