Ismét azonnali jogvédelemmel próbálja leállíttatni a Debrecenben zajló kínai akkumulátorgyár-beruházást az LMP

A Debreceni Törvényszék befogadta a párt és a Védegylet közös keresetét a környezethasználati engedély megtámadásáról, de Schmuck Erzsébet szerint a bírósági döntés elhúzódhat, ezért azonnali cselekvésre van szükség. A párt azzal érvel, hogy az Észak-Alföld már így is vízhiánnyal küzd, ráadásul a beruházási terület része a védendő ökológiai hálózatnak.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Sajtótájékoztatót tartott Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke május 4-én Budapesten a Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkumulátorgyárral kapcsolatban. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Debreceni Törvényszék elutasította a párt azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmét, amely alapján le kellett volna állítani a CATL gyárának építését. A politikus most bejelentette, hogy a Védegylettel közösen egy újabb kérelmet adtak be, mivel a várakozásaik szerint akár hónapok is eltelhetnek, amíg a bíróság elbírálja a beruházás környezethasználati engedélyének az LMP és a civil szervezet általi megtámadását, az üzem előkészítése pedig jelenleg is zajlik. Mint mondta, infrastrukturális fejlesztések és tereprendezés folyik, ipari területté alakítják át a termőföldet, a munkálatok pedig légszennyezést okoznak.

A politikus azt is hangsúlyozta, hogy a beruházás területe része az ökológiai hálózatnak, amelyet védeni kell. Azzal a hírrel kapcsolatban, miszerint át kell helyezni a vasutat is a beruházás miatt, Schmuck azt mondta, ez 4-5 milliárd forintba fog kerülni.

Budapesten tartanak közös fórumot a Mikepércsi Anyákkal és Fábián Istvánnal

A sajtótájékoztató után telefonon beszéltünk Schmuck Erzsébettel, aki elmondta, a bíróság befogadta a környezethasználati engedélyt megtámadó keresetüket. Úgy látja, az idő sürget, mivel a CATL 2024-ben már próbaüzemet tervez Debrecenben.

A kérdésünkre válaszolva az LMP társelnöke közölte, a Nemzeti Választási Bizottság még nem döntött az akkumulátorgyárral kapcsolatos második országos népszavazási kezdeményezésükről, az NVB által elutasított első kérdésükről pedig egyelőre a Fővárosi Törvényszék nem határozott.

Schmuck Erzsébet a január 20-ai debreceni közmeghallgatáson
Könnyü Hella

Arra is kíváncsiak voltunk, tervez-e a párt a következő hetekben Debrecenben és a környékén demonstrációt, lakossági fórumot vagy bármilyen más nyilvános rendezvényt az akkugyárral kapcsolatban. Schmuck Erzsébet erre azt felelte, május 25-én Budapesten tartanak egy közös rendezvényt a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesülettel, a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal és a Göd-ÉRT Egyesülettel. Erre a programra meghívják Fábián István vegyészprofesszort, a Debreceni Egyetem volt rektorát is.

Facebook

Mivel a Debreceni Törvényszék egyszer már elutasította az LMP azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmét az akkugyárral kapcsolatban, megkérdeztük, miben más a párt mostani kísérlete. Schmuck Erzsébet elmondta, az új beadványukban egyrészt az Észak-Alföld vízhiányával, másrészt az ökológiai hálózat érintettségével érvelnek amellett, hogy le kell állítani a munkálatokat. A politikus kifejtette, ha ez most nem történik meg, később nehéz lesz visszafordítani a folyamatokat, például a termőföldek ipari területté való átalakítását.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.