A bíróság elutasította az azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmüket, amely alapján le kellene állítani az akkugyár építését

Az LMP biztos abban, hogy a Kúria nekik ad igazat, és lehet népszavazást tartani az akkumulátorgyárakról.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Sajtótájékoztatót tartott április 21-én Debrecenben az LMP a város déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkumulátorgyárral kapcsolatban. Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke elmondta, az LMP szerint titokban összeállított nemzeti akkumulátor stratégiához nem készítettek környezeti stratégiai vizsgálatot, ezért az Európai Unió akár kötelezettségszegési eljárást is indíthat Magyarország ellen. Emlékeztetett, az LMP és a Védegylet közösen megtámadták a CATL gyárának környezethasználati engedélyét, és azonnali jogvédelmet kértek az építkezés leállításáért. Ez utóbbit a bíróság elutasította, de a párt újra be fogja nyújtani ezt a kérelmet.

Jármi Péter és Schmuck Erzsébet Debrecenben
Polgár Tóth Tamás

A párt által beadott, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által pedig elutasított népszavazási kérdésről azt mondta, az LMP jogászai biztosak abban, hogy a Kúria nekik ad igazat, megsemmisíti az NVB határozatát, és lehet majd népszavazást tartani az ügyben. Várják továbbá az április 13-án benyújtott másik kérdésükkel kapcsolatban a bizottság döntését, amellyel megtiltanák az új akkumulátorgyárak építését Magyarországon. Schmuck Erzsébet azt is elmondta, már több mint 30 ezren írták alá az akkumulátorgyárak elleni petíciójukat, ebből 10 ezren papíralapon.

A kormány nem akarja kiadni a dokumentumot

Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke arról beszélt, a párt közérdekű adatigényléssel próbálta kideríteni, milyen szakmai megalapozottsága van a „szürkevíz” felhasználásának, a városházi kommunikáció szerint ugyanis döntően ezzel fogják ellátni a CATL debreceni gyárát. Mint mondta, a kormány megtagadta az adatkérést arra hivatkozva, hogy döntéselőkészítő anyagról van szó. A politikus azt ígérte, minden politikai és jogi lépést megtesznek azért, hogy a kormány kiadja a dokumentumot. Közölte, a szürkevíz felhasználásához szükséges fejlesztések súlyos milliárdokba fognak kerülni az adófizetőknek. A választóktól azt kérte, támogassák az akkumulátorgyárak elleni petíciójukat és a népszavazási kezdeményezéseiket.

Fórumok szervezését tervezik országszerte

Mivel az LMP korábban már kommunikálta, hogy akár személyes, fizikai jelenlétükkel is akadályozhatják a gyár építését, megkérdeztük, terveznek-e hasonló akciót, és ha igen, mikor folyamodnak ehhez. Jármi Péter azt mondta, minden akció lehetőségét megvizsgálják, a párt országos elnöksége fog döntést hozni az ügyben.

A debreceni városvezetés még hónapokkal ezelőtt azt ígérte, több lakossági fórumot is fognak tartani az akkumulátorgyárról, ezek azonban egyelőre nem történtek meg. Megkérdeztük a politikusokat, tervezik-e kikényszeríteni ezeknek a megtartását. Schmuck Erzsébet azt válaszolta, az LMP Debrecenben és az ország más városaiban is fog tartani lakossági fórumokat. Jármi Péter ehhez hozzátette, már több lakossági fórumot is szerveztek Debrecenben, ezek mindegyikére meghívták a városvezetést, de ők egyik alkalommal sem vettek részt. A jövőben is igyekeznek nyomást gyakorolni rájuk annak érdekében, hogy jelenjenek meg a fórumokon.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.