Anyák napja ukrán gyerekeknek Debrecenben

Van közöttük, aki már több mint egy éve él Debrecenben menekültként. Az apák odaát állnak helyt a háborúban, az anyák, nagymamák, gyerekek ideát túlélnek.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A Debreceni Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat a belvárosi Green Wood vendéglátóhelyen tartott szombaton anyák napi rendezvényt a háború elől átmenekült ukrán gyerekeknek, akik az Ungvárról érkezett, többféle művészettel foglalkozó Voloshina Marianna és más felnőttek, édesanyák segítségével képeket készítettek ajándékként a mamájuknak. Az esemény előtt Netreba Vitalijjal, az önkormányzat elnökével beszélgettünk.

Azoknak, akik éppen egy világot alapjaiban is mélyen érintő háborúból menekülnek, külön jelentőséggel bírhat egy anyák napja. Hisz az Ukrajna ellen indított orosz agresszió, a háború miatt rengeteg család szakadt szét, vált csonkává. Debrecenben most ilyen gyerekek önfeledt kézműveskedését és örömteli időtöltését örökítettük meg, van közöttük, aki már több mint egy éve él Debrecenben menekültként. Az apák odaát állnak helyt a háborúban, az anyák, nagymamák, gyerekek ideát túlélnek.

Galéria: Anyák napja - Debreceni Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

Az apróságok nagy kedvvel vetették bele magukat az alkotásba, miközben a felnőttek egy része köröttük bábáskodott, mások pedig kint a teraszon beszélgettek a kellemes nyárias időben. A kész művekkel aztán – nagyon büszkén munkájuk eredményére – összeállt a gyerekhad, mi meg jól lefényképeztük őket.

Koppányi Szabolcs

Hamarosan Vyshyvanka-day – ukrán népviselet Debrecenben is

Mint megtudtuk Netreba Vitalijtól, nemzetiségi önkormányzatuk nemsoká, május 19-én (mozgóünnep egyébként, tehát nem mindig ugyanarra a napra esik) ismét megtartja Debrecenben is a világon egyre inkább ismert és kedvelt ukrán népművészetet, népviseletet bemutató visivánka napot (Vyshyvanka-day). A Wikipedia szerint: „A Vyshyvanka-nap nemzetközi ünnep, amelynek célja az ukrán népi hagyományok megőrzése az etnikai hímzett vyshyvankának nevezett ruhák készítésében és viselésében. Május minden harmadik csütörtökén ünneplik.”

Koppányi Szabolcs

Aztán a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárban tavaly létrehozott ukrán részlegről is esett szó. Netreba elmondta, 2023 őszéig tovább bővül az ukrán nyelvű könyvek elérhetősége a debreceni Bem téren található intézményben, mivel maga az elnök is beszerez addigra további példányokat, s ígéretet kaptak rá, hogy a könyvtár vezetősége is ekként cselekszik.

Koppányi Szabolcs

Mindemellett augusztus 24-én tartják Ukrajna függetlenségének napját, ám terveik szerint inkább azon lesznek a hagyományos ünneplés helyett, hogy bármivel, akár adományokkal is segíthessék hazájuk honvédő harcát, az ott maradtak mindennapjait. Ugyanakkor Netreba Vitalij megjegyezte, bízik abban, hogy a tervezett ukrán ellentámadás megvalósul, s az pozitív fejleményeket hoz majd Ukrajna életében addigra.

Koppányi Szabolcs

Majdnem pontosan egy éve készült egy podcast Netreba Vitalijjal a Debrecinerben. Itt érhető el.

Koppányi Szabolcs

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.