Forrásmegjelölés nélküli sajtószemle, félremagyarázott szürkevíz – Így tájékoztat Debrecen vezetése az akkugyárról

Megjelent a lakosokat informáló önkormányzati honlap, amelyen még csak egy telefonszám sem olvasható, ahol az érintettek feltehetnék kérdéseiket és válaszokat kaphatnának azokra.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Május 4-én jelentette be Pécskay Zoltán Zsigmond, a beruházásokért felelős EDC Debrecen nevű önkormányzati cég ügyvezetője, hogy elkészítették a számos debreceni és környékbeli lakos által régóta kért online tájékoztató felületet a város déli gazdasági övezetében épülő kínai akkumulátorgyárral kapcsolatban. Az önkormányzati média beszámolója szerint Pécskay úgy fogalmazott, a céljuk az volt, hogy minden eddig megjelent információ elérhető legyen az oldalon, amelyet aztán rendszeresen frissítenek az új adatok alapján.

Viszonylag sok tartalmat töltöttek fel, de korántsem minden fontos dokumentumot

A debreceniakkugyar.hu honlap – melynek ez a szlogenje: „Minden, amit az akkumulátorgyárról tudni kell” – tartalmának átvizsgálása után annyit biztosan kijelenthetünk, hogy ezt az ambiciózus célt egyelőre nem sikerült maradéktalanul teljesíteniük. (A domain.hu, mint Magyarország hivatalos .hu domain nyilvántartója bárki számára lekérhető adatai szerint a debreceniakkugyar.hu domain használója „természetes személy”, s ezt a nevet január 17-én regisztrálták.)
Az oldalon valóban számos dokumentum és adat szerepel a beruházással kapcsolatban, közzétették például a nemzeti akkumulátorstratégiát, a Debreceni Egyetem és az önkormányzat közötti megállapodást a monitoringrendszerről, valamint a katasztrófavédelmi engedélyt és a katasztrófavédelmi közmeghallgatás (a jelenléti ívvel együtt mindössze 10 oldalas) jegyzőkönyvét. A honlapra feltöltötték azokat a prezentációkat is, amelyeket a január 9-i katasztrófavédelmi közmeghallgatáson próbáltak bemutatni – inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel – az eljárásban részvevő szakértők, a hatóság és a beruházó CATL.

CATL - akkumulátorgyár - 2023. február 24.
Koppányi Szabolcs

Nem töltötték fel ugyanakkor a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal által szervezett környezetvédelmi közmeghallgatás jegyzőkönyvét, ahogy a februárban kiadott környezethasználati engedélyt sem. A dokumentumok menüpontban az engedélyre kattintva az oldal a kormányhivatal honlapjára, azon belül egy tavaly november 30-án közzétett hirdetményre irányítja át az érdeklődőt. Az itt olvasható szövegben van egy link, erre rákattintva egy tömörített fájlként lehet letölteni az eljáráshoz kapcsolódó összes nyilvános dokumentumot. Az engedélyt ezek közül kell kikeresnie annak, aki olvasni szeretné.

Aki alaposan átnézi, egyéb hiányosságokat is találhat az akkugyári tájékoztató(nak nevezett) honlapon. Az egyik feltöltött infografika például úgy mutatja be a városba tervezett gyár adatait, hogy a megadott számok pusztán az első ütemre vonatkoznak, ezt azonban sehol nem jelölte az önkormányzati cég. Az akkumulátorokat bemutató infografika pedig foglalkozik többek között azzal, hogyan kell megóvni ezeket a termékeket, de említés szintjén sem ír a tűzveszélyességükről.

Mikepércs - közmeghallgatás - CATL
Polgár Tóth Tamás

Anomáliák a „sajtószemlében”

Kifejezetten problémás a honlap „Sajtószemle” névre hallgató rovata, amely a műfaj alapvető szakmai kritériumainak sem felel meg. Több ide feltöltött cikket mindenféle forrásmegjelölés nélkül jelentettek meg, egyes helyeken pedig jelezték ugyan, hogy melyik sajtóterméktől származik az anyag, de linkkel, a forrásra mutató hivatkozással már nem segítették az érdeklődőket az eredeti tartalom megtalálásában. Egy február 25-i dátummal ellátott szöveg esetében hosszas Google-keresés után sem tudtuk beazonosítani, hogy honnan származik a szöveg.

Közmeghallgatás az akkumulátorgyárról – Debrecen, 2023. január 20.
Könnyü Hella

A rovatban olvasható, azonosítható forrású írások a debreceni önkormányzati médiaként működő Dehir.hu-tól, a Fidesz-közeli Kesma-hálózathoz tartozó Haontól, valamint a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivataltól származnak. Ezek többnyire az akkugyár biztonságosságát hangsúlyozzák és a beruházás támogatói szerinti pozitív hozadékokat emelik ki. Egyetlen független sajtótermék cikkét sem szemlézték.

A „sajtószemle” anomáliái kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a honlap impresszuma szerint „a portál oldalainak tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet. Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, bármilyen formátumban történő feldolgozása és értékesítése a kiadó előzetes írásos hozzájárulása nélkül”.

Közmeghallgatás az akkumulátorgyárról - Debrecen, 2023. január 9.
Miklovicz-Nyikos Mónika

Nem tudják, mi az a szürkevíz?

A honlap az akkumulátorgyárral kapcsolatban gyakran megfogalmazódó lakossági kérdésekre is igyekszik válaszokat adni többek között az ivóvízzel, a vendégmunkásokkal, a zaj- és légszennyezettséggel, valamint az üzem energiaellátásával kapcsolatban. Az oldal ezen része nem mentes a csúsztatásoktól.

A „Mi az a szürkevíz?” kérdésre például úgy válaszol, „olyan már használt víz, mely igény szerinti megfelelő tisztítást követően, vagy anélkül ipari célokra ismét felhasználható. A szürkevíz tisztított szennyvíz és hígítóvíz technológiai igények szerinti összetételű, kevert elegye”. Ez azonban tényszerűen nem igaz. A szürkevíz a valóságban olyan, jellemzően háztartásokból származó szennyvizet jelent, amelyben nincs emberi ürülék – ahogy erre Fábián István vegyészprofesszor, a Debreceni Egyetem volt rektora már több alkalommal is felhívta a figyelmet. Ugyanez az információ olvasható nemzetközi szakmai oldalakon is.

Arra a kérdésre pedig, hogy „Hogyan lesz biztosíva a gyár munkaerőigénye?”, válasz helyett arról írnak, hogy megfelelően képzett munkaerő van Debrecenben. Ahogy korábban mi is szemléztük, a CATL vezetése már nyilatkozott arról, hogy kínai munkaerő vesz részt a gyár beindításában.

Nem kellenek a lakossági vélemények?

Az önkormányzati honlap az újabb kérdések feltevésére egyedüli opcióként egy e-mail címet ajánl fel, a jelek szerint tehát egyelőre nincs olyan telefonszám vagy kitölthető ablak (form) ahol az érintett lakosok feltehetnék a kérdéseiket és válaszokat kaphatnának azokra. Ehhez kapcsolódik, hogy a Debreciner még februárban közérdekű adatigénylésben érdeklődött, milyen formában tervezi az önkormányzat fogadni a lakossági véleményeket. A kérdésünkre a városvezetés nem válaszolt.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.