Hónapokig tartó huzavona után elfogadták Balmazújváros költségvetését

Amennyiben a képviselők nem tudtak volna megegyezni, hosszú ideig állami források nélkül maradt volna a város. Hegedüs Péter polgármester még Orbán Viktortól is segítséget kért, végül Rácz Róbert főispán jelent meg az ügyet tárgyaló egyik testületi ülésen.

Több hónapos vita után a május 3-i, kétórás ülésén elfogadta Balmazújváros 2023-as költségvetését a település képviselő-testülete. Hegedüs Péter (független) polgármester a május 4-én reggel felvett élő bejelentkezésében elmondta, a városvezetés befogadta a Fidesz és a velük együtt szavazó, korábban a várost irányító Célbakisér szervezet színeiben mandátumot szerzett, de ma már ellenzékben lévő képviselők módosító indítványait, többek között kivették a tervezetből azt a pontot is, amely alapján a polgármester dönthetett volna egyes el nem költött források átcsoportosításáról – ezt az elemet először a korrupció miatt elítélt Veres Margit (független) polgármestersége idején írták bele a költségvetésbe.

Arról is beszélt Hegedüs, hogy az államkincstár megbírságolta a települést a költségvetés hiánya miatt elmaradt jelentésekért, valamint köszönetet mondott Rácz Róbert hajdú-bihari főispánnak, hogy elment az április 26-i testületi ülésre, ahol tájékoztatta a képviselőket a költségvetés további el nem fogadása esetén várható következményekről.

Rácz Róbert
Könnyü Hella

Hozzátette, köszöni az önkormányzatnál dolgozók türelmét, és mélységesen elítéli azokat a képviselőket, akik korábban törvénytelenséget emlegettek a költségvetéstervvel kapcsolatban.

Megkérdeztük Hegedüs Pétert, hogy az álláspontja szerint mennyire tartható a költségvetés, tekintve, hogy számos ponton nem a városvezetés szándékainak megfelelően alakították azt. A polgármester erre azt felelte, a nem kötelező feladatok esetében végeztek átcsoportosításokat, ez pedig nem befolyásolja a költségvetés tarthatóságát. Mint mondta, 7-8 módosító javaslatot fogadtak el, amelyek összesen 35-40 módosítást igényeltek a költségvetésen.

Mivel Hegedüs Péter az élő bejelentkezésében arról is beszélt, megfelelő választ kapott a hetekkel ezelőtt a költségvetés kapcsán Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelére, megkérdeztük a polgármestertől azt is, pontosan kitől és milyen feleletet kapott. Mint mondta, a megkeresését államtitkári szinten átadták a Belügyminisztériumnak, a városvezetést pedig arra kérték, legyenek türelmesek, várják meg az intézkedést. Hegedüs kifejtette, a főispán balmazújvárosi megjelenéséből arra következtet, hogy ez az intézkedés megtörtént.

Hegedüs Péter
Polgár Tóth Tamás

Legutóbb négy órán át tárgyaltak

Ahogy arról korábban részletesen beszámoltunk, a testületnek már március közepén rendelkeznie kellett volna az idei költségvetéssel, de az elmúlt években a város képviselő-testületében kialakult 6-6-os patthelyzet miatt ez egyelőre nem történt meg: hiába fogadott be a városvezetés több mint 30 módosító indítványt, a Fidesz és a velük együtt szavazó, korábban a várost irányító Célbakisér szervezet színeiben mandátumot szerzett képviselők eddig nem támogatták a büdzsét.

Így történt ez az április 26-i ülésen is, annak ellenére, hogy a napirendi pontot az önkormányzati Daru TV tudósítása szerint négy órán keresztül tárgyalták.

A főispán nem emlékszik hasonló esetre

Ahogy fentebb írtuk, ezen az ülésen látták vendégül Rácz Róbert főispánt, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal vezetőjét is, aki arról beszélt, ha április 30-ig nem fogadják el a költségvetést, a kormányhivatal haladéktalanul (legkésőbb május 4-én) a kúriához fordul. Amennyiben így történt volna, a következő lépésként a kúria felszólította volna az önkormányzatot, hogy alkossa meg a rendeletet. Amennyiben a testület ez alatt sem alkotta volna meg a rendeletet, akkor a kúria feladatként kiszabhatta volna a kormányhivatal számára, hogy a testület helyett alkossa meg a költségvetést. „Eltelhetnek hónapok, mire a kormányhivatal olyan helyzetbe kerül, hogy ezt az aktuspótlást egyáltalán megkísérelheti a testület helyett” – fogalmazott akkor a főispán. Rácz Róbert elmondta, az elmúlt húsz évből nem emlékszik hasonló esetre.

Nem adott volna „előleget” az állam

Az április 26-i ülésen Ferenczi Mária (független) megkérdezte, kaphat-e a város előleget addig, amíg nem lesz költségvetés. Rácz erre úgy felelt, az önkormányzatok független entitások, a kompetenciái, jogkörei „a saját életük kormányzása szempontjából majdhogy nem korlátlanok”, ezért ha a képviselő-testület nem tudja a város működését megoldani a költségvetés megalkotása által, a fent vázolt forgatókönyvet leszámítva nem létezik más mód, amellyel az állam a város segítségére siethetne. „A testületnek képesnek kell lennie a saját hajóját kormányoznia, senki nem fog beugrani sehonnan a hajóba, hogy odapattanjon a kormányrúdhoz” – mondta.

A főispán arra biztatta a képviselőket, egyezzenek meg a város érdekében. „Olyan kérdések vannak az asztalon kompromisszumos javaslatként vagy aggályként a költségvetéssel kapcsolatban, amelyek súlya eltörpül a lehetséges következményekhez képest, amelyek az intézményekre várhatnak” – magyarázta. Az ülésen azt is kifejtette: nem érzékel nagy különbséget az egymásnak feszülő álláspontok között.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.