„Elég az erőszakból!” – Anyák demonstráltak a rendőri erőszak ellen Budapesten, a karmelita kolostornál

A diákok elleni gumibotozás és könnygáz miatti tüntetésen több Hajdú-Bihar megyei civil és politikus is részt vett. A tiltakozó nők fehér virágokat adtak át a rendőröknek és a köztársasági elnök hivatalának.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Demonstrációt tartott május 7-én, anyák napján a Magyar Anyák, a Tanítanék és számos más civil szervezet Budapesten. Az esemény szervezőihez csatlakozott a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyár ellen hónapok óta tiltakozó Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö) és a berettyóújfalui központú Igazgyöngy Alapítvány is.

Galéria: „Elég az erőszakból!” - Anyák napi tüntetés Budapesten, 2023. május 7. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

A körülbelül egy-két ezer ember részvételével, végig békésen zajlott tüntetéssel az elsősorban nőkből álló tömeg arra reflektált, hogy a rendőrség május 3-án gumibotokat és könnygázt használt a státusztörvény néven elhíresült törvénytervezet ellen tiltakozó, a Miniszterelnökség székhelyeként működő Karmelita előtti kordont lebontó diákok ellen.

Polgár Tóth Tamás

A nagyjából félórás demonstráción a fehér ruhába öltözött felszólalók azt üzenték, megbocsáthatatlan, hogy a hatalom gyerekekre támadt. A tüntetők a gyermekeiket jelképező fehér virágokat adtak át – több esetben ölelés kíséretében – a szintén főleg nőkből álló rendőröknek, valamint a köztársasági elnök hivatalához, a Sándor-palota bejáratához is elhelyeztek szálakat.

Polgár Tóth Tamás

A demonstráción Hajdú-Bihar megyéből megjelent többek között Fónainé Pásztor Enikő, a Miakö elnöke, Mándi László (Momentum) debreceni önkormányzati képviselő, Varga Zoltán (DK) országgyűlési képviselő, valamint rendezőként működött közre Olajos Vajk tanárszakos hallgató, a Momentum aktivistája.

Ők is nyilatkoznak az eseményről készített videónkban:

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.