REGGELI FELES

A debreceni zombicikli balladája

Élőholt, vagyis létezik is, meg nem is. Nem azt teszi, amire alkották, de azért én érzem, lélegzik még, s várja, hogy ismét jól megtekerjék. Ám mint körötte a növények, jelenleg inkább csak helyzetváltoztató mozgásra kárhoztatott – ha valaki meglöki, esetleg arrébb moccan.

„Hull a hó és hózik, Micimackó fázik” – énekelhetné magában ez a bringa télen, félig-meddig fehér lepellel beborítva. Akkor is lefotóztam, arra jártamban, majd tavasszal is feltűnt, akkor már zöld dzsungellel körbeszőve, és katt, katt, lőttem a képeket – este és nappal is.

2023. február
Koppányi Szabolcs

Egy bicikli akkor él igazán, ha fut, rohan, de legalábbis gurul. Ez a járgány azonban főleg alszik, mint József Attila Altatójában a villamos, amely néha azért „álmában csönget egy picit” – s másnap ismét zakatol. Ez a cajga még azt se. Hang nélkül, csendben, ám valahogy rám mégis élőlényként hatva várja ott kikötve, hogy megint száguldhasson – mint a magyar szabad akarat, de ezt hagyjuk most... Látszólag ugyanabban a pózban, hónapok óta.

2023. április
Koppányi Szabolcs

Úgy tűnt, hogy nem ette meg teljesen a rozsda, csak itt-ott kapott bele a csengőbe, a felnibe. Ám még menthető lenne. Korához, életkörülményeihez képest egészen jól tartja magát őkelme. Még küzd. Akar élni. Ráadásul minden testrészében teljesen. Tolvaj kezek nem amputálták le róla a kerekeit, nyergét, s nem bolygatták meg másként sem éber álmát, ami minimum meglepő manapság. A mögötte lévő szintén lekötött kerékpárt már láttam megmozdítani, őt azonban nemigen. A lánc ugyanolyan eséssel fonja át derekát, mint hetekkel előtte.

Ember nem nagyon, csak a természet barátkozik vele különböző formáiban megjelenve előtte. Futottak még kategória lenne? Hátha nem! S szalad még egyszer legalább ez a bringa!

2023. április
Koppányi Szabolcs

Itt olvasható a többi REGGELI FELES – a Debreciner ébresztőrovata.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.