Néhány hónapja még tagadta Debrecen vezetése, hogy egy újabb kínai akkumulátorgyárral állapodtak volna meg

Akkoriban egymást érték a tüntetések a városban. Varga Zoltán DK-s országgyűlési képviselő szerint Papp László vagy hazug, vagy semmit nem bíznak rá a városban. Az LMP és a Párbeszéd leállíttatnák a beruházást. Kósa Lajos szerint a „baloldal” félretájékoztat és hergel.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ahogy arról a Debreciner is beszámolt, ma, május 9-én jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő és Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere, hogy a CATL után egy újabb kínai nagy akkumulátorgyártó cég, az Eve Power épít gyárat a városban.

A debreceni bejelentés után az ünneplők csoportképe
Facebook

Szijjártó közlése szerint a 400 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 14 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást ad, valamint emiatt fejlesztik 108 milliárd forintért Debrecen víziközműrendszerét. Az üzemben több mint ezren fognak dolgozni.

A BMW-t fogják kiszolgálni

Az Eve Power egy közleményt juttatott el a Debreciner szerkesztőségéhez, amelyben azt írják, környezetbarát gyárat építenek a BMW-nek is otthont adó északnyugati gazdasági övezetben, 45 hektáros területen. Az üzem a német autógyár beszállítójaként fog működni.

Hengeres akkumulátorokat állítanak majd elő évi 28 gigawattóra gyártókapacitással. Az üzemet a tervek szerint 2026-ban adják át. Azt írják, mesterséges intelligenciát és gépi tanuláson alapuló rendszert használnak azért, hogy a legmagasabb minőségi követelményeknek megfelelő lítium akkumulátorcellákat tudjanak legyártani.

„Az EVE Power olyan új típusú, 46 mm átmérőjű, nagy teljesítményű akkumulátorcellákat állít majd elő az elektromos BMW-khez, amelyek kisebbek, könnyebbek és 20%-kal sűrűbbek lesznek a ma használatos társaiknál, aminek köszönhetően a hatótávolság 30%-kal is nő. Ezeknek az úgynevezett 6. generációs akkumulátoroknak 30%-kal gyorsabb lesz a töltési sebességük” – olvasható a közleményben.

Már több mint egy éve beszéltek a projektről

Az Eve Power Hungary Kft.-t, vagyis az Eve Energy magyarországi leányvállalatát az elektronikus cégjegyzék szerint közel egy éve, 2022. július 5-én jegyezték be budapesti székhellyel.

Szijjártó Péter a debreceni bejelentésen
MTI/Czeglédi Zsolt

Azt, hogy az Eve Energy akkumulátorgyárat szeretne építeni Debrecenben, már 2022. március vége óta tudjuk, akkor közölte ugyanis a cég, hogy megállapodást kötöttek egy 45 hektáros debreceni ipari terület megvásárlásáról. A hírt a város önkormányzatának honlapján is közzétették. Papp László az ügyet akkor úgy kommentálta, hogy a tárgyalások még folyamatban vannak.

„Ilyen megállapodás nem létezik” – írták januárban

Varga Zoltán (DK) országgyűlési képviselő január 30-án a közösségi oldalán egy nyílt levelet tett közzé, amelyet Papp László polgármesternek címzett. Ebben azt írta, a városvezető hallgat róla, hogy már lassan egy éve aláírt egy szerződést az Eve Energyvel. Ennek kapcsán a cég fent említett bejelentésére hivatkozott. A polgármesteri kabinetiroda egy közleményben reagált. Az önkormányzati média beszámolója szerint azt írták, valótlanság, hogy Debrecen önkormányzata megállapodott egy újabb akkumulátorgyár építéséről. „A valóság az, hogy ilyen megállapodás nem létezik” – írták.

Papp László polgármester is felszólalt
Facebook

Varga Zoltán a Debreciner megkeresésére ma telefonon értékelte az ügy új fejleményeit. Azt mondta, Papp László bebizonyította: vagy kényszeres hazudozó, vagy semmit nem bíznak rá Debrecenben. „Papp László ebben a sztoriban maximum annyit ér, mint a portárs a debreceni városházán” – fogalmazott. A politikus szerint Papp alkalmatlan, „kiírta magát” a helyi közösségből. Úgy látja, a kormány ismét átlépett egy vörös vonalat a mai bejelentéssel.

A polgármesteri kabinetiroda januári közleményével kapcsolatban kerestük Papp Lászlót is, amennyiben válaszol, a cikkünket frissítjük.

Forró volt a helyzet január végén

Emlékezetes, hogy január végén, az előbb említett városházi reagálás idején egészen más közhangulat uralkodott Debrecenben, mint az elmúlt hetekben. Január 20-án tartották azt a környezetvédelmi közmeghallgatást, amelyen a felháborodott lakosok hazaárulózták a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal vezetőit, többek között Rácz Róbert főispánt, valamint több százan követelték Papp László polgármester lemondását.

Debreceni fideszes politikusok a mai ünnepélyes bejelentés csoportképében: Papp László polgármester, Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Barcsa Lajos alpolgármester
Facebook

Január 28-án tartották továbbá az elmúlt évek legnagyobb debreceni demonstrációját, a Mikepércsi Anyák által a kínai CATL akkumulátorgyára ellen szervezett tüntetést, amely során több százan sétáltak el Mikepércsről a megyeszékhelyre, hogy annak főterén egyesüljenek a helyi lakosokkal. Ezt a megmozdulást pedig több kisebb demonstráció is követte.

Leállíttatná a beruházást az LMP és a Párbeszéd is

A beruházásra közleményben reagált Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, valamint Jármi Péter, a párt Hajdú-Bihar megyei elnöke. Ebben azt írták, teljességgel elfogadhatatlannak tartják, hogy a debreceni lakosság és az egész ország tiltakozása ellenére a kormány a kínai multinacionális nagyvállalatokat támogatja. „Kiszolgálják őket pénzzel és minden erőforrással annak érdekében, hogy feléljék értékes vízkincseinket, lebetonozzák termőföldjeinket és még tovább növeljék energiakitettségünket az energiaválság és a súlyosbodó klímaválság korában” – fogalmaztak. Mint írják, kommunikációs blöffnek tartják, hogy az Eve Power 95 százalékban szürkevizet használna, mivel máig nem adtak ki semmilyen információt a CATL szürkevíz-felhasználására vonatkozó tanulmányokból.

Facebook

Közleményt jelentetett meg a Párbeszéd – Zöldek is a párt közösségi oldalán. Azt írják, Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-listavezetője panasszal fordul az Európai Bizottsághoz, mert az álláspontjuk szerint a beruházás sérti az uniós víz keretirányelvet. A párt úgy látja, nem igaz a kormány állítása, miszerint a magyar környezetvédelmi előírások szigorúbbak az európai uniós szabályozásoknál. „A legtöbb szabály uniós előírás, de ezek alól a kormány egyedi felmentéseket ad a számára kedves befektetőknek – éppen emiatt jönnek ide” – magyarázzák.

Kérjük, segítsd munkánkat adód 1 százalékával!
debreciner.hu

Félretájékoztat a „baloldal” Kósa Lajos szerint

„Akkor lehetünk hosszútávon is igazán sikeresek, ha a baloldal félretájékoztatásai és hergelései miatti aggodalmakat eloszlatjuk” – többek között ezt írta a bejelentés után közzétett Facebook-bejegyzésében Kósa Lajos országgyűlési képviselő. A politikus hangsúlyozta, Debrecenben nem működhet olyan cég, amely veszélyeztetné a város környezetét és a lakosok egészségét.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.