Megvásárolta leendő akkumulátorgyára területét Debrecenben a kínai Eve Power

Több mint egy éve írtak alá szándéknyilatkozatot a debreceni városvezetéssel az adásvételről.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A Kínai Nemzetközi Rádió (CRI) magyar nyelvű honlapja szerint az Eve Power Hungary telek adásvételi szerződést írt alá a Debreceni Ingatlanfejlesztő Kft.-vel a város északnyugati gazdasági övezetében található 45 hektáros területre vonatkozóan. A kínai állami rádió információi szerint a teljes vételár 12,8588 millió euró (mai árfolyamon 4,75 milliárd forint).

A Debrecen melletti BMW-gyár a Sentinel-2 műhold május 11-i felvételén
Debreciner

A CRI emlékeztet, hogy az anyavállalat Eve Energy már 2022 márciusában szándéknyilatkozatot írt alá a debreceni önkormányzati céggel, a mostani szerződéssel pedig ezt valósítják meg.

Ahogy arról korábban a Debreciner is beszámolt, az Eve Power beruházását május 9-én jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő és Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere. Az ügy azért okozhatott meglepetést, mert habár a kínaiak valóban már több mint egy éve jelezték a földvásárlási szándékukat, idén január végén Debrecen vezetése még kategorikusan cáfolta, hogy megállapodtak volna velük.

Az Eve Power gyárát a tervek szerint 2026-ban adják majd át, évi 28 gigawattóra gyártókapacitással működne. Az üzem kifejezetten a debreceni BMW-t szolgálná ki, ezért is építik az autógyár mellé. A bejelentések szerint több mint ezren dolgoznak majd az akkugyárban.

Az Eve Power már a második kínai akkumulátorgyár lesz Debrecenben. Ahogy arról már számos alkalommal beszámoltunk, a város déli gazdasági övezetében építi fel üzemét a CATL. A gyár a harmadik ütem végére 100 gigawattóra gyártókapacitással fog rendelkezni, és 9 ezer embert foglalkoztat.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.