Perbe állították a kínai beruházót az akkugyár katasztrófavédelmi eljárását megtámadó debreceni civillel szemben – Magyar Hang

Horváth Nándor László szerint a biztonsági jelentéssel kapcsolatban eljárási hibát vétett a katasztrófavédelem, a CATL ügyvédei azonban úgy látják, nem történt jogsértés, de ha igen, az sem befolyásolta az engedély kiadását.

A Debreceni Törvényszék perbe állította a Debrecen déli gazdasági övezetében akkumulátorgyárat építő kínai CATL óriásvállalatot egy magánszeméllyel szemben, aki megtámadta a beruházás katasztrófavédelmi engedélyét – írja a Magyar Hang.

Ahogy arról a Debreciner is beszámolt, Horváth Nándor László, a Debreceniek az akkumulátorgyár ellen csoport tagja egy március 15-i mikepércsi tüntetésen jelentette be, hogy bíróságon támadta meg az engedélyt eljárási hibákra hivatkozva.
Horváth Nándor László
Lia

Nem történt jogsértés a kínaiak szerint

A Magyar Hang cikke szerint Horváth azt kéri a bíróságtól, hogy semmisítse meg az engedélyt és kötelezze új eljárás lefolytatására a katasztrófavédelmi hatóságot. Az aktivista jogi képviseletét pro bono látja el Schiffer András ügyvéd.

A törvényszék arról tájékoztatta a Magyar Hangot, hogy a CATL-t azért állították perbe, mert az ítélet érinti a cég jogait vagy jogos érdekét. A kínaiak az eljárás megszüntetését kérik a bíróságtól, szerintük ugyanis nem történt jogsértés, ha pedig mégis, akkor az nem volt hatással az engedély kiadására.

Horváth Nándor László beadványa szerint sérült a nyilvánosság jogszabály által előírt biztosítása, mivel eredetileg egy hiányos biztonsági jelentést hoztak nyilvánosságra. A CATL ügyvédei többek között azzal érvelnek, hogy a január 9-i közmeghallgatáson ismertették a kiegészített biztonsági jelentést.

Az iratok beérkezését követő 30 napon belül dönteni kell

Az ügyben Horváth kért, a CATL pedig nem kért tárgyalást, a bíróság csak az iratok alapján is döntést hozhat. A debreceni aktivista a hetilapnak elmondta, nem lenne pénze kifizetni a perköltséget és az alperesek ügyvédi díját. Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője azt a tájékoztatást adta, hogy a bíróság most fog dönteni arról, szükséges-e tárgyalást tartani, és mivel a kormány kiemeltté minősítette a beruházást, az iratok beérkezését követő 30 napon belül a bíróságnak döntést kell hoznia a közigazgatási eljárásban.

További részleteket a Magyar Hang cikkében olvashatnak.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.