Fecskék vagy gyurgyalagok költöztek egy építkezésre Debrecen déli ipari parkjában

Takarják le az építkezéseken keletkezett földkupacokat, mielőtt a madarak beleköltöznének – erre kéri a beruházókat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Másképp vagy a munkálatokat akasztják meg, vagy egy komplett kolóniát pusztítanak el. A kormányhivatal nem reagált az érdeklődésünkre, de az érintett területet elkerítették, ezzel vélhetően megvédik a fészkeket.

Egy, a debreceni akkumulátorgyárakkal szemben tiltakozókat, a beruházás miatt aggódókat tömörítő közösségi médiás csoportban még május 20-án osztottak meg egy bejegyzést, amelyen a posztoló közlése szerint az látható, hogy a CATL akkugyár helyszínéül is szolgáló déli gazdasági övezet egyik építkezésén fecskék költöztek az egyik földkupacba. „Vajon meg fogják várni, amíg véget ér a költési időszak, vagy lerombolják a költőhelyüket?” – tette föl a kérdést.

Az üggyel kapcsolatban május 22-én e-mailben kerestük Hajduné Kovács Mária Mónikát, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal környezetvédelmi, természetvédelmi és hulladékgazdálkodási főosztályvezetőjét, azonban eddig nem reagált az érdeklődésünkre.

Ponyvával kellene elérhetetlenné tenni a fecskék számára

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője a Debreciner telefonos érdeklődésére elmondta, a közzétett fotón látható földkupacba valószínűleg partifecskék vagy gyurgyalagok költöztek. Mint mondta, gyakran előfordul, hogy a partifecskék áprilisban befészkelnek az ilyen kupacokba. Ilyenkor az illetékes hatóságként eljáró kormányhivatal és a területileg illetékes nemzeti park őrszolgálata megy ki a területre, szükséges esetben pedig leállítják a munkálatokat. A szóvivő kifejtette, ilyenkor nem feltétlenül szükséges a teljes építkezést felfüggeszteni, volt már rá példa, hogy a hatóságok az érintett földkupac egy részét szalaggal jelölték ki, csak annak a kitermelését nem engedélyezték.

Az MME rendszeresen figyelmezteti a beruházókat a jelenségre, legutóbb április 3-án adtak ki közleményt a témában. Ebben azt írták, a tavasszal visszatérő partifecskék (valamint a hasonló módon fészkelő gyurgyalagok) épületalapokba, földhányásokba költözése miatt hónapokra le kell állítani munkálatokat, vagy az illegálisan folytatott munkavégzés miatt egy teljes kolónia, a tojások, a kotló és etető madarak, valamint a fiókák is elpusztulhatnak. Az egyesület azt javasolja, legalább egy napos munkamegszakítás esetén a potenciális fészkelőhelyeket ponyvával tegyék elérhetetlenné a fecskék számára.

Megkerestük az ügyben a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságot is, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy az illetékes kormányhivataltól tájékoztatást kaptak az esetről, ebben jelezték, hogy a hivatal munkatársai kiszállnak a helyszínre és megteszik a szükséges intézkedést. A nemzeti park őrszolgálatának bevonását ezért már nem látták szükségesnek.

Elkerítették a fészkeket

Habár a kormányhivatal nem válaszolt az érdeklődésünkre, a Mikepércsi Anyák a Környezetért május 24-i bejegyzése szerint valóban intézkedtek, körbezárták az érintett területet, ahonnan így nem hordhatják el a földhányást.

Facebook
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.