Úgy tűnik, nem tartja be a mikepércsieknek tett ígéretét Papp László, Debrecen polgármestere

A politikus még januárban arról beszélt, elfogadja a község invitálását egy eseményre, ahol válaszolhat a helyiek kérdéseire. A Mikepércsi Anyák most hiába hívták meg, Papp csak a mikepércsi polgármesterrel és az egyesület elnökével egyeztetne – Debrecenben.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A kínai CATL óriásvállalat által Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett akkumulátorgyár nemcsak a megyeszékhelyen, hanem a gyárterület közelsége miatt annak déli szomszédjában, Mikepércsen is komoly aggodalmakat okozott az elmúlt hónapokban. Az üzemmel kapcsolatban január 9-én Debrecenben tartott katasztrófavédelmi közmeghallgatáson ezért Tímár Zoltán (Fidesz), a község polgármestere azt kérte Debrecen vezetésétől, hogy egy külön fórumon vitassák meg a mikepércsiek kérdéseit a CATL beruházásával kapcsolatban. Papp László (Fidesz) akkor azt válaszolta, elfogadja a meghívást Mikepércsre, „semmi akadálya nincs annak, hogy a jelenlegihez és a Debrecenben még megvalósuló közmeghallgatásokhoz hasonlóan Mikepércsen is tudjunk erről a helyzetről beszélni”.

Az azóta eltelt négy hónapban azonban egyetlen olyan fórumot sem tartottak Mikepércsen, amelyen Papp László részt vett volna. Sőt az általa többesszámban említett, a január 9-i alkalom után megvalósulandó debreceni közmeghallgatások közül is csak egy, a törvény által kötelezően előírt környezetvédelmi közmeghallgatás történt meg január 20-án.

Papp László (középen) a január 9-én Debrecenben tartott katasztrófavédelmi közmeghallgatáson
Lia

Ellenmeghívással kerülné el a mikepércsi lakosokkal való találkozást?

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö) kísérletet tett arra, hogy beváltassa Papp Lászlóval az ígéretét: április 27-én levélben invitálták egy mikepércsi társadalmi egyeztetésre, ahol a lakosok kérdéseket tehettek volna fel neki. Erre három lehetséges időpontot is felajánlottak a politikusnak.

Papp a május 8-i válaszában előbb leszögezte, mindent megtesz a széleskörű nyilvánosság biztosítása érdekében, majd a Mikepércsi Anyák meghívására nem is reagálva egy Tímár Zoltánnal közös egyeztetésre hívta Fónainé Pásztor Enikőt, az egyesület elnökét, hogy jobban megismerhesse a civilek „véleményét, aggodalmait, célkitűzéseit”.

A Miakö május 11-én a közösségi oldalán értékelte a polgármester válaszait. A bejegyzésükben azt írták, mélységesen csalódottak, mivel nem fog megtörténni a mikepércsiek tájékoztatása abban a formában, ahogy azt kérték. Megjegyezték, hogy a Papp László által a figyelmükbe ajánlott, a CATL-beruházással kapcsolatos önkormányzati tájékoztató felületet egyoldalúnak tekintik, mivel az nem mutatja be a Magyarországon már működő akkugyárak, valamint a CATL más országokban lévő üzemeinek hatásait, az egészségügyi kockázatokat, az érintettek jogait, valamint az akkumulátor-iparági stratégia hatásainak elemzését.

A civil szervezet egyelőre nem válaszolt a debreceni polgármester ellenjavaslatára az egyeztetést illetően.

Az üggyel kapcsolatban levélben kerestük Papp Lászlót. Amennyiben válaszol, cikkünket frissítjük.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.