Köztéri szobraink kilátásai Debrecenben 2.

Ady Endre, Hatvani István, Kölcsey Ferenc, Medgyessy Ferenc vagy Móricz Zsigmond vajon hova néz, mit lát, az tetszhet-e neki?

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Koppányi Szabolcs

Jártunkban-keltünkben oda-odatekintünk és megszemléljük a nagyjainkról készült szobrokat. Ez a mi nézőpontunk. Ahogyan mi látjuk őket. Ám vajon ők mire vetik tekintetüket egész nap? Lássuk! Az előző összeállításunk után Debrecen köztéri szobrai közül újabb ötöt látogattunk meg, s képzeltük bele magunkat a helyükbe.

Ady Endre

Koppányi Szabolcs

Győrfi Ádám alkotása – Debrecen, Ady park

„Na, itt aztán van zsivaj, nem unatkozom. Mivel, ha nem is a lovat, de egy padot adtak alám, simán leülnek mellém ifjak s öregek, mint két kőtérrel arrébb Szabó Magda mellé is akár. Vajon mi lehet vele? Én itt tele vagyok művésszel. Akár a színházból jönnek ki, akár a gimiből. Sőt még ott szemben is az volt egykor, a Művész, a presszó. Akkor alkoholból, most sütiből van több a falai között.”
Az Ady Endrét ábrázoló 2016-ban állított szobor a fáitól javarészt megszabadított tér egyik árnyasabb lombkoronája alatt kapott helyet. Sokakat sarkall közös pózolásra, szelfik készítésére.

Koppányi Szabolcs

Hatvani István

Koppányi Szabolcs

Varga Imre munkája – A Debreceni Egyetem központi épülete mellett

A gyertyatartó – többször lába kélt a múltban – is ott van a könyvek társaságában Hatvani professzor mellett. A szobrot, amelyet 1971-ben állították, s a debreceni kollégium egykori tudós tanárát ülve ábrázolja, az egyetem felé menet bal oldalon láthatjuk. Az út kettéválik előtte, ő pedig mint egy második, a sorompós kolléga utáni kapuőr látja, kik hajtanak be az intézmény területére.
„Az előbb ült az ölembe egy lány, a barátnője meg lekapott minket. Aranyosak… Persze főleg azt látom, ahogyan különböző hangulatban, de célirányosan sietnek a diákok, tanárok mögém, a kémia épületbe, vagy tova, más céllal. Az autók meg egész nap ki-be járnak, jobbról-balról haladnak el mellettem.”

Koppányi Szabolcs
Koppányi Szabolcs
Koppányi Szabolcs - Hatvani István

Kölcsey Ferenc

Koppányi Szabolcs

Rátonyi József alkotása – Debrecen, Péterfia utca

„Kétszer avattak, két helyen. Évtizedekig a Bethlen utca autós-gyalogos forgalmát néztem a rólam elnevezett megyei művelődési központ tövéből, s hátat fordítottam a felém integető Leninnek… Most emberből és villamosból is jóval több kerül elém. Már, ha éppen nem pótolják az utóbbit…”
Először 1978-ban adták át a művközponttal együtt, az épület lebontása után a szobrot az - akkori nevén - Kölcsey Ferenc Tanítóképző Főiskola elé helyezték 2002-ben. A monumentális épület aljában viszont – lehet csak személyes érzés – mintha jobban eltűnne Kölcsey, mint egykor a szocreál építmény oldalában.

Koppányi Szabolcs
Koppányi Szabolcs

Medgyessy Ferenc

Koppányi Szabolcs

Nagy Sándor alkotása – Debrecen, Nagyerdő, Medgyessy sétány

„A Levelesből már nem térnek ki jó kedvű emberek egy ízletes vacsora után. Más sétálók néznek rám olykor. Amikor elemében van a város eme erdős része, ha becsukom a szemem, belecsicsergik fülembe a madarak, hogy minden rendben van. Ám azért néha kinyitom a pilácsot, és itt a zöld kedves szememnek. Tovább nem látok…”
A Kossuth-díjas szobrászművész Debrecen szülötte. A Petőfi téren a költő szobrát vagy éppen a Déri téri csobogónál látható félig ülő-fekvő alakokat is ő alkotta egyebek mellett. Ezek a tudományt, a régészetet, a művészetet és a néprajzot szimbolizálják, és díjat kapott érte később a párizsi világkiállításon.

Koppányi Szabolcs
Koppányi Szabolcs

Móricz Zsigmond

Koppányi Szabolcs

Medgyessy Ferenc alkotása – Debrecen, Déri tér

Móricz szobrát barátja, debreceni iskolatársa, Medgyessy Ferenc készítette haraszti kőből, 1961-ben adták át. Mint az alkotó mondta, Móricz nagy magyar feje ragadta meg leginkább a képzeletét – ez látszik is a Buddha-szerű szobron, ahogyan ott gubbaszt a virágok között, s szemléli a múzeum és a postaátjáró területét.
„Nem csak egy éjszaka volt már itt a múzeumban. Máskor körbevigadtak a népek, látom őket: néha csak úgy, teliben, máskor az idebiggyesztett kordonon át. A kavics talpak alatti roppanása, a rendszeresen erre kanyarodó autók brummogása, olykor a csend, máskor a beszélgetések hangja vesz körül. S látom, ahogyan párok csókolóznak a padon.”
Koppányi Szabolcs
Koppányi Szabolcs

Előzmény:
- Köztéri szobraink kilátásai Debrecenben 1.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.