Újabb hatalmas kínai akkumulátorgyár-beruházást jelentettek be Debrecenben

Azt ígérik, hogy a gyár vízszükségletének 95 százalékát felszíni vízből és tisztított szennyvízből fogják fedezni.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Sajtótájékoztatót tartott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kósa Lajos (Fidesz) debreceni országgyűlési képviselő, valamint Papp László (Fidesz), a város polgármestere május 9-én Debrecenben, ahol bejelentették egy újabb kínai akkumulátorgyár építését.

Szijjártó Péter találkozott a kínaiakkal is Debrecenben
Facebook

Szijjártó azt mondta, a világ 9. legnagyobb akkumulátorgyártó vállalata, az Eve Power a BMW debreceni gyárát fogja kiszolgálni. A kínaiak első európai üzeme lesz, amelyet Debrecenben építenek. 400 milliárd forintos beruházásról van szó, amelyhez a kormány 14 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást ad. A bejelentés szerint a beruházás több mint ezer új munkahelyet hoz létre.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, ha nem lesznek akkumulátorgyárak, akkor nem lesz elektromos autózás, ezzel pedig elveszett a környezetvédelem ügye. Másrészt a kormány szerint az európai gazdaság kiütést szenved el, ha a kontinens nem tud átállni elektromos autók gyártására. Mint mondta, számos nyugat-európai ország szerette volna ezt a beruházást.

A debreceni lakosoknak azt üzente, nincs félnivalójuk, mert szigorú környezetvédelmi előírásokat tartatnak be a céggel.

Azt is elmondta, hogy a beruházás miatt hajtják végre a debreceni víziközműrendszer napokban bejelentett 108 milliárd forintos fejlesztését, amely magában foglalja a lakossági és az ipari vízellátást is. Szijjártó bejelentette továbbá, a gyár működéséhez szükséges víz 95 százalékát tisztított szennyvízből és felszíni vízből fogják fedezni, a technológiai szennyvíz egy részét pedig már a gyár területén újrahasznosítják.

Facebook

Hová építik?

A beruházás kapcsán Kósa Lajos semmilyen konkrétumot nem említett, Papp László beszédét pedig nem közvetítették az eseményről készített élő videóban. Mivel a sajtótájékoztatóról a Debrecinert nem értesítették, egyelőre nem tudjuk megmondani, elhangzott-e a polgármestertől vagy más, nem mutatott megszólalótól, hogy melyik városrészben fogják megépíteni a létesítményt.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.