Fiesztának indult, aztán hajnalig tartottak az összecsapások - Barcelona most

A rendőrök néha könnygázt lőnek az emberek közé, akik hol riadt menekülésbe kezdenek, hol pedig szervezetten váltják egymást a kendős fiatalok.

Más egy tüntetés hangulata Barcelonában, mint Debrecenben, de akár mint Budapesten.

A katalán fővárosban újabb tüntetéshullám vette kezdetét, miután 9 ellenzéki vezetőt 9-13 év börtönre ítélt a Spanyol Legfelsőbb Bíróság. Október 18-án pénteken általános sztrájkot is hirdettek. A Debrecen-Barcelona járatot ez még nem érintette, a reptérről induló busz azonban már nem járt teljes útvonalán.

Galéria: Barcelona - 2019. október 18-19.
Tikász Gáspár Bendegúz

Amint megérkeztünk a Plaça d'Espanya-hoz egyből két kisebb tüntetés találkozásába futottunk bele. A két csoport itt egyesült, majd tovább vonult. A szieszta után aztán elkezdtek vonulni az emberek. Minden irányba, mindenhonnan. Hol együtt táncoltak, hol jelszavakat kiabáltak, zászlót árultak, hol körben ültek játszani vagy beszélgetni. A jó hangulattól és a rengeteg dobozos sörtől inkább érezte úgy az ember, hogy egy fiesztán vesz részt, mint egy tüntetésen. Aztán ahogy lement a Nap, a tömeg is besűrűsödött, és kezdetét vették a hajnalig tartó összecsapások.

A rendőrség taktikája alapvetően a türelem. Néhány feléjük repülő Molotov-koktélra nem hogy egy vízágyú nem felel, de még felszólítás sem érkezik, hogy a tömeg fejezze be a rendbontást és induljon haza. Néha könnygázt lőnek az emberek közé, akik hol riadt menekülésbe kezdenek, hol pedig szervezetten váltják egymást a kendős fiatalok. Közben néhány utcával arrébb kukákból barikádot emelnek, egy másikat felgyújtanak, graffitik készülnek, de az elveszett kínai turistát a tüntető és a rendőr is útba igazítja.

Tikász Gáspár Bendegúz

Már minden utcában a könnygáz szagát lehet érezni, csak az égő műanyag nyomja el időnként. A helyi tudósítók is már inkább a telefonjukat figyelik a tömeg helyet, a gázálarc is már a homlokukra húzva. Egyre kevesebben futnak előre-hátra, a tüntetők a város egyre nagyobb részét adják vissza először a rendőröknek, mögöttük pedig az utcaseprőknek.

Holnapra minden rendben lesz. Ha mégsem, kezdődik elölről.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.