Cívisházak, közmeghallgatás, erdő helyett lakópark – Ismét közgyűlés lesz Debrecenben

Ugyanaz a testület díjazna cívisházakat, amely néhány hónappal korábban egyszerre négy történelmi épületet is lebontásra ítélt egy bevásárlóközpont bővítése miatt. A Liget lakópark fejlesztése miatt beépíthetővé tennének egy erdőterületet, a pótlása helyét pedig közel húsz kilométerrel arrébb jelölték ki.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Április 27-én, délelőtt 9 órától tartják Debrecen következő közgyűlését a Megyeháza Árpád termében (Piac utca 54.). Az ülés 23 napirendi pontjából 22-t nyilvánosan tárgyalnak, amelyeken bármely magyar állampolgár részt vehet. Az alábbiakban ezek közül mutatunk be néhányat.

Cívisházakat díjazna a cívisházakat lebontató közgyűlés

Papp László (Fidesz) polgármester és Gábor István városi főépítész előterjesztése szerint új településképi arculati kézikönyvet és a településképpel kapcsolatos önkormányzati rendeletet alkotnának meg, valamint megalapítanák az „Év Cívis Háza” elismerést. Az első határozati javaslat alapján az új dokumentumokban megkülönböztetnének Debrecenben városközponti, cívis, villanegyedi, lakótelepi, intézmény- és gazdasági területeket. Azt írják, az új rendelettel megvalósulhat „a város építészeti örökségének, arculatának a jövő nemzedékek számára való megtartása és minőségi formálása”.

Debreceni közgyűlés – 2023. március 23.
Polgár Tóth Tamás

„Debrecen településképi arculatát nagymértékben meghatározzák a helyi identitást tükröző épületek, melyek megóvása, fenntartása és ezáltal a hagyományos cívis építészeti karakter fennmaradása fontos célja az önkormányzatunknak” – olvasható az előterjesztésben a második határozati javaslat kapcsán, amelyben a polgármester és a főépítész azt javasolja, hozzanak létre egy díjat azoknak a Debrecen építészeti hagyományait és a cívis identitást tükröző épületeknek az elismerésére, amelyek biztosítják a korszerű igényeknek megfelelő épülethasználatot, beleértve a megújuló energia alkalmazását.

Ahogy arról korábban a Debreciner is beszámolt, ugyanez a közgyűlés tavaly októberben négy belvárosi cívisház lebontását szavazta meg a Fórum bevásárlóközpont bővítése miatt. A Fidesz mellett a DK, az MSZP, a Civil Fórum és Kőszeghy Csanád Ábel (független) is támogatta az előterjesztést, csak a Momentum képviselői szavaztak nemmel. Az épületek lebontása ellen kiáltványban tiltakozott a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület. Ebben többek között azt írták, az egyik ház egyes részeit 1746 előtt építették.

facebook.com/DebreceniVarosvedo

A napirendi pont keretében közmeghallgatást is fognak tartani. Arról a gyakorlatról, ahogyan a debreceni városvezetés már évek óta igyekszik elhallgatni a törvény által kötelezően megtartandó közmeghallgatásokat, itt írtunk.

Lakópark bővítése miatt építenének be egy jelenleg véderdőként meghatározott területet

Polgár Tóth Tamás

Gábor István főépítész egy másik előterjesztése szerint a Liget lakópark „keleti irányú” bővítése miatt a 19384/2 és 19384/123 helyrajzi számú védelmi erdőterületeket átminősítenék kisvárosias lakóterületté, amellyel a beépíthetőséget rögtön 30 százalékra növelnék, a lehetséges legkisebb zöldfelületet pedig 55 százalékra csökkentenék.

Elképzelhető, hogy a keleti bővítés tévesen szerepel az anyagban, ugyanis a Liget lakóparktól keletre fekvő terület jelenleg is be van építve, a helyrajzi számokkal megjelölt helyszínek pedig a lakóparkhoz képest nyugatra találhatók, továbbá az előterjesztés mellékleteként csatolt egyik tervlap is azt mutatja, nyugati irányban, a vasút felé terjeszkednének. A műholdképek alapján nehéz megítélni, hogy a területen jelenleg mennyi fa található, személyesen sem egyszerű megközelíteni, keletre és északkeletre a lakóparkok, délen a vízmű, nyugaton pedig a vasút zárja el. A környék egyelőre beépítetlen részén mindenesetre fás, erdős területeket lehet látni.

Polgár Tóth Tamás
Polgár Tóth Tamás

Mivel az átsorolással csökken a terület biológiai aktivitásértéke, ezért a jogszabályi előírásoknak megfelelően az önkormányzat egy másik, jelenleg általános mezőgazdasági terület kategóriába sorolt részt rögzítene erdőterületként. Ez azonban a várostól messze, Debrecen közigazgatási területének délkeleti csücskében, Újléta mellett, a beépítendő (a Liget lakópark melletti) területtől közel 20 kilométerre fekszik.

Az anyagból kiderül, hogy a változtatásokhoz nem készítettek környezeti vizsgálati dokumentációt.

Káposznyák István váltja Jánki Józsefet az ifjúsági és sportbizottságban

Ahogy arról korábban beszámoltunk, mivel a 2019-ben még szövetségben indult DK, MSZP és Párbeszéd nem tudott megállapodni a Szolidaritással, a Gulácsi Anna Ilona (DK) önkormányzati képviselő januári halálával megüresedett mandátumot Káposznyák István, a Szolidaritás elnökségi tagja kapta meg a helyi választási bizottságtól. A politikus április 27-én teheti le a képviselői esküjét.

Káposznyák István
Polgár Tóth Tamás

Papp László polgármester előterjesztése szerint ezért Káposznyák váltja Jánki Józsefet (DK) az ifjúsági és sportbizottságban, ahová ideiglenesen választották meg a DK képviselőjét. Káposznyák az előterjesztés alapján az ügyrendi bizottságnak is a tagja lesz.

A közgyűlésen a Debreciner munkatársai is ott lesznek, a történtekről részletesen beszámolunk olvasóinknak.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.