„Eddig és ne tovább! Nem kell újabb akkumulátorgyár!” – Tüntetésbeharangozót tartott az LMP Debrecenben

Mekkora a magyar kormány mozgástere, megvan-e még egyáltalán a szabadsága, a szuverenitása, vagy arról van szó, hogy a kínai és német nagytőke diktál?

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Sajtótájékoztatót tartott a Lehet Más a Politika május 15-én Debrecenben, ahol elsősorban azt jelentették be, hogy jövő hét kedden, május 23-án tüntetést szerveznek ide az akkumulátorgyárak ellen.

Kanász-Nagy Máté és Jármi Péter
Miklovicz-Nyikos Mónika

Kanász-Nagy Máté, az LMP országgyűlési frakciójának frakcióvezető-helyettese elmondta, hogy a jövő heti megmozdulásnak a célja az újabb akkumulátorgyári beruházás elleni tiltakozás. „Egészen elképesztő, hogy a klímaválság és a vízválság kellős közepén egy újabb akkumulátorgyárat akarnak ide telepíteni Nem volt elég a Semcorp, nem volt elég a CATL, egy újabb gyárra is szükség van?” Lázár János miniszter a múlt héten már elszólta magát egy parlamenti bizottsági meghallgatáson, hogy nem a magyar kormány akarja ezeket a gyárakat, hanem a BMW, a Mercedes és az Audi mondja azt, hogy kellenek ezek a gyárak, tehát „gyakorlatilag ők diktálnak a magyar kormánynak”. Ez esetben pedig felmerül az a kérdés, hogy mekkora a magyar kormány mozgástere, megvan-e még egyáltalán a szabadsága, a szuverenitása, vagy arról van szó, hogy a kínai és német nagytőke diktál. Kanász-Nagy Máté szerint azért van szükség a tiltakozásra, mert vissza kell szereznünk az irányítást, az önrendelkezésünket. „Eddig, és ne tovább! Nem kell újabb akkumulátorgyár!” – fejezte be beszédét az LMP frakcióvezető helyettese.

Miklovicz-Nyikos Mónika

Jármi Péter, az LMP hajdú-bihari elnöke azzal kezdte: a mai nap legfontosabb híre az, hogy az Eve Power megkötötte a szerződést a debreceni gyára majdani területére. Azt tudjuk, hogy a szándéknyilatkozatot már egy éve aláírták, ugyan pár hónappal ezelőtt, mikor megkérdezték Papp Lászlót (Fidesz), Debrecen polgármesterét arról, hogy lesz-e még ilyen beruházás a városban, azt válaszolta: nincsenek tárgyalások más gyártóval. A polgármester vagy nem mondott igazat, vagy nem tudott róla. Jármi Péter úgy véli, ez utóbbinak kicsi a valószínűsége, egyszerűen nem tájékoztatta a debreceni választópolgárokat, pedig a beruházások őket is érintik: „A beruházásnak a magyar emberek fogják látni a kárát, akár a villamos energia árának felszökésében. Ezek a gyárak roppantmód energiaigényesek. Magyarország energiakapacitásának nagyjából 10%-át fogják felhasználni.” Mindez pedig az energiaárak növekedésével fog járni, hiszen Magyarország nem tudja kitermelni a többletet, így importból kell majd azt beszerezni. Az akkuüzemek 0-24 órás működése miatt az ország megemelkedett energiaigényét gázerőművekkel lehet pótolni, így az orosz energiafüggésünk is növekedni fog.

Megkérdeztük, hogy mivel már korábban szerveztek közös rendezvényt a Mikepércsi Anyákkal (Miakö) és Jámbor Andrással, a Szikra Mozgalom országgyűlési képviselőjével, terveznek-e a későbbiekben is civilszervezetekkel, politikai pártokkal közösen fellépni az akkumulátorgyárakkal szemben. Jármi Péter azt válaszolta, hogy jövő hét végén a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal és a Miakövel együtt szerveznek egy beszélgetést Budapesten, ahová Fábián István akadémikust, a Debreceni Egyetem korábbi rektorát is meghívták. Tehát vannak együttműködések, és lesznek a továbbiakban is.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.