A visivanka védi viselőjét

A Debrecenben élő ukránok találkozójának több apropója is volt.

Az anyák napja után ismét összejöttek Debrecenben az ukrán nemzetiségűek közül jó páran. Virágos és egyéb ukrán motívumokkal díszített ruhákat viseltek.

Galéria: Visivanka-nap – Debrecen, 2023. május 20. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

Nemcsak az ukrán nemzeti motívumokkal díszített ruházat, a visivanka napja volt az apropója a Debrecenben élő ukránok május 20-ai összejövetelének, hanem az 1944 májusában történt etnikai tisztogatás évfordulója is. Akkor Sztálin utasítására mintegy 200 ezer krími tatárt telepítettek át több ezer kilométerre otthonuktól. Sőt ugyancsak évfordulója van egy csupán egy évvel ezelőtti háborús cselekedetnek, amikor is Mariupol város ukrán védőit sikeresen kimenekítették. Mint Netreba Vitalij, a helyi ukrán nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, e két korábbi eseményt, illetve ezek emlékét is felidézik, miközben a belvárosi Green Wood vendéglátóhelyen összegyűltek.

Koppányi Szabolcs

Kiderült, hogy az esős, borongós napok utáni nyárias idő miatt jó pár ukrán család – „már aki megtehette”, fogalmazott Netreba – a kirándulást vagy mások meglátogatását választotta programjául, ám akik eljöttek a megemlékezésre, javarészt visivankás öltöztet viseltek.

Megkérdeztük, ha valaki szeretne ilyen ruhát beszerezni, hogyan teheti meg nálunk, az elnök elmondta: sem Debrecenben, de tudomása szerint egész Magyarországon sincs olyan üzlet, amely ilyen ruhákat árulna. Sőt, ha valaki igazi, egyedi hímzésű felsőt vagy egész ruhát szeretne, az számára személyre szabottan készül, és nem olcsó mulatság. Beszerezni ismerősön keresztül lehet, Ukrajnából beszállítva.

Koppányi Szabolcs

Ugyanakkor ha valaki hisz a misztikus jelekben, jól jár egy-egy ilyen ruhadarabbal, hiszen laikus szemlélő számára láthatatlanul belehímeznek egy afféle védelmet, ami viselőjét óvja gyakorlatilag bármitől, amitől szeretné. Így távol tarhatja a testi betegségeket vagy éppen az ártó szellemeket is.

Részletek a videónkban:

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.