„Debrecenben most némaság van…”

Timkó Kata középiskolást kérdeztük a budapesti diáktüntetések kapcsán.
Diáktüntetés - 2022. október 14.
TE

Debrecenben az elmúlt évek egyik legnagyobb megmozdulása a 2022. őszi tüntetéssorozat volt, amelyen tanáraik mellet álltak ki tanulók. Az eseményeken Timkó Kata helyi gimnazista is részt vett, akivel tavaly októberben beszélgettünk a Debreciner Podcastban az oktatás helyzetéről. Jelen volt az április 28-ai „Mécsesgyújtás a bosszútörvény ellen” elnevezésű debreceni megmozduláson is. Őt kérdeztük, mi a véleménye a május 3-án Budapesten történtekről, amikor a résztvevők a státusztörvény ellen demonstráltak. A hivatalos eseményt követően a tömeg a Miniszterelnökséghez, a Karmelitához vonult, ahol a rohamrendőrök könnygázt is bevetettek és több embert előállítottak.

Milyen visszhangja volt a budapesti diáktüntetéseknek nálatok a diákok és a tanárok körében?

Nagyon örülök, hogy ott legalább történik valami. Nálunk most nem igazán van erről szó. A tanárok félnek, a diákokat pedig már nem igazán érdekli. Itt Debrecenben nagyon elszomorító a helyzet. Egy-két tanárral szoktunk ezekről beszélni, de a diákok már nem tulajdonítanak neki akkora jelentőséget. Nem mindennapos téma már, mint mondjuk három hónappal ezelőtt.

Timkó Kata
Miklovicz-Nyikos Mónika

Mi a véleményed a fővárosban történt rendőri intézkedésekről?

Nagyon elkeserítőnek tartom, hogy a mai világban ilyen megtörténhet. Őszintén, mikor láttam a videókat, szóhoz sem jutottam… Könnygázzal lefújni a fiatalokat… Számomra teljesen abszurd, hogy így lépnek fel ellenük. Remélem, hogy akik ezen a tüntetésen részt vettek, most jól vannak, és ami történt, az nem készteti őket meghátrálásra.

Tudsz-e valamit arról, hogy lesznek-e Debrecenben is tüntetések?

Biztosan akarnak itt is, csak attól félek, hogy nem fognak sokan elmenni. Nemrégiben volt a mécsesgyújtás, amit Olajos Vajk szervezett, én is ott voltam, de nem sokan voltak. A legelszomorítóbb számomra az, hogy nem igazán voltak diákok.
Debrecenben most némaság van, az emberek nem igazán mernek beszélni erről. Gondolom, otthon sem ez a fő téma. Sok szülő szkeptikus, nézik a tévében a híradót, amiben nem feltétlenül az igazságot mondják el. Úgy látom, sokan még nincsenek tudatában annak, hogy ez a helyzet mennyire válik súlyossá a következő években, ha hagyjuk, ha nem teszünk valamit. Ezt a helyzetet csak mi tudnánk megváltoztatni: a fiatalság.

A Debreciner megkereste az Egységes Diákfront debreceni tagjait is azzal kapcsolatban, hogy mit terveznek a városban, de egyelőre nem válaszoltak.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.