„Ami nem öl meg, az megerősít. Kivéve a méreg, mert az megöl.” – Utcafórum volt Debrecenben

Az új akkugyár hallatán leginkább a felháborodásukról számoltak be a debreceniek, hiszen megígérték nekik, hogy nem lesz több efféle üzem.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Aláírásgyűjtést és köztéri fogadóórát tartott az LMP és a Mikepércsi Anyék a Környezetért Egyesület (Miakö) május 12-én Debrecenben. Az eseményen beszédet mondott Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke, valamint Kozma Éva, a Miakö tagja.

Miklovicz-Nyikos Mónika

A Csapó utcán megrendezett eseményen körülbelül félszázan vettek rész, egy petíciót is alá lehetett írni az akkumulátorgyárak megépítése ellen, illetve beszélgetésre is volt mód a szervezőkkel.

Már egy gyár is sok

Elsőként Kozma Éva mondta el beszédét, melyben kitért arra, hogy a Miakö január óta küzd az információk szabad áramlásáért, hogy azok eljuthassanak a mikepércsiekhez, debreceniekhez és egész országhoz. „Miért vagyunk mi ma itt? Mert már egy gyár is sok, sokk.” Nem egy gyárról van szó, hanem „gyárak tömkelegébe akarják Debrecent és az egész környéket belefullasztani”. Felsorolta a mára már megépült és a jelenleg épülő gyárakat, kitért arra is, hogy ezek mind külföldi tulajdonban maradnak, míg nekünk csak a környezetterhelés marad. Kozma Éva emlékeztetett rá, hogy az akkumulátorgyárak megépítésének kezdeményezői szigorú hatóságokról és jogszabályokról beszélnek. „Olyan szigorú a környezetvédelem, hogy még minisztériuma sincs.” Szerinte a gyárak nemcsak a jövőnkre, gyermekeinkre veszélyesek, hanem már minket is mérgezni fognak. Debrecennek kell vállalnia az elektromos autók gyártása során a legnagyobb környezeti terhelést, de „ami lokálisan szennyez, az nem lehet globálisan zöld”.

Kozma Éva
Miklovicz-Nyikos Mónika

Mint Kozma Éva elmondta, a kormány hazugságot állít, félrevezeti a lakosságot, a szürkevízről úgy beszél, mintha a gyárak már használnák, miközben az engedélyekben szó sincs ilyesmiről. Szerinte a véderdő „álzöld” pótcselekvés, hiszen nem tudja megkötni a gyárak széndioxid-kibocsátását, mint mondta: „Ami nem öl meg, az megerősít. Kivéve a méreg, mert a méreg az megöl”. Megkérte a jelenlévőket, hogy aki felelősséget érez a jövő generációért, az álljon melléjük, „mert ami itt ellenünk készül, az klímabűncselekmény” – zárta beszédét Kozma Éva.

Magyarország akkugyarmat lesz

Schmuck Erzsébet következett, aki szerint mindenkit úgy ért az Eve Energy debreceni gyárának bejelentése, mint derült égből a villámcsapás. Egy ilyen hatalmas beruházást nem lehet egyik napról a másikra tető alá hozni. Mindez azt mutatja, hogy már jó ideje egyezkedik a kormány a kínai beruházókkal. Visszaemlékezett az év eleji két debreceni közmeghallgatásra, amelyeken többen követelték, vizsgálják meg a gyárak együttes környezeti hatását, hiszen „a környezeti hatások összeadódnak, koncentráltan fognak jelentkezni”. Kiemelte ő is, hogy a környezethasználati engedélyben nem említenek szürkevizet, az LMP országgyűlési képviselői kikérték a szürkevíz-stratégiát, azonban erre még nem érkezett konkrét válasz.

Schmuck Erzsébet
Miklovicz-Nyikos Mónika

Az LMP társelnöke szerint Magyarország nem akkumulátor nagyhatalom, hanem akkugyarmat lesz. A kelet-ázsiai beruházók azért hozzák ide a veszélyes üzemeket, mert Magyarországon a környezetvédelmi szabályok gyengék – vélekedett. Kitért arra is, hogy rengeteg közpénzt forgatott a kormány ezekbe a beruházásokba, és még adókedvezményeket is adott. Ugyanakkor az éghajlatváltozás szempontjából is meg kell vizsgálni a kérdést, hiszen várhatóan idén és jövő évben is forróság, szárazság lesz. „Ezek az akkumulátorgyárak zabálják a vizet, az energiát, termőföldet vesznek el. Nem kérünk ezekből a gyárakból, Magyarország nem lesz akkumulátorgyarmat, álljunk ki ezért közösen és állítsuk meg ezt az őrült rohamot!” – mondta.

A mezőgazdaságot kellene fejleszteni

Végül Jármi Péter szólt a megjelentekhez. Ő azzal kezdte, hogy Papp László fideszes polgármester korábban azt mondta, hogy újabb akkumulátorgyár nem fog épülni Debrecenben. Ebből a szempontból kérdéses, hogy hazudott-e Papp László, vagy a saját pártja verte át, „mind a kettő elég súlyos”. Amennyiben hazudott, hogyan bízhatnak meg benne a jövőben, hogy bízhatják rá az emberek a város vezetését. „Ha a kormány verte át, akkor az a helyzet, hogy nincs kontrollja a város felett, ha ez igaz, akkor miért tartanánk meg egy olyan polgármestert, akinek nincs ráhatása a városa életére, csak a napi ügyek intézésére tartja a Fidesz.” Az LMP helyi elnöke szerint a környezetünk túlhasználásának problémáját kellene megoldani. Az épülő gyárak hasznát nem a magyar munkavállalók fogják élvezni, hiszen a beruházó kijelentette, eleinte kínai vendégmunkásokat fognak alkalmazni. Jármi arra helyezte a hangsúlyt, hogy a mezőgazdaságot kellene fejleszteni úgy, hogy a kisgazdaságokat szükséges támogatni, amivel valós munkahelyeket is lehetne teremteni. „Több család tudna újra megélni a földből, nem bezárva egy gyárba és az autójában ülve kellene leélni az életét. (…) Magyarországnak ebben az ágazatban kellene nagyhatalommá válni.”

Jármi Péter
Miklovicz-Nyikos Mónika

Nem kérik ki a véleményüket, nem hallgatják meg őket

A beszédeket követően megkérdeztük a szervezőket, hogy az eseményen mit mondtak nekik az érdeklődő emberek, milyen észrevételeik voltak. Kozma Éva elmondta, hogy ez már nem gyerekjáték, a CATL önmagában is nagyon veszélyes. Az új gyár hallatán leginkább a felháborodásukról számoltak be a debreceniek, hiszen megígérték nekik, hogy nem lesz több efféle üzem, pedig már azt az egyet sem szerették volna. Komoly félelmeik vannak, hogy az elhasználódott akkumulátorokat feldolgozó üzemek is ide érkeznek majd, úgy látják, hogy ennek a veszélyes folyamatnak soha nem lesz vége.

Angyal Károlyt, az LMP országos elnökségének titkárát is megkérdeztük, aki úgy vélte, hogy a rossz időjárás ellenére viszonylag sokan jelentek meg, s ez azt jelzi, hogy az itt élők számára fontos ügyről van szó, és sokan úgy érzik, nem megfelelően vannak képviselve. Érezhető az is, hogy a téma a fideszes szavazókat is megosztja. Több kormánypárti állampolgár is aláírta a petíciót, és el is mondta, hogy ő fideszes, de ebben az ügyben nem ért egyet a kormánypárttal. Az emberek problémája az, hogy nem kérik ki a véleményüket, nem hallgatják meg őket. A korábbi botrányos közmeghallgatásokon sem fejthették ki igazán a véleményüket, nem vették figyelembe a kéréseiket. Több körben kellett volna ilyen fórumokat tartani jóval az építkezés elindulása előtt.

Miklovicz-Nyikos Mónika

Jármi Péter arról számolt be, hogy sokan fel vannak háborodva, mert a megkérdezésük nélkül akarnak újabb gyárat telepíteni a városba. Az emberek szerint illet volna ezt korábban elmondani, sérelmezik, hogy a szemükbe hazudtak, átverve érzik magukat.

Schmuck Erzsébet azt tapasztalta, hogy a tiltakozó debreceniek nem akarjak sem a CATL-t, sem az újabban bejelentett akkumulátorgyárat. Jó részük tisztában van azzal, hogy ez miért veszélyes.

Az LMP május 23-ára tüntetést szervez Debrecenbe, ahol sokak megjelenésére számítanak.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.