Az igazság kimondása nem vonhat maga után rendőri brutalitást

Az oktatási rendszert negatívan érintő státusztörvény javaslat miatt egyre erősödik Magyarországon mindazon elégedetlenkedők hangja, akik a demokráciát biztosító jogokat követelik, amelyek gyakorlását az állampolgárok számára biztosítani kellene. Az elmúlt napokban diákok, tanárok és ellenzéki politikusok tüntettek a Karmelitánál. Az ott történtek azonban tovább borzolták a kedélyeket.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) úgy látja, hogy a státusztörvény több, mint ötven ponton sérti a pedagógusok jogait. 2023. május 4-én a státusztörvény elleni tüntetésen alkalmazott kíméletlen bánásmód miatt összeszorult az emberség hiányából fakadó érzéketlenség okán a magyar édesanyák szíve. Felvétel is készült, mely a diákokkal szemben tanúsított megbotránkoztató intézkedéseket rögzítette. A videóban látottak alapján felvetődik a kérdés, hogy hazánkban a rendőrök kit szolgálnak és védenek, ha láthatóan nem az emberek biztonságát szavatolják? A történtek óriási felháborodást váltottak ki. Sokan gondolják úgy, ezt nem lehet tétlenül nézni. A rendőrség erőszakos fellépése elfogadhatatlan és semmiképp sem képezheti alapját a diktatórikus hatalom megtartásának, mert ez az irány nem a nemzet érdekét szolgálja.

A rendfenntartó szervek brutalitása elfogadhatatlan

Az oktatásügyért küzdő Magyar Anyák csoportja úgy döntött, különleges módon fogják megünnepelni az idei anyák napját. Fehér ruhás, békés, csendes demonstrációt tartanak a Karmelita kolostor előtt „Női kiállás a gyerekekért, az anyákért, a nőkért” címmel. Pontosan ott, ahol a gyerekek az őket megillető oktatási rendszerért ültek le a téren a rendőrök elé. Az anyák pontosan ott fognak állni, ahol a gyerekeik szemébe fújták a könnygázt, illetve ahol az ütéseket elszenvedték. Anyák fognak ott állni fehér ruhában egy szál virággal a kezükben szimbolikusan jelképezve azoknak a nőknek a hangját, akik félelemből nem tüntetnek, akiket elnémítanak, akik nem mernek megszólalni és kiállni önmagukért, a gyerekeikért, a jövő generációkért!

A kormány megfélemlítésre építő stratégiája lassan, de biztosan átlépi a tűréshatárt

Egyre nő a különböző területeket érintő civil érdekképviselet mentén szerveződő mozgalmak száma az épülő diktatúra felszámolásának jegyében. Országos összefogássá nőtte ki magát a Magyar Anyák kreatív ellenállásának üzenete is. Számos szervezet melléjük állt. A Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö) tagjai a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár klaszter és különösen annak éke, a CATL vegyiüzem felépítése ellen tiltakoznak töretlenül az emberi jogaik tiszteletben tartásáért küzdve. Ők is arra kérnek minden nőt, lányt és anyát egyaránt, hogy fejezzék ki együtt elégedetlenségünket a fennálló rezsimmel szemben, mondják ki, hogy az oktatási rendszer bajban van.

„A magyar nők sohasem voltak gyávák a történelem során! Álljunk ki gyermekeink biztonságáért és a hozzájuk méltóbb jövőért!” – fejezte ki szolidaritását e cikkben dr. Fónainé Pásztor Enikő, a Miakö elnöke.

A Magyar Anyák mellett számos további szervezet is kiáll:
• Igazgyöngy Alapítvány
• Jól-Lét Alapítvány
• Nőkért Egyesület
• Patent Egyesület
• EDF - Egységes Diákfront
• EJHA - emberi jogi nevelők hálózata
• Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület
• ADOM Diákmozgalom
• Egységes Szülői Front

A változás sikere a tenni akarókon múlik

A Mikepércsi Anyák arra kérnek mindenkit, aki érzi, látja, tapasztalja, hogy a közügyek újragondolást kívánnak, hogy adjon hangot a nemtetszésének, mert nem jó olyan országban élni, ahol az oktatás, egészségügy, a nő- és gyermekvédelem, a szociális szféra, a környezetvédelem romokban hever. Mindezek hatással vannak a nők és a gyermekek jóllétére, biztonságára, életük minőségére. A jövő új normáinak megteremtéséhez mindenkire szükség van.

Az esemény időpontja: 2023. május 7. (vasárnap), 17 óra.
Gyülekező helyszíne: Budapest, Dísz tér.
Az esemény Facebook linkje a részletekkel: https://fb.me/e/yDa5Fj0T

Felvetődött a kérdés, hogy férfiak mehetnek-e az eseményre. A szervezők azt a tájékoztatást adták, hogy természetesen SENKIT nem zárnak ki az eseményről, viszont arra kérik a demonstráló férfi résztvevőket, hogy minden körülmények között tartsák meg a demonstráció békés jellegét. A háttérből figyeljék az eseményt és akkor avatkozzanak be, ha megkérik őket erre.

(A fenti írást a Mikepércsi Anyák juttatták el a Debreciner szerkesztőségéhez, kérve a megjelentetését.)

Kapcsolódó anyagok:

- Tiltakoztak a hajdúböszörményi Bocskai téri iskolák pedagógusai

- „El fog pattanni a cérna” – A státusztörvény ellen demonstráltak Debrecen főterén

- „Debrecenben most némaság van…”

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.