A biztonságos otthonszülés a társadalom felelőssége (is) - Ferenczi Gabriella és Zákány Zsolt a Debreciner Podcastban

Két Hajdú-Bihar megyében praktizáló szülészeti szakemberrel folytatott beszélgetésben olyan témákat érintünk, mint az otthonszülés, a szülészeti erőszak és az önrendelkezés joga a nők esetében. A vendégeink kiemelték a párbeszéd fontosságát az orvosok, a dúlák, a páciensek és a várandósok között. A hajdú-bihari szülészeti ellátás minősége és az orvosi-szülői oldalról kibontakozó trendek is szóba kerültek. Az adásból tájékozódhatnak a szülés előtt állók és segítséget kaphatnak azok a nők, akik szeretnék feldolgozni a szülésük során szerzett tapasztalataikat.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A Debreciner Podcast második évadának 15. adásában két Hajdú-Bihar megyében praktizáló szülészeti szakemberrel beszélgetett Könnyü Hella munkatársunk. Az adásban körbejárjuk a napjaink szülészeti-nőjogi kérdéseit Ferenczi Gabriella dúlával és perinatális szaktanácsadóval és Zákány Zsolt szülész-nőgyógyásszal.

Az elmúlt években egyre inkább teret nyer az, hogy beszélgessünk nyíltan a szülés-születés körüli eseményekről, és olyan szervezetek is egyre nagyobb nyilvánosságot kapnak, mint a Másállapotot a szülészetben vagy az EMMA Egyesület. A Másállapotot tavaly májusban második alkalommal szervezett tüntetést NŐ a hangunk címmel a szülészeti erőszak ellen. Az EMMA Egyesület egy olyan sorstársi közösség, amely az anyákat támogatja önsegítő csoportokban, lelkisegély vonalat is fenntart, amelyet képzett önkéntesek üzemeltetnek.

Beszélgettünk olyan, a társadalmat és szakmát is megosztó kérdésekről, mint az otthonszülés és a szülészeti erőszak kérdése, de tágabb, a társadalom egészére vonatkozó témákkal is foglalkoztunk: hozhatnak-e önállóan döntést a nők a saját testükről hazánkban?

Zákány Zsolt hangsúlyozza, hogy meg kell értenie minden szereplőnek egymást, és kialakítani a párbeszédet az orvosok, a dúlák, a páciensek és a várandósok között. Mindkét szakember egyetértett abban, hogy a hálapénz eltörlése támogatandó kezdeményezés, viszont Ferenczi szerint a folyamat siettetésének az lett az eredménye, hogy a nők elvesztették azt a kevés biztonságérzetüket is, amit a fogadott orvos vagy épp szülésznő jelentett.

Megismerjük, hogy a hajdú–bihari, főként a debreceni szülészeti ellátás minősége hol helyezkedik el az országos „ranglistán”, és milyen trendeket látnak kibontakozni az orvosi és szülői oldalról a szakemberek. Az adásból kiderül az is, hogy milyen irányban érdemes elindulni a szülés előtt állóknak, ha tájékozódni szeretnének, de segítséget kaphatnak azok a nők is, akik úgy érzik, segítségre van szükségük a szülésük során átélt tapasztalatok feldolgozásában.

Az EMMA-vonal elérhetősége:

+36 80 414 565 - ingyenesen hívható minden munkanapon 10-12 és 21-23 óra között.

Ha ön úgy érzi, hogy segítségre lenne szüksége és az EMMA-vonal nem elérhető, hívja a krízishelyzetben lévőket segítő, ingyenesen hívható 116-123 vagy 06 80 820 111 telefonszámot!

A podcastunk folytatásához olvasóink és hallgatóink támogatására van szükségünk. Amennyiben szeretnének még több ilyen adást hallgatni, kérjük, fizessenek elő online újságunkra!

A Debreciner Podcast korábbi műsorait itt találod. Ajánljuk!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.