„Nem arról van szó, hogy megakadályozná az állampolgári döntést” – Közleményt adott ki akkuügyben a Debreceni Törvényszék

A helyi választási bizottság elutasította a Momentum népszavazási kezdeményezését. A döntés ellen fellebbeztek, de a bíróság a HVB-nek adott igazat.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Közleményt adott ki a Debreceni Törvényszék ma, április 20-án, amelyben részletesen megindokolják, milyen okok miatt hagyták helyben a helyi választási bizottság (HVB) azon határozatát, amelyben elutasították a Momentum debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatos népszavazási kérdésének hitelesítését. Azt írják, a felülvizsgálat iránti kérelmet nem tartották alaposnak.

A törvényszék hangsúlyozza, a bíróságnak különös felelőssége van azt illetően, hogy csak olyan kérdés kerüljön az aláírásgyűjtés fázisába, amely tárgyban az Alaptörvény és a vonatkozó jogszabályok alapján valóban lehet népszavazást tartani. „Itt nem arról van szó, hogy megakadályozná azt, hogy az állampolgárok dönthessenek a kérdéses ügyben, hanem arról, hogy egyértelmű legyen a kérdés, amiben döntenek” – fogalmaznak.

Munkában a debreceni helyi választási bizottság
Polgár Tóth Tamás

A Momentum által benyújtott, a HVB által elutasított kérdés a következő volt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbméter értéket?”

A bíróság szerint a választópolgároktól nem elvárható, hogy a kérdésben szereplő korlátozás valamennyi hatását átlássák. „Erre vonatkozó szakismeret, adatbázis, illetve bármely viszonyítási pont (mérési eredmények, határértékek) ismerete nélkül ugyanis nem mérhető fel, hogy az óránkénti 130 köbméternél nagyobb átlagos vízigényű ipari létesítmények létrehozatalára vonatkozó tilalom milyen konkrét következményekkel, változásokkal járna” – érvelnek.

Amit utólag kell magyarázni, az nem egyértelmű

Arra is kitérnek, nem felel meg az egyértelműség követelményének, ha a kérdés magyarázatra szorul. Mint írják, a bírói gyakorlat szerint, ha a felülvizsgálati kérelemben a kérelmező a saját kérdését maga kezdi el magyarázni és kiegészíteni olyan, egyébként eredetileg a kérdésben nem szereplő kritériumokkal, amelyek nélkül a kérdés hiányos, akkor az a kérdés bizonyosan nem egyértelmű.

Kérjük, segítsd munkánkat adód 1 százalékával!
debreciner.hu

A törvényszék szerint az egyértelműség hiányát egy jövőbeni kampányidőszakbeli tájékoztatással, társadalmi párbeszéddel jogszerűen nem lehet kiküszöbölni. Úgy ítélték meg, amennyiben a kérdés megítéléséhez szükséges szakmai információkhoz csak a kérdés hitelesítése után, egy tartalmában bizonytalan népszavazási kampány során lehetne hozzájutni, az kiüresítené a jogszabály által támasztott egyértelműségi követelményt.

A Debreceni Törvényszék teljes közleménye itt olvasható.

Újabb lehetőséget nyitottak meg a demokrácia korlátozására a Momentum szerint

Ahogy arról tegnap, április 19-én beszámoltunk, Mándi László, a Momentum debreceni önkormányzati képviselője a közösségi oldalán kommentálta a döntést. Azt írta, a bíróság érvelése egy újabb lehetőséget nyitott meg a demokrácia korlátozására. „Innentől – erre való hivatkozással – bármilyen kérdést el lehet majd utasítani, hiszen bármilyen kérdésre ráfogható, a választók nem értenek kellően hozzá” – magyarázta.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.