Hatalomátvételi kísérlet zajlik Balmazújvároson a polgármester szerint

Elfogadott költségvetés hiányában veszélybe került a város működése. Már 35 ponton módosították az eredeti tervet, a Fidesz és három független képviselő ugyanakkor még mindig nem ért egyet a városvezetéssel. A helyi ellenzék főképp egy olyan pontot sérelmez, amely alapján a polgármester dönthet egyes források átcsoportosításáról, és amelyet már a korrupció miatt elítélt korábbi polgármester, Veres Margit idején is tartalmazott a költségvetés. Ha nem jutnak dűlőre, hamarosan a kormányhivatal állít össze költségvetést a városnak.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Április 13-án közmeghallgatást tartott Balmazújváros képviselő-testülete, amelyet azért hívott össze Hegedüs Péter (független) polgármester, mert a Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint felfüggesztették a település nettó állami finanszírozását, mivel a március 17-i határidőig nem fogadták el a 2023-as költségvetést, annak ellenére, hogy már 7 testületi ülésen is tárgyalták azt.
A polgármester a közmeghallgatáson elmondta, 35 helyen módosították az eredeti költségvetéstervet az ellenzékben helyet foglaló fideszes önkormányzati képviselők, valamint azon testületi tagok (Dobi Sándorné és Ferenczi Mária) javaslatára, akik korábban a várost irányító Célbakisér elnevezésű szerveződés színeiben szereztek mandátumot, de már évek óta ellenzékben politizálnak. Hegedüs kifejtette, az önkormányzat saját bevételei messze nem elegendők a település egész éves finanszírozásához, így veszélybe került többek között a helyi bölcsőde, óvoda és idősotthon üzemeltetése, valamint a közvilágítás és a szociális ellátás is. Mint mondta, a fizetéseket májusban valószínűleg még tudják biztosítani. Amennyiben az önkormányzati képviselők nem fogadják el a város költségvetésének tervezetét (ehhez minősített többségre lenne szükség a testületben), a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal alkotja azt meg.

Hegedüs Péter és Tiba István a közmeghallhatáson
facebook.com/hegedusbalmazujvarosert

A közmeghallgatáson Tiba István (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt állította, a költségvetésben valótlan számok szerepelnek, egyes tételekkel „törvénytelenség elfogadására kényszerítenék a képviselőket”. Tóth Attila (Fidesz) önkormányzati képviselő pedig azt hangsúlyozta, a városvezetés nem teljesítette minden kérésüket. Több képviselő is tényként beszélt arról, hogy nem fognak a városban idén költségvetést elfogadni. „Itt megegyezés nem fog születni” – jelentette ki például Dobi Sándorné (független).

Már országgyűlési választáson is egymásnak feszült Hegedüs és Tiba

A balmazújvárosi politikai konfliktus már hosszú évekre nyúlik vissza. Tiba Istvánt, a település korábbi polgármesterét 2014-ben Veres Margit (független), a korábbi jegyző váltotta a város élén. Veresnek aztán 2018-ban azért kellett távoznia, mert a bíróság jogerősen 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, mivel még 2012-ben, Tiba polgármestersége idején, jegyzőként hivatali vesztegetést követett el.

Az emiatt kiírt időközi választást Hegedüs Péter nyerte a Fidesz által támogatott, szintén függetlenként induló Nagy Tamással szemben. Ekkor Hegedüs 53,17 százalékot szerzett, 2019-ben azonban már jóval simábban, 64,66 százalékkal tudott újrázni, majdnem kétszer annyi szavazatot begyűjtve, mint a Fidesz akkori jelöltje, Koroknai Imre. Ekkor már a képviselő-testületben is többséghez jutott, Célbakisér nevű szervezetével 8-4 arányban birtokolta a mandátumokat. Ez az előnyük olvadt el mára a 6-6-os patthelyzetig.

Hegedüs és Tiba évek óta üzengetnek egymásnak, a polgármester egy alkalommal azért jelentette fel a fideszes politikust, mert ő egymilliárd forint ellopásával vádolta meg, de az ügyből nem lett semmi, mivel az Országgyűlés 2021-ben nem szavazta meg a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Hegedüs Péter volt az Egységben Magyarországért pártszövetség jelöltje a tavalyi parlamenti választáson
Polgár Tóth Tamás

A 2022-es országgyűlési választáson Hegedüs Péter volt az Egységben Magyarországért pártszövetség jelöltje, és a térség más ellenzéki indulójához hasonlóan sima vereséget szenvedett, 59,19-31,10 százalékos arányban kapott ki Tibával szemben. A Fidesz politikusa egy, a választás éjjelén rögzített videóban azt üzente Hegedüsnek, őszintén reméli, hogy „elgondolkodik ezen az eredményen és végre békén hagyja ezt a várost”.

A Fidesszel szavazó függetlenek azt mondják, több kérésüket sem teljesítették

Ferenczi Mária (független) és Dobi Sándorné április 6-án egy közösségi médiás bejegyzésben fejtették ki a költségvetéstervvel kapcsolatos problémáikat. Mint írták, a városnak nincs elegendő bevétele, szerintük azért, mert Hegedüs Péter nem akar bevétel- és munkahelyteremtő beruházásokat. A poszt szerint Hegedüsék több módosítási kérésüket sem teljesítették, nem vették ki például az anyag azon pontját, amely a képviselő-testületről a polgármesterre ruházná át a kiadási előirányzatok átcsoportosítását. „Ez a költségvetési tervezet egy szakmaiatlan, megalapozatlan, káros terv, ami semmi mást nem céloz meg, mint a jelenlegi áldatlan állapotok káoszba fordulását” – fogalmaztak, majd hangsúlyozták, nincs politikai alku köztük és a Fidesz között, de ebben az ügyben konszenzus van közöttük. Közölték, nem fogják a nevüket adni ehhez a költségvetéshez.

A közmeghallgatás közönsége
facebook.com/hegedusbalmazujvarosert

Tiba István azt javasolja a polgármesternek, kérje fel őt a költségvetés megalkotására

Hegedüs Péter az ügyben levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek. Ezt egy április 14-i közösségi médiás élő bejelentkezésében azzal indokolta, hogy úgy látja, Tiba István, a térség országgyűlési képviselője „helyi földesúrként” irányítja a település fideszes képviselőcsoportját. Mint mondta, azt szeretné, ha Tiba hatna az önkormányzati képviselőkre, hogy támogassák szavazataikkal a költségvetést. „Ha ez nem történik meg, akkor tudni kell, hogy ő az, aki nem akarja ezt a költségvetést elfogadni” – fogalmazott.

Tiba István a miniszterelnöknél 2020 elején
Facebook

Tiba István ugyanazon a napon szintén egy videóban válaszolt Hegedüsnek. Arról beszélt, hogy a városvezetés akkor is el tudja fogadni a költségvetést, ha a Fidesz három képviselője (a negyedik, Nagy Tamás papíron már nem tagja a Fidesz-frakciónak) nem szavazza azt meg. Hegedüs miniszterelnöknek írt levelére úgy reagált, pont egy olyan polgármester teszi ezt, akinek az egyik képviselője „ebolával szerette volna beoltatni” a kormányfőt. (Itt Hüse János egy kommentjére utalt, amelyben a képviselő azt írta, reméli, ebolával oltották be Orbánt.) Tiba arról beszélt, Hegedüs nem ért a polgármesterséghez, ezt pedig azzal kompenzálná, hogy megkéri Tibát, szóljon a képviselőinek mint „biorobotoknak”. „Lehet, hogy nála így működik a demokrácia és az önkormányzatiság” – fogalmazott, majd azt mondta, ő soha nem fogja a fideszes képviselőket arra kérni, hogy olyan előterjesztést szavazzanak meg, amellyel nem értenek egyet.

Tiba a konfliktus feloldására azt javasolta, bízza meg őt a polgármester a költségvetés megalkotásával, és egy hét alatt megteszi. Ha ebbe nem megy bele, akkor azt tanácsolja, Hegedüs újra üljön le tárgyalni a költségvetést nem támogató hat képviselővel.

A polgármester azt mondja, nem akar csörtét

Hegedüs Péter április 17-én egy élő bejelentkezésében ismét megszólalt a témával kapcsolatban. Azt mondta, Tiba István nyilvánosan elismerte, hogy nem akarja segíteni a várost, amíg ő a polgármester. „Én azt gondolom, hogy ez az országgyűlési képviselői esküjével messzemenően szembemegy” – jelentette ki. A polgármester Tiba videójára reagálva arról beszélt, nem akar az országgyűlési képviselővel csörtézni, a városnak költségvetésre van szüksége, azt pedig nem szeretné, ha a kormányhivatalt vezető Rácz Róbert megyei főispán döntene erről.

Hegedüs Péter a balmazújvárosi városházával a háttérben
Polgár Tóth Tamás

Hegedüs Péter vélhetően Tibára utalva megjegyezte: „Egyetlen mondatra szeretném, ha visszaemlékeznénk. »Ha Hegedüs Péter lesz a polgármester, én ezt a várost nem fogom segíteni.«.Ezt nem tudom, ki mondta el.” Tiba erre bólogatni kezdett, és azt mondta, „így van”.

Hatalomátvételi kísérlet zajlik?

Telefonon beszéltünk Hegedüs Péterrel, aki felidézte, Tiba István a közmeghallgatáson azt hangsúlyozta, szerinte mindenekelőtt azt a fentebb már említett pontot kell kivenni a költségvetéstervből, amely szerint a polgármester jogkörébe helyezik át a kiadási előirányzatok átcsoportosítását. Hegedüs kifejtette, ezt hosszú évek óta tartalmazza minden költségvetés, még a korrupció miatt jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélt (majd elnöki kegyelemben részesített) Veres Margit polgármestersége idején is így volt. Mi a 2015-ös költségvetésben találtuk meg először a szóban forgó mondatot. Ez volt az első olyan költségvetés, amelyet már Veres polgármestersége alatt fogadtak el. Tiba a közmeghallgatáson azzal magyarázta, hogy korábban miért nem volt problémája a most kifogásolt ponttal, hogy Veres idején megvolt a bizalom a polgármester és a képviselők között.

Hegedüs Péter szerint a rendelkezés a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben egy költségvetési soron nem költik el az előzetesen meghatározott összeget, míg máshol többletforrásra van szükség, akkor a polgármester ezt átcsoportosíthatja. „Ha ezt kivesszük, akkor megbénul a város, mert heti három-négy testületi ülésre is szükség lehet” – magyarázta.

Kérjük, segítsd munkánkat adód 1 százalékával!
debreciner.hu

Hegedüs kifejtette, nem akarja, hogy Balmazújváros egy „mintaprojekt” legyen a kormány számára az önkormányzatiság leépítése során az által, hogy a főispán alkotja meg a város költségvetését. Megkérdeztük, mi az utolsó határidő arra, hogy a képviselő-testület elfogadja a költségvetést. A polgármester elmondta, április 30-ig kaptak haladékot, utána intézkedések sorát hozzák meg az illetékes hatóságok, mire végül a kormányhivatal megszabja a város költségvetését. „Annyi tartaléka nincs Balmazújvárosnak, hogy ezt végigvigyük” – fogalmazott.

A polgármester azt is elmondta, a városvezetésben nem kézivezérelt képviselők ülnek, amennyiben úgy döntenek, akkor kiveszik a helyi ellenzék által sérelmezett, általuk „királycsinálónak” nevezett pontot a költségvetésből, hogy ezáltal el lehessen fogadni az anyagot. Hegedüs azonban úgy látja, a városvezetés már elment a falig, a vita pedig nem a számokról szól, hanem arról, hogy ne legyen mozgástere a polgármesternek. „Ez egy politikai hercehurca, hatalomátvételi kísérlet” – summázta a történteket.

Hegedüs Péter szerint – habár a helyi ellenzék képviselői többször is kifejezték ezt a szándékukat – a testület esetleges feloszlatásának már nem lenne értelme, mert továbbra sem lenne elfogadott költségvetése a városnak. Úgy gondolja, inkább a költségvetést meg nem szavazó személyeknek kellene lemondaniuk.

Tavaly már megpróbálták feloszlatni a testületet

2022. május 25-én egyébként a képviselő-testület a Fidesz három képviselőjének előterjesztésére már tárgyalta a testület feloszlatását. A javaslatot rajtuk kívül Dobi Sándorné, Ferenczi Mária és a Fideszből kilépett Nagy Tamás is megszavazta, de 6-5-1 arányban nem ment át a javaslat, mivel ehhez (a költségvetés elfogadásához hasonlóan) minősített többségre lett volna szükség. Tóth Attila a tavalyi év folyamán ezt követően is több alkalommal követelte a testület feloszlatását. A november 25-i testületi ülés jegyzőkönyve szerint például így biztatta a polgármestert: „Ha ön annyira nagy király, meg a képviselőtársai, Önöket megválasztják nagy többséggel, és nem folynak ezek a viták, és Balmazújváros tud boldogulni”.

A költségvetés ügyében kerestük Tiba István országgyűlési képviselőt, a helyi Fidesz-frakciót és Ferenczi Mária önkormányzati képviselőt is. Amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ez a cikk a „Szabad oldal” kezdeményezés részeként jelent meg, együttműködésben a Szabad Európával.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.