Nem kérnek a lakosokból? – Mostantól az érintettek személyes jelenléte nélkül is tarthatnak közmeghallgatásokat

Idén januárban Debrecen fideszes vezetésének két közmeghallgatáson is kellemetlen órákat kellett átélnie. Egy új kormányrendelet után emiatt már nem kell aggódniuk.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Április 27-én éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely az Ukrajnában zajló háborúra hivatkozva érvényben tartott veszélyhelyzet ideje alatt lehetővé teszi, hogy különböző társadalmi egyeztetésre szolgáló fórumokat az érintettek személyes jelenléte nélkül is megtarthassanak.

Közmeghallgatás az akkumulátorgyárról - Debrecen, 2023. január 9.
Miklovicz-Nyikos Mónika

A rendelet értelmében mostantól a helyi lakosság és szervezetek személyes megjelenése nélkül is megtartható az évente legalább egyszer minden önkormányzat számára törvény által előírt közmeghallgatás. Ezt egyébként Debrecenben már 2022-ben és idén, április 27-én is így rendezték meg, mivel a lakosok jellemzően nem értesültek a munkaidőben tartott eseményről.

Ugyanígy rendelkezik a kormány intézkedése a közigazgatási hatósági eljárásban alkalmazott közmeghallgatásokkal kapcsolatban – ilyen volt például a kínai CATL akkumulátorgyárával kapcsolatban megtartott katasztrófavédelmi és környezetvédelmi közmeghallgatás is.

Közmeghallgatás az akkumulátorgyárról – Debrecen, 2023. január 20.
Könnyü Hella

A rendelet a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint a településképi követelmények ügyében is lehetővé teszi a társadalmi egyeztetések elektronikus formában történő lefolytatását.

A társasházi közgyűléseken sem lesz szükség mostantól személyes jelenlétre, ugyanis a lakók „elektronikus hírközlő eszközök” igénybevételével gyakorolhatják a jogaikat.

Sok volt a hazaárulózás?

Az új kormányrendelet eredményeképp a debreceni vezetés könnyedén elkerülheti az olyan szituációkat, mint amelyek a két januári, akkumulátorgyárral kapcsolatos közmeghallgatáson történtek. Már az önkormányzat által szervezett katasztrófavédelmi közmeghallgatás is a beruházást ellenző, felháborodott lakosok sokasága miatt volt emlékezetes, a kormányhivatal által tartott környezetvédelmi közmeghallgatás hangulata pedig sokáig inkább emlékeztetett egy tüntetésre, az egyeztetés egy pontján több százan követelték Papp László (Fidesz) polgármester lemondását, a kormányhivatal vezetőit pedig hazaárulóknak nevezték.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.