Első fokon felmentették Derecske egykori alpolgármesterét, akit azzal vádoltak, hogy megfigyelte a volt férjét

Bizonyítottság hiányában döntött így a bíróság. A volt férj fellebbezett, az ügy másodfokon folytatódik.

Ma, május 16-án hirdetett ítéletet az első fokon eljáró Debreceni Járásbíróság annak a nőnek az ügyében, aki a vád szerint a közös gyermekük ruhájába rejtett lehallgató készülékkel próbált terhelő információkat gyűjteni akkori férjével szemben a folyamatban lévő gyermekelhelyezési tárgyaláshoz. A nő a vád szerinti cselekmények idejében Derecske alpolgármesteri tisztségét látta el.

Polgár Tóth Tamás

Az eljárást a nyomozati szakaszban szüntették meg, a volt férj pótmagánvádas eljárást indított. A tiltott adatszerzés bűntette miatti ügyben 2022 szeptemberében volt az első tárgyalás, a bíróság a mai napon felmentette a nőt a vádak alól. A tárgyaláson a nő ügyvédje arról beszélt, a védence a pótmagánvádló „célpontja”, ez áll a jelenlegi eljárás mögött is.

Nem állapítható meg, hogy jogosulatlan céllal cselekedett volna

Nagy István András bíró az ítélet indoklásában elmondta, a bíróságnak számos bizonyítási eljárást kellett elvégeznie. Mint mondta, megállapították, hogy a nő egy alkalommal valóban kommunikációt próbált végrehajtani a nyomkövető eszközzel, de a bíróság szerint nem állapítható meg, hogy többször is előfordult volna ilyen, illetve használt volna más, hasonló eszközöket is. Arról is beszélt, nem egyértelmű, hogy a megfigyelés kire irányult, az akár a gyermek is lehetett, ez pedig nem feltétlenül tiltott. Hozzátette, egy kísérlet a bíróság szerint nem minősül megfigyelésnek. Mint mondta, nem állapítható meg, hogy a nő jogosulatlan céllal cselekedett volna, ezért bizonyítottság hiányában menti fel őt a bíróság.

Polgár Tóth Tamás

A volt férj fellebbezést jelentett be, ezért az ügy másodfokon folytatódik. Az egykori derecskei alpolgármester tudomásul vette a felmentő ítéletet.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.