Legyen Aksi Hapsi Debrecen címerállata! – Ismét demonstráltak a városba tervezett kínai akkumulátorgyárak miatt

A Fidesz politikája miatt az elnéptelenedő Detroit sorsára juthat Debrecen – figyelmeztetett az LMP. A tiltakozáson beszédet mondott a helyi stand-upos Bruti, valamint a Mikepércsi Anyákat képviselő Kozma Éva is.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Demonstrációt tartott az LMP május 23-án a debreceni Csapó utcán a városba tervezett kínai akkumulátorgyárak ellen. A tüntetésen körülbelül 500-an jelentek meg, a párt részéről felszólalt Jármi Péter Hajdú-Bihar megyei elnök, Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke, valamint Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke. Civil részről Tóth Imre „Bruti” zenész, humorista és Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö) tagja mondott beszédet.

Galéria: Már egy is sok! Tüntetés az újabb debreceni akkugyár ellen – 2023. május 23. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

Az eseménnyel a szervezők arra reagáltak, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter, Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő és Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere május 9-én egy újabb kínai akkumulátorgyár, az Eve Power érkezését jelentették be.

Debrecen lesz az új Detroit?

Jármi Péter a megjelenteket Detroit példájával arra figyelmeztette, ha egy város gazdaságát az autóipar kiszolgálására építik, akkor abból csak az elit fog hasznot húzni, hosszútávon pedig a város leépül, élhetetlenné válik. Mint mondta, az egykor közel kétmilliós, ma kevesebb mint 640 ezer polgárral rendelkező városban minden harmadik lakos a szegénységi küszöb alatti anyagi helyzetben él.

Jármi Péter
Koppányi Szabolcs

A cenzúrázott kínai hírekből lehet tájékozódni a debreceni beruházásokról

Bruti, az egyik legismertebb debreceni stand-upos elmondta, 53 éve él a városban, de a mostani felszólalása miatt lehet, hogy másnaptól őt is „áldebreceninek” minősítik. Azt javasolta, hogy Debrecen jelenlegi címerállatát, a bárányt cseréljék le a Duracell-nyuszira vagy a ceruzaelemet rágcsáló „Aksi Hapsira”. A zenészként is tevékenykedő humorista a beszéde végén eljátszotta az Akkumulátor gyárat szeretnék a kertem végébe című dalát.

Kozma Éva arra hívta fel a figyelmet, hogy a kínai hírportálok már 2022-ben is arról írtak, hogy az Eve Energy (az Eve Power anyavállalata) beruházásra készül Debrecenben, ehhez képest a város vezetése még néhány hónapja is tagadta a megállapodást. „Szép új jövő: amikor az aktuális hírekről a Kínai Népköztársaság cenzúrázott oldalairól kell tájékozódni egy magyar akkumulátorgyár esetében” – fogalmazott. A mikepércsi aktivista azt üzente az újabb akkumulátorgyár közelében élő józsaiaknak, hogy velük vannak.

Kozma Éva
Koppányi Szabolcs

Hozzák nyilvánosságra, mennyi adófizetői pénzbe kerülnek az akkugyárak

Keresztes László Lóránt (LMP) országgyűlési képviselő bejelentette, az előző héten három javaslatot adtak be a parlament törvényalkotó bizottságához. Az egyik szerint be kellene zárni azokat a gyárakat, ahol nem tartják be a környezetvédelmi előírásokat. Egy másik alapján a szabályokat sorozatosan megszegő cégeket a bevételeikkel arányosan kellene megbírságolni. A harmadik javaslattal azt szorgalmazták volna, hogy ne lehessen akkumulátorgyárat vagy más veszélyes üzemet építeni a helyi lakosok akarata ellenére. Mint mondta, a kormány mindhárom kezdeményezést elutasította.

Koppányi Szabolcs

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke azt mondta, a debreceniek a közmeghallgatásokon egyértelműen elutasították, hogy itt akkumulátorgyár épüljön, de Papp László polgármester kijelentette, a lakosok akarata ellenére is fel kell építeni azt. Az ellenzéki politikus követelte, hogy a kormány hozza nyilvánosságra, mennyi magyar adófizetői forintba kerülnek az akkumulátorgyárak.

Koppányi Szabolcs

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.