Az újabb debreceni akkumulátorgyár ügyében Papp László polgármester felelősségét tette szóvá a DK

A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, Varga Zoltán szerint a tegnap bebizonyosodott, hogy Debrecen polgármestere „kényszeres hazudozó”, vagy „hasznos idióta”, hiszen átverte a debrecenieket, mikor azt állította nem épül több akkugyár a városban. Az LMP bejelentette, tüntetést szerveznek Debrecenbe május 23-ra.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Sajtótájékoztatót tartott a Demokratikus Koalíció május 10-én Debrecenben, ahol arra reagáltak, hogy május 9-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő és Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere bejelentette egy újabb akkumulátor gyár épülését.

Varga Zoltán és Pákh Károly
Miklovicz-Nyikos Mónika

Varga Zoltán szerint a tegnapi sajtótájékoztató hemzsegett a hazugságoktól. Korábban volt egy éles pengeváltása a polgármesterrel, mikor január 30-án nyílt levelet intézett hozzá, amelyben többek között arról kérdezte a városvezetőt, mi az oka annak, hogy Papp László hallgat arról, hogy már egy éve újabb akkugyárral írt alá szerződést. Mire a Polgármesteri Kabinet azt reagálta, hogy ebből semmi sem igaz, csak rémhírkeltés. Idézte az önkormányzat akkori álláspontját: „a debreceni önkormányzat területet nem adott el az Észak-nyugati Gazdasági Övezetben ezzel a céllal, megállapodást nem kötött”. A polgármester többször elmondta, hogy nem kívánnak több akkumulátorgyárat telepíteni Debrecenbe, ennek ellenére tegnap mégis bejelentették, hogy az EVE Energy igen nagy üzemet létesít itt.

„Ez a hír önmagában is azt mutatja, hogy Papp László becsapta, elárulta a debrecenieket. Lóvá tett mindenkit” – mondta Varga. Értelmezése szerint két lehetséges oka van annak, hogy a polgármester ilyeneket tesz, az egyik, hogy „kényszeres hazudozó”, a másik pedig hogy Papp László egy szánalmas, egyszer használható, eldobható eszköz: hasznos idióta. Varga Zoltán úgy véli: „Papp László tegnap végérvényesen kiírta magát a debreceni cívisek közösségéből, elárulta Debrecent”.

Miklovicz-Nyikos Mónika

Pákh Károly, a Demokratikus Koalíció debreceni elnöke elmondta, más hazugságok is elhangzottak tegnap. Egyrészt az akkumulátorgyár működése hatalmas vízfelhasználással fog járni, ezt megoldottnak tekintik a beruházás bejelentői felszíni vizekkel, és tisztított szennyvízzel (szürkevíz). Debrecenben azonban nincsenek felszíni vizek, a tisztított szennyvízet pedig még öntözésre sem szabad használni, ráadásul a szennyvíztár több tíz kilométerre van a majdani gyárépülettől. Másrészt a gyár azonnal megkapta a „zöld” jelzőt, ami a DK debreceni elnöke szerint egyszerű kormánypropaganda.

Megkérdeztük, szerintük milyen eszközei vannak-lennének az önkormányzatnak, amivel leállíthatók az elkezdett építkezések. Varga Zoltán azt válaszolta, hogy számtalan lehetősége van az önkormányzatnak és a polgármesternek. Például adminisztratív eszközökkel terelheti a törvényesség legszűkebb mezsgyéjére a gyárakat, ha pedig ezeket nem tartják be, akkor egyszerűen nem engedi megépíteni ezeket az üzemeket az önkormányzat. Hozzátette, nem mondja el a további kínálkozó lehetőségeket, mert – mint mondta – „nem akarom elvenni a kenyerét azoknak a kollégáknak, akik rövidesen a kampányban el fogják ezt mondani”. Úgy látja, a 2024-es választás lesz az igazi népszavazás, ahol a debreceniek eldönthetik, akarnak-e akkugyárat, vagy sem. Amennyiben megtörténne a váltás Debrecen élén, akkor az újonnan felálló városvezetés mindent meg fog tenni azért, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár újabb ütemének építését ne engedélyezze.

A Debreciner másik kérdésére: mekkora esélyt lát arra, hogy a DK polgármesterjelöltje győzzön Debrecenben a jövő évi önkormányzati választáson, azt válaszolta, hogy erről még túl korai beszélni. Bízik abban, hogy a jelenlegi „diktatúra” meg fog bukni, függetlenül attól, hogy a polgármester DK-s lesz, vagy a DK-val együtt induló közös szerveződés polgármesterjelöltje győz, „egy igazabb, szabadabb világ jön, ahol végre a polgároké lesz a szó”.

Végezetül pedig arra a kérdésünkre, hogy a 2024-es önkormányzati választásokig konkrétan mit tesz a DK az akkugyárak ügyében, azt válaszolta Varga Zoltán, hogy nehéz helyzetben vannak, hiszen az emberek félnek, így nem egyszerű tömegeket megmozgatni. Mindenképpen szeretnék felrázni a közvéleményt, és felhívni a figyelmet arra, hogy mi történik.

Kérdéseink a polgármesterhez

A Debreciner az Eve Power beruházásáról szóló sajtótájékoztatóval kapcsolatban az alábbi kérdéseket juttatta el írásban Papp László polgármesterhez tegnap.

1. A polgármesteri kabinetiroda január 30-án azt közölte, nem létezik megállapodás az Eve Power és a debreceni önkormányzat között. Valóban nem létezett ekkor semmilyen megállapodás?

2. Tud-e olyan, a beruházást érintő megállapodásról, amelyet nem az önkormányzat, hanem valamelyik debreceni önkormányzati cég, esetleg a kormány kötött január 30-át megelőzően?

3. Kötöttek meg azóta bármilyen megállapodást a beruházással kapcsolatban? Amennyiben igen, mikor?

4. Milyen formában tervezik bevonni a debreceni lakosokat a beruházás véleményezésébe? Fognak-e tartani személyes közmeghallgatást és lakossági fórumokat a témában?

Várjuk a polgármester válaszait.

Az LMP tüntetést szervez Debrecenbe

Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke is sajtótájékoztatót tartott ma az új debreceni akkumulátorgyár építéséről.

Mint elmondta, az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány erőből kívánja átvinni és súlyos összegekkel támogatni – a helyi lakosság megkérdezése nélkül – egy újabb szennyező akkugyár építését. Az LMP - Magyarország Zöld Pártja ezért tüntetés szervez Debrecenbe május 23-án 18 órára, hogy „a lakosság nemet mondhasson az újabb beruházásra”.

Kapcsolódó írások:

- Újabb hatalmas kínai akkumulátorgyár-beruházást jelentettek be Debrecenben

- Néhány hónapja még tagadta Debrecen vezetése, hogy egy újabb kínai akkumulátorgyárral állapodtak volna meg

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.