Senki sem szólalt fel a közmeghallgatáson, megszavazták a véderdő eltüntetését – Közgyűlést tartottak Debrecenben

Milliárdokért ad el az önkormányzat tócóvölgyi ingatlanokat, hogy fedezni tudja a DKV veszteségét. Az ülés komolyabb viták nélkül zajlott le és többnyire egyhangú szavazásokat hozott. Letette az esküjét a Szolidaritás képviselője, Káposznyák István.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Április 27-én délelőtt ülésezett Debrecen közgyűlése. Az esemény több szempontból is különleges volt. Egyrészt ezen a napon tartották az évente legalább egyszer törvény által előírt közmeghallgatást, amelyet az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően idén is igyekezett elhallgatni a városvezetés. Vélhetően ez is szerepet játszott abban, hogy egyetlen lakos sem szólalt fel a cívisházakról szóló napirendi pontba rejtett meghallgatáson vagy bármely más közügyben. Az esemény megrendezésének módjával kapcsolatban egyetlen képviselő sem tett kifogást, a nemfideszesek sem.

Galéria: Debreceni közgyűlés – 2023. április 27. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

Másrészt ezen az ülésen tette le az esküjét Káposznyák István (Szolidaritás) önkormányzati képviselő, aki a januárban elhunyt Gulácsi Anna Ilona (DK) helyét vette át a testületben.

Polgár Tóth Tamás

A 22 nyíltan tárgyalt előterjesztés többségét kérdések és hozzászólások nélkül, egyhangúlag fogadták el a képviselők. Komolyabb vita egyszer sem alakult ki a városvezetés és az ellenzéke között.

Eltűnnek a cívisházak, mire elkezdenék védeni azokat

Az első napirendi pontban a testület döntött az „Év Cívis Háza” elismerés megalapításáról, valamint arról, hogy új településképi arculati kézikönyvet és a településképpel kapcsolatos önkormányzati rendeletet fognak megalkotni. Papp László (Fidesz) polgármester elmondta, a reményei szerint még a júniusi közgyűlés folyamán döntenek több cívisház védetté nyilvánításáról. Az előterjesztésben foglaltakat korábban részletesen bemutattuk. Ahogy arról tavaly ősszel beszámoltunk a Debrecinerben, október végén a közgyűlés négy cívisház lebontásáról döntött a Fórum bevásárlóközpont bővítése miatt.

Polgár Tóth Tamás

Madarasi István (MSZP) a hozzászólásában arról beszélt, fontosnak tartja a rendeletet, de szerinte a házak védelmével kapcsolatos folyamatokat fel kellene gyorsítani, mert eltűnnek az épületek, amelyeket meg lehetne menteni. Papp László a válaszában jelezte, ő is lassúnak tartja a folyamatot.

A határozati javaslatokat egyhangúlag fogadta el a testület.

Megszavazták a véderdő eltüntetését

A második napirendi pontban tárgyalta a közgyűlés Gábor István főépítész előterjesztését, amely alapján a Liget lakópark bővítése miatt egy véderdőt átminősítettek kisvárosias lakóterületté, ezzel 30 százalékra növelték a beépíthetőséget, a legkisebb zöldfelületi arányt pedig 55 százalékra csökkentették.

Polgár Tóth Tamás

Mándi László (Momentum) kérdésére, miszerint hol és mikor fogják pótolni a kieső biológiai aktivitásértéket, Gábor István főépítész csak annyit közölt, hogy Debrecen közigazgatási határain belül, Erdőspusztán. A törvény által előírt pótlásra kijelölt helyszín konkrétan közel 20 kilométerre található a lakóparktól, közigazgatásilag még éppen Debrecenhez tartozik, Újléta közvetlen szomszédságában.

Az előterjesztéshez tartozó határozati javaslatot és a rendeletet a közgyűlés 26 igen szavazattal, a Momentum két képviselőjének tartózkodása mellett fogadták el.

Milliárdokért adtak el ingatlanokat a DKV vesztesége miatt

Papp László polgármester egyik előterjesztése alapján összesen 4,2 milliárd forint értékben adna el tócóvölgyi ingatlanokat az önkormányzat versengő ajánlatkérés útján, a befolyó összeget pedig a DKV Zrt-nek adnák, ezzel csökkentve a cégnek megfizetendő veszteségkompenzációt. Madarasi István kérdésére a polgármester elmondta, a tranzakció stabilizálja a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és a DKV gazdálkodását. Hozzátette, ha elkezdenek adót fizetni a városba érkező új vállalatok, akkor könnyebb lesz finanszírozni a közösségi közlekedést. A szocialistapárti politikus azonban kifejtette, a befolyt összegből olyan fejlesztéseket is lehetne finanszírozni, amelyekre eddig nem volt forrás. A polgármester erre úgy felelt, el kell kerülni, hogy a DKV veszteségét hitelből kelljen finanszírozni.

Polgár Tóth Tamás

Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum) a hozzászólásában arról beszélt, hogy az előző közgyűlésen hiába kért tájékoztatást arról, mennyibe kerülne ingyenessé tenni a debreceni tömegközlekedést, a neki elküldött anyagban csak összeadták a DKV utasoktól származó bevételeit az önkormányzat által nyújtott támogatással. Mint mondta, azt kellene kiszámolni, mennyibe kerülne a városnak az ingyenes közlekedés, ebben az esetben pedig nem kellene fenntartani a jegy- és bérletárusítás infrastrukturáját sem. Papp László erre azt felelte, „megpróbálnak kieszközölni” egy részletes levezetést a DKV-tól.

A kapcsolódó határozati javaslatot 24 igen szavazattal, a Momentum ellenszavazatai és a Civil Fórum tartózkodása mellett fogadta el.

„Belvárosi lombkoronasétányról” kérdezett a DK

A szociális fellebbezések elbírálásáról szóló zárt napirendi pont tárgyalására a sajtó képviselőinek el kellett hagynia az üléstermet, a zárt ülés végét azonban nem jelezték a szervezők, így csak utólag tudtuk meg, hogy Vaszkó Imre (DK) a Péterfia utcai, a pártja által „belvárosi lombkoronasétánynak” hívott álványzat sorsáról érdeklődött a polgármestertől. Párttársa, Jánki József már az előző közgyűlésen is kérdezte Papp Lászlót az évek óta ott lévő állványzatról. Vaszkó Imre a Debrecinernek elmondta, Gábor István főépítésztől megtudták, az önkormányzat nem tud mit tenni, nem szólíthatja fel a kivitelezőt az állványzat elbontására, de arra igen, hogy javítsa annak állagát. Mint mondta, Papp László polgármester tájékoztatása alapján elképzelhető, hogy az önkormányzat anyagi segítséget nyújt a vállalkozónak az elbontáshoz.

Polgár Tóth Tamás

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.