Egy nappal az esemény előtt lemondták Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnökének előadását a Debreceni Egyetemen

A kamara érdek-képviseleti szerepéről és a közelmúltban történt változásokról beszélt volna a Sántha Kálmán Szakkollégiumban. Kincses azt mondja, reméli, lesz alkalma megtartani az előadást, mert szereti az intézményt és a hallgatókat is. Az egyetem egyelőre nem reagált a megkeresésünkre.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Április 27-én 17 órától tartott volna előadást a Debreceni Egyetem Sántha Kálmán Szakkollégiumában Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a szervezet érdek-képviseleti szerepéről és a közelmúltban történt változásokról. Információink szerint azonban mindössze egy nappal a rendezvény előtt a szakkollégium lemondta a programot.

Kincses Gyula a fotókiállításának egy évvel ezelőtti megnyitóján az MTA Debreceni Akadémiai Bizottságának a székházában
gyulakincses.smugmug.com

Telefonon beszéltünk Kincses Gyulával, aki megerősítette az értesülésünket. Azt mondta, a szakkollégiumtól őt megkeresők technikai okokra hivatkoztak, és kifejezték a reményüket, hogy egy másik alkalommal megtarthatja az előadását.

Arra a kérdésünkre, hogyan kommentálná a történteket, Kincses annyit mondott: „remélem, lesz alkalom, mert a Debreceni Egyetemet és a hallgatókat is kifejezetten szeretem”.

Mivel a Debreciner úgy értesült, hogy Kincses előadásának megtartását és a diákokkal tervezett találkozóját az egyetem vezetése tiltotta le, az üggyel kapcsolatban telefonon és levélben is kerestük a Debreceni Egyetemet, de egyelőre nem válaszoltak a kérdéseinkre. Az intézmény sajtóközpontjától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a megkeresésünket továbbították az illetékesnek, de ma még biztosan nem fog válaszolni. Levelet írtunk a Sántha Kálmán Szakkollégiumnak is, azonban egyelőre nem reagáltak. Amint válaszol az egyetem vagy a szakkollégium, cikkünket frissítjük.

Facebook

A hallgatói önkormányzat azt mondja, rajtuk kívül álló technikai okok miatt maradt el

A Debreceni Egyetem honlapján még cikkünk írásakor, április 28-án délután is olvasható Kincses Gyula előadásának (korábban még az egyetemi hírlevélben is feltüntetett) felhívása, bár a csatolt dokumentumra kattintva már csak egy hibaüzenet jön be.
unideb.hu

Ugyan ez a hirdetményből nem derül ki, de a DE Medikus Hallgatói Önkormányzat Facebook-eseménye alapján a rendezvény az ezen a héten lezajlott Medikus Hét nevű programsorozat egyik eleme lett volna. A HÖK az érdeklődőket arról tájékoztatta, hogy rajtuk kívül álló technikai okok miatt marad el az előadás. Az ügyben kerestük a hallgatói önkormányzatot. Amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Facebook

Több évtizedes múltja van a Debreceni Egyetemen

Kincses Gyula a szakmai önéletrajza szerint a Debreceni Orvostudományi Egyetemen (DOTE) szerzett orvosi végzettséget, ez ma a Debreceni Egyetem részeként működik. 1976 és 1992 között a DOTE Fül- Orr- Gégeklinikájának a gyakornokaként, majd tanársegédjeként dolgozott, 1991 és 1992 között az egyetem Informatikai Labóratóriumát vezette. 2010 óta az egyetem Népegészségügyi Iskolájának vendégoktatója.

Kincses doktor szerepet kapott két kormányban is: 1998 és 2001 között az első Orbán-kormány alatt a Miniszterelnöki Hivatalban, a Kormányzati Stratégiai Elemző Központban, majd a miniszteri kabinetben a kormányfő tanácsadója volt, majd 2007 októbere és 2008 májusa között a második Gyurcsány-kormány egészségügyi államtitkáraként vállalt feladatot.
2019. november 30-án a Magyar Orvosi Kamara elnökévé választották, azóta is betölti ezt a tisztet.

Az elmúlt hetekben az országos közbeszéd egyik fontos témája volt, hogy a magyar kormány a MOK-kal való vitái miatt úgy döntött, megszünteti a kötelező kamarai tagságot és megnyirbálja a szervezet jogköreit is.

A volt rektor előadását alig néhány hete tiltották le

Ahogy arról korábban elsőként beszámoltunk, a közelmúltban nem ez az első olyan előadás, amelyet a meghirdetése után valamiért nem lehet megtartani az egyetemen. Április 4-én Kun Ferenc, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja döntött úgy, hogy nem engedélyezi Fábián István vegyészprofesszor előadását az akkumulátorgyártással kapcsolatban. A programot végül az MTA Debreceni Akadémiai Bizottság (DAB) székháza fogadta be, ahol mintegy kétszáz érdeklődő előtt beszélhetett az egyetem volt rektora.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.