Használnak-e az akkugyárak „szürkevizet”? – Nehéz értelmezni Gulyás Gergely kormányinfón elhangzott szavait

A miniszter szerint a környezethasználati engedélyből egyértelműen kiderül, mit írt elő a hatóság. Márpedig a kormányhivatal a debreceni CATL-gyárat nem kötelezte tisztított szennyvíz használatára, az Eve Power üzeme kapcsán pedig még el sem indították a környezethasználati engedélyezési eljárást. Gulyás arról is beszélt, hogy azért nem jelentették be a tüntetések idején a Debrecenbe tervezett második kínai akkumulátorgyárat, mert akkor még nem született meg a megállapodás.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A május 11-i kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszert kérdezték a két nappal korábban bejelentett újabb kínai akkumulátorgyár, az Eve Power beruházásáról is.

A Pesti Srácok munkatársa arról érdeklődött, az LMP állításának megfelelően valóban kormányzati blöff-e a Debrecenben épülő akkumulátorgyárak szürkevíz-felhasználása (a kormány szóhasználatában ez a tisztított szennyvizet jelenti, pedig valójában nem az). Gulyás erre azt felelte, az érintett képviselőnek (a közleményt valójában Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke és Jármi Péter, a zöldek hajdú-bihari elnöke jegyezte, egyikük sem tölt be képviselői mandátumot) javasolja, hogy olvassa el a gyár környezetvédelmi engedélyét, amely világosan tartalmazza, mit és hogyan engedélyeztek a hatóságok.

Nincs a tisztított szennyvíz használatára vonatkozó kötelezettség az engedélyben

Gulyás válasza több szempontból is figyelemre méltó. Egyrészt – ahogy ezt már több alkalommal is megírtuk – a város déli gazdasági övezetébe tervezett CATL-akkumulátorgyár környezethasználati engedélye egyáltalán nem írja elő a „szürkevíz” felhasználását. Ebben mindössze annyi szerepel, hogy a Debreceni Vízmű Zrt. nyilatkozata szerint dolgoznak azon, hogy a déli ipari parkba települő vállalkozások technológiai vízigényét elsősorban „szürkevízzel” oldják meg.

Ha az Eve Power üzemére gondolt a miniszter, akkor is kérdések fogalmazódnak meg, mivel a beruházást csak most jelentették be, tehát értelemszerűen még el sem kezdődött az azzal kapcsolatos környezethasználati engedélyezési eljárás. A kormányhivatal honlapján sem található hirdetmény ezzel kapcsolatban.

Egyelőre tehát rejtély, hogy mégis mire gondolhatott Gulyás Gergely, már amennyiben nem feltételezzük, hogy burkoltan az LMP-nek adott igazat. Az üggyel kapcsolatban levélben kerestük a Miniszterelnökséget. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Az LMP május 12-én 17 órától a debreceni Csapó utcán tart utcafórumot a városba érkező újabb akkumulátorgyárról. Az eseményen Schmuck Erzsébet és Jármi Péter mellett részt vesz Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö) tagja is.

Facebook

Tavaly tavasszal még nem tüntettek, mégsem jelentették be az akkugyárat

A 24.hu megkérdezte, miért nem említette a kormány az újabb debreceni akkumulátorgyár tervét néhány hónappal ezelőtt, amikor komoly tiltakozások folytak a városban a CATL beruházása miatt. Gulyás Gergely erre azt válaszolta, feltételezi, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium csak most tudott bejelentést tenni, mert most állapodott meg a beruházóval. Az újságíró felvetésére, miszerint a beruházó már tavaly bejelentette a debreceni területvásárlási szándékát, a miniszter azt felelte, egy évvel ezelőtt még semmilyen akkumulátorgyár elleni tiltakozás nem volt a városban, tehát ha akkor megállapodtak volna a céggel, semmilyen politikai érdek nem tartotta volna vissza az illetékes minisztert a bejelentéstől.

Galéria: Tiltakozó menet és demonstráció a CATL akkumulátorgyára ellen – 2023. január 28. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Lia

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a debreceni polgármesteri kabinetiroda január 30-án egy közleményben cáfolta, hogy szerződést kötöttek volna az Eve Powerrel. Tegnap, május 10-én a debreceni Fidesz-frakció egy közleményt adott ki, amelyben azt írták: „a közlés teljesen tényszerű volt januárban, semmilyen megállapodás az említett céggel a közlemény kiadásának időszakában, sőt, azt követő hetekben sem jött létre”.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.