Nem fogadták el a debreceni polgármester ajánlatát, környezetvédelmi adatkérésekkel válaszoltak a Mikepércsi Anyák akkuügyben

Papp László társadalmi egyeztetés helyett egy zárt körű találkozót javasolt az őt megkereső egyesületnek, de ők ragaszkodnak a mikepércsi lakosok tájékoztatásához. A közérdekű adatigényléseikkel azt firtatják, betartotta-e Debrecen vezetése a jogszabályi kötelezettségeit az elmúlt tíz évben.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ahogy arról tegnap, május 11-én beszámoltunk, Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere egyelőre nem tartotta be a mikepércsieknek tett ígéretét, amely szerint a CATL akkumulátorgyárról szóló, Debrecenben tartott katasztrófavédelmi közmeghallgatáshoz hasonló körülmények között tájékoztatja a mikepércsi lakosokat a megyeszékhely déli gazdasági övezetében, a szomszédos község mellett zajló beruházásról.

Nem kell gyár! – Tüntetés Mikepércsen – 2023. március 15.
Koppányi Szabolcs

Papp ezt az imént említett közmeghallgatáson vállalta el Tímár Zoltán (Fidesz) mikepércsi polgármester felkérésére. Az őt három időpontjavaslattal társadalmi egyeztetésre invitáló Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesületnek (Miakö) május 8-án mégis azt üzente, inkább Fónainé Pásztor Enikővel, az egyesület elnökével, valamint Tímár Zoltánnal folytatna zárt körű egyeztetést. Helyszínként pedig Mikepércs helyett Debrecent ajánlotta.

Papp László debreceni polgármester
Koppányi Szabolcs

A Miakö ma, május 12-én küldte el válaszát Papp Lászlónak. A levelet a Debrecinerhez is eljuttatták. Ebben azt írták, nem tudják elfogadni a meghívását, mivel az ő kérésük az volt, hogy a mikepércsi embereket mint érintetteket tájékoztassa a debreceni döntésekről. „A Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület nem külön egyeztetést, hanem az ígérete szerinti korrekt tájékoztatást várja el, és ennek feltételeit szeretné felajánlásával megteremteni” – fogalmaznak. A civilek azt írják, amennyiben a debreceni polgármester nem tesz eleget a korábbi ígéretének, úgy értékelik, hogy a mikepércsi családok egészsége, egészséges környezete és biztonsága nem fontos a városvezető számára.

Debreciner

Fónainé Pásztor Enikő jelezte, továbbra is fenntartják a korábbi, társadalmi egyeztetésre szóló meghívásukat. Azt ígérik, lehetőséget biztosítanak Papp Lászlónak arra, hogy meggyőzze a mikepércsieket, és biztosítsa őket arról, hogy a környezetük biztonságos, élhető és egészséges marad.

Nem kell gyár! – Tüntetés Mikepércsen – 2023. március 15.
Koppányi Szabolcs

Munkát adtak a debreceni városházának

A Mikepércsi Anyák egy nappal korábban, május 11-én környezetvédelmi témájú közérdekű adatigénylésekkel is keresték a debreceni polgármesteri hivatalt. Kikérték a város közgyűlése által elfogadott, jelenleg hatályos települési környezetvédelmi programot és az ennek elkészítését megalapozó dokumentumokat, valamint az ezt megelőző időszakra vonatkozó programot.

Kikérték azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy az önkormányzat a környezet védelmében – a törvényi előírásoknak megfelelően – együttműködik, és az elmúlt öt évben is együttműködött a környezetvédelmi hatóságokkal, valamint más önkormányzatokkal és egyesületekkel.

A debreceni Régi Városháza
NT

Kérelmezték az elmúlt öt év dokumentumait is, amelyek elemzik és értékelik a környezet állapotát, továbbá tíz évre visszamenően a lakossági tájékoztatókkal kapcsolatos dokumentumokat.

A civilek megismernék az elmúlt öt év azon dokumentumait, amelyekben az önkormányzat a fejlesztési feladatok során „érvényesítette a környezetvédelmi követelményeket, elősegítette a környezeti állapot javítását az elmúlt 5 év vonatkozásában”.

Tíz évre visszamenően kérték azokat a hivatalos anyagokat, amelyek bizonyítják, hogy a debreceni önkormányzat a jogszabályi követelményeknek eleget téve elküldte a szomszédos önkormányzatoknak, különösen Mikepércs önkormányzatának a környezetvédelmi programját, a környezet állapotát érintő elképzelések tervét, valamint a környezetvédelmi tárgyú rendeletek és határozatok tervét. Ugyancsak tíz évre visszamenőleg kérték ki azokat a dokumentumokat, amelyek bizonyítják, hogy a debreceni önkormányzat ugyanezeket az anyagokat véleményezésre elküldte az illetékes környezetvédelmi igazgatási szerveknek. Végül kikérték ezeknek a szerveknek a válaszait is.

A Miakö minden egyes adatkérést az adott jogszabályi hely megjelölésével nyújtott be. A debreceni városházának az Infotörvény alapján 15 napon belül kell reagálnia. A válaszadást indokolt esetben újabb 15 nappal hosszabbíthatják meg.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.