A fideszes politikusok portréi az aradi vértanú tábláját veszik körbe

Jelenleg is aktív kormánypárti politikusok festett arcképei díszítik a falat Debrecen egyik középületében, ami korábban iskola volt. „Felnézek rájuk” – mondja a készíttetőjük és kiakasztójuk. (VIDEÓ és GALÉRIA a cikkben.)

A debreceni Nagysándor-telep egyik volt iskolájában (a Pósa utcán - a Császár Péter utca felől is lehet megközelíteni) több közintézmény mellett működik az EU-Roma Országos Egyesület is. Nekik köszönhetően az épület egyes részeiben tele vannak a falak mindenféle képekkel különböző témákban.

Az egyik folyosóvégen politikusi arcképcsarnok bontakozik ki. Míg máshol Aba-Horváth István, az egyesület elnöke, a debreceni roma nemzetiségi önkormányzat újra megválasztott tagja arcképe látható, illetve egyéb témájú saját alkotásai, aztán csendéletek, absztraktok, addig ebben a kiszögellésben kormánypárti helyi politikusokat ábrázoló képeket akasztottak a falra. Mint az elnök mondja: „ők a példaképeim, felnézek rájuk. Más virágokat rak ki, én őket.” Politikamentesen szervezik önmagukat, munkájukat, mondja Aba-Horváth, amihez kicsit nehezen illeszthető a színtiszta fideszes portrésorozat a falon, ám ő azt mondja, ezzel csak a személyes szimpátiáját fejezi ki. Aba-Horváth közel három évtizede van jelen ilyen-olyan módon a debreceni, hajdú-bihari közéletben.

Galéria: Debreceni politikusportrék és az EU-Roma Országos Egyesület
Koppányi Szabolcs

A képeket Rácz Péter festette, megrendelésre. Itt látható Bodó Sándor , a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára, hajdú-bihari fideszes országgyűlési képviselő, Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Kósa Lajos debreceni fideszes országgyűlési képviselő, a város korábbi polgármestere, Széles Diána debreceni fideszes önkormányzati képviselő, a város egyik alpolgármestere, Papp László, Debrecen fideszes polgármestere és Tasó László debrecen-nyíradonyi fideszes országgyűlési képviselő. Még nincs kint a falon, de már készül Pósán László debreceni fideszes országgyűlési képviselő portréja is. Vajon ő hova kerül majd az eddig szimmetrikus narancsgerezden belül – Nagysándor József aradi vértanú honvédtábornokot körbe ölelve?

A folyosóról a könyvtárszobába érve, illetve a cigány szervezet vezetője tárgyalójában is festett képek, fotók uralják a teret mindenféle témában – van például fiatal Messi is, szintén a roma politikussal együtt, aki nem tagadja, nagy Barcelona drukker.

Az ebédlőben pedig ottjártunkkor éppen egy időskorúakból álló csoport készült október 23-i dekorációkkal, az udvaron lobogott a tűz, hogy a telepiek szalonnát süthessenek, megérkezett az aznapi melegkonyhai étel, és persze szólt a muzsika.

Hangulata van a helynek, ez biztos. A korábbi iskolaépület egy szekciója a romáké, ám érdekes módon a náluk működtetett nyugdíjaskörben nem a cigányok vannak többségben. Odajárnak, aki szeretetre vagy törődésre éhesek – mondja Aba-Horváth. Az ételt Kajás Robi főzi, az étkezést Cívis Szociális Érkezési Centrum (a honlapja igen hiányos, érdemi információ nincs rajta jelenleg) szervezi – tudtuk meg Aba-Horváth Istvántól, s az élelmiszerbanktól vannak a máshonnan kimaradó gyümölcsök, zöldségek: „csak ki kell válogatnunk, ami még jó”.

Ételosztás TAJ-szám alapján történik, hiszen „sokan visszaéltek azzal, hogy a hét minden napján, hétfőtől vasárnapig meleg ételt osztunk ingyen, és felvették az ebédet mindenhonnan aznap”. Vagyis nem kell telepinek lennie annak, aki enni szeretne, de egy azonosító kártya szükséges. Emellett jogsegélyszolgálat, közös programok, étkezés, „hozz és vidd” típusú mini könyvtár, internetezési lehetőség, mosoda, leadott ruhákból válogatás várja az ide érkezőket, mind ingyenesen. Aba-Horváth elmondása szerint a Nagysándor-telep tereinek rendbetételével is foglalkoznak.

Aba-Horváth István és a fiatal Messi egy képen
Koppányi Szabolcs

„Olyanok hoznak be ruhákat, akik maguk is szegények, de átérzik, hogy másnak még annyi sincs – folytatja Aba-Horváth, majd a falon lévő fotókra mutat –, de a roma holokausztról is megemlékezünk.” A munkaügyi központ által kiírt képzéseket is tartanak az épületben, a roma elnök szerint a városban náluk a legolcsóbb a terembérlet. A bérlésből befolyt összeg egyébként az egyesületüké lesz. Aba-Horváth szerint: „nem kampány jellegű a működésünk, emberközpontúak vagyunk”, ám előtte még megemlítette magáról: „fideszes vagyok, nem hülye”.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.