Addig nem tüntetnek az emberek, amíg azt nem látják, hogy megéri nekik – Jámbor András és Kanász-Nagy Máté az akkugyárakról

Az országgyűlési képviselők Debrecenben beszélgettek a végrehajtásról, a Tik-Tokról és az akkumulátorgyárakról. Jámbor András, a Szikra mozgalom és a Párbeszéd politikusa úgy látja, a Fidesznek akkor is le kell vonnia az akkumulátorpolitikájának következményeit, ha 2024-ben nyernek Debrecenben, de csökken a támogatottságuk. Kanász-Nagy Máté szerint nem elég a jelenlegi kormányt leváltani, mert magával a fogyasztói kapitalizmussal van a probléma.
Polgár Tóth Tamás

Május 15-én egy debreceni vendéglátóhelyen közönség előtt beszélgetett számos témáról, így az akkumulátorgyárakról is Jámbor András, a Szikra mozgalom elnökségi tagja, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, valamint Kanász-Nagy Máté, az LMP országgyűlési frakcióvezető-helyettese. Az eseményt az LMP szervezte, a moderátori feladatokat Rutz Tamás, a párt országos politikai tanácsának elnökségi tagja látta el.

Veszélyes vagy szabad a kínai videómegosztó?

Habár a beszélgetésnek a „Stop Akkugyárak!” címet adták, a Debrecent közvetlenül érintő témát az első fél órában fel sem vetették a politikusok, hanem moderátori kezdeményezésre azokról az ügyekről beszéltek, amelyekkel az elmúlt időben aktívan foglalkoznak: Jámbor az általa „végrehajtási maffiának” nevezett jelenséggel, Kanász-Nagy pedig a Tik-Tokkal.

Jámbor András és Kanász-Nagy Máté
Polgár Tóth Tamás

Jámbor András kifejtette, a privatizált végrehajtás jelenleg lényegében arról szól, hogyan csinálnak profitot a bajba jutott emberekből. A politikus szerint a rendszer akkor működne demokratikusan, ha az állam megvédené a közösség tagjait, és lehetőséget adna az érintetteknek, hogy egyről a kettőre jussanak. „Fizesse be az adósságát az, akinek van, de ne legyen az, hogy az élete végéig tönkre teszik őt” – fogalmazott.

Az LMP áprilisban kezdeményezte, hogy tiltsák be Magyarországon a Tik-Tok videómegosztó platformot a 18 éven aluliak körében. Erről Kanász-Nagy Máté azt mondta, a felületen gyakran jelennek meg káros, nyíltan szexualitással és erőszakkal kapcsolatos tartalmak. A politikus szerint a kínai szolgáltató nem fordít arra pénzt, hogy felügyeljék a náluk megjelenő anyagokat, az emberi munkaerőt egy algoritmussal váltják ki. Jámbor András erre úgy reagált, habár valóban veszélyesek a közösségi médiumok, politikai értelemben a Tik-Tok a legszabadabb, mivel nincsenek rajta politikai hirdetések.

Az akkugyárak elleni tüntetők döntően egy társadalmi csoportból származnak

Arra a moderátori kérdésre, hogy milyen eszközei vannak a helyieknek arra, hogy megszervezzék magukat az akkumulátorgyárakkal szemben, Jámbor András emlékeztetett, évtizedekkel ezelőtt egy százezer ember által aláírt petíciónak sokkal nagyobb volt a súlya, mint ma. Mint mondta, kézenfekvő lehetőség lenne a többségi akarat érvényre juttatására a 2024-es önkormányzati választás, de az állampolgárok nem egyetlen téma mentén hozzák meg a döntésüket. A Szikra elnökségi tagja szerint ugyanakkor a választáson legitimációt szerezhet az akkumulátorgyárak elleni küzdelem, a Fidesznek pedig akkor is le kell vonnia következtetéseket, ha ismét nyer Debrecenben, de csak 40 százalék alatti eredménnyel.

Polgár Tóth Tamás

Kanász-Nagy Máté elmondta, már több mint 50 ezren írták alá az LMP akkumulátorgyárak elleni petícióját, amelyre továbbra is gyűjtik az aláírásokat. A politikus úgy tapasztalta, az akkugyárak építésének érintettjei döntően egy jól behatárolható társadalmi közegből származnak: családi házban laknak, az átlagnál magasabb jövedelemmel rendelkeznek. Ennek oka az, hogy családi házas övezetek, lakóparkok környékén létesítik az üzemeket. A tüntetésekről ugyanakkor szerinte hiányoznak azok a munkások, akiket ezekben a gyárakban fognak „kizsákmányolni”. Az LMP frakcióvezető-helyettese úgy látja, ők legfeljebb a magyar átlagbért minimálisan meghaladó fizetést fognak kapni. Szerinte szükség van a társadalmi koalícióra azok között, akik a gyárak környezetében laknak, akik a leendő gyárban dolgozni fognak, akik tavaly nyáron tiltakoztak az erdőkivágások ellen, valamint a demonstráló értelmiségi fiatalok között. „Amíg ezeket a koalíciókat nem tudjuk megácsolni, a kormány nyerésre áll ebben a versenyben” – magyarázta.

Jámbor András szerint az elmúlt években az ellenzék egyik legnagyobb hibája az volt: nem vett arról tudomást, hogy a társadalomnak nőtt a jövedelme. A politikus szerint az emberek materiális alapon lesznek szolidárisak, akkor mennek ki tüntetni, ha úgy látják, megéri nekik.

Mikor volt lehetőség kitörni az autóiparra alapuló gazdaságból?

Kanász-Nagy Máté arról beszélt, hogy az autógyártás kapcsán megvalósult a nyugati és a kínai nagytőke szövetsége, amelyet a magyar kormány is támogat. „Itt egy olyan biznisz zajlik, ahol a német tőke csinálja az autót, a kínai és dél-koreai tőke az akkumulátort, mi pedig adjuk ehhez a vizet, az energiát és a termőföldet” – fogalmazott. A képviselő szerint ez egy csapdahelyzet, a Fidesz pedig tudatosan ezt az utat szabja meg Magyarországnak.

Jámbor András szerint kérdés, mikor volt lehetőség más utat választani. Mint mondta, az elmúlt 13 évben az ország vezetése meg sem próbált kitörni az autóiparra alapozott gazdaságból.

Kanász-Nagy Máté megjegyezte, az akkumulátorgyártásnak vannak kevésbé környezetszennyező és kizsákmányoló ágai is, ezekbe azonban Magyarország nem tud becsatlakozni, mert ehhez szükség lenne az oktatás fejlesztésére, az erre szolgáló forrásokat azonban a kormány odaadja közvetlenül a vállalatoknak. Erről beszélt Jámbor András is, aki szerint ehhez lobbira lenne szükség, ugyanakkor Orbán Viktor kormányon nem folytat „szabadságharcot” a kutatás-fejlesztés érdekében.

Polgár Tóth Tamás

Moderátori kérdésre Jámbor kifejtette, szerinte ugyan a kapitalizmus nem a létező világok legjobbika, jelenleg távol vagyunk egy jobb rendszer felmutatásától, ezért a magyar ellenzéknek elsősorban arra kell törekednie, hogy arról beszéljen, mitől lesz ez egy jobb ország, hogyan értelmezi a demokráciát, mit mond a munkásoknak. Kanász-Nagy erre úgy reflektált, ha csak a NER-rel akar szembe menni valaki, „arra elég a Momentum is”, de ha a kapitalista kizsákmányolással, elidegenítéssel, fogyasztásközpontúsággal van problémája, ha fontosak neki a társas kapcsolatok, a kultúra, a zöld környezet, a tartalmas, biztonságos, jó élet, akkor az LMP-t és a Szikra mozgalmat érdemes választania. „A fogyasztói kapitalizmusban a NER és a 2010 előtti korszak ugyanannak a rendszernek az A és B alternatívái. Én az egész felső szintet akarom leváltani” – magyarázta.

Szerveződik a hajdú-bihari Szikra

Jámbor András a beszélgetést megelőzően a Debreciner kérdésére elmondta, a program után találkoznak először a Szikra mozgalom debreceni tagjai, hamarosan létrejön a Hajdú-Bihar megyei szervezetük. Különböző rendezvényekkel igyekeznek segíteni a baloldali gondolat terjedését. „A lényeg nem az, hogy önkormányzati választáson induljunk és helyeket szerezzünk, hanem az, hogyan lehet a baloldali gondolat csíráját elültetni és fát növeszteni belőle” – mondta az országgyűlési képviselő.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.