„Polgári engedelmesség” – Tömeges perekkel érvényesíthetnék az érdekeiket a pedagógusok Zeke László ügyvéd szerint

Már több olyan ügy is volt, amikor a bíróság a pedagógusoknak adott igazat az illetményeik elmaradt kifizetésével kapcsolatban. Zeke László úgy látja, ha a szférában dolgozók tömegesen lépnének fel, az hatalmas adminisztratív terhet jelentene a tankerületek számára.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Zeke László debreceni ügyvéd a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) május 5-i debreceni fórumán beszélt arról, hogy az érdekérvényesítésük egyik lehetséges eszköze lenne az általa „polgári engedelmességnek” nevezett lépés, amely szerint bírósági úton jutnának hozzá a rendkívüli munkavégzés alapján nekik járó illetményekhez. A fórumról szóló beszámolónkat ide kattintva olvashatják.

A tankerületek nem vesznek tudomást a jogszabályról

Zeke a Debreciner érdeklődésére elmondta, még a pedagógusnap alkalmából dolgozott ki és tett közzé a közösségi médiában egy perindítási útmutatót az érintettek számára. Az ügyvéd több pedagógus ügyfelével indított eljárást 96 órás illetménypótlékok esetében. Mint mondta, ha egy munkáltató 96 órán belül megváltoztatja a dolgozó munkarendjét, akkor azért az órabér 50 százaléka jár extra fizetésként. Ez Zeke szerint a pedagógusok esetén jellemzően óránként 800-1000 forintos tételt jelent. Kifejtette, a tankerületek általában nem vesznek tudomást erről a szabályról, azonban már vannak az országban jogerős ítéletek, amelyekből úgy tűnik, ez a pedagógusok legegyértelműbb, legkönnyebben megnyerhető követelése.

Zeke László
Lia

Zeke László kifejtette, az elévülés három év, tehát ilyen intervallumon belül lehet utólag is követelni az illetménypótlékot. Álláspontja szerint a normális az lenne, ha a tankerületek önként tennének eleget a törvény által előírt kötelességüknek. Úgy látja, ez önérzeti kérdés is, a megalázóan alacsony fizetést kapó pedagógusok ugyanis jelenleg a tankerületek gyakorlatában kénytelenek lemondani az eleve kevés juttatásuk egy részéről. Másrészt az ügyvéd szerint láthatóan nem vezetnek célra az eddig látott polgári engedetlenségi akciók és demonstrációk. A pereskedés azonban szerinte nagyon hatékony eszköz a pedagógusok kezében, az alperes munkáltatónak ugyanis mindenképpen fel kell vennie a kesztyűt, érvelnie kell a bíróságon. „Minél kevésbé van igazunk, annál nehezebb egy perben érvényesítenünk” – fogalmazott.

A debreceni ügyvéd hangsúlyozza, a bizonyítás kötelezettsége a munkáltatót terheli, akinek egy ilyen eljárás során komoly adminisztratív terhet jelent három évre visszamenőleg adatot szolgáltatni a munkarendről és a munkaidőről. Ha tehát tömegesen indítanának ilyen eljárásokat a pedagógusok, Zeke László szerint sokkal hamarabb célt érnének, mint a tüntetésekkel és a polgári engedetlenséggel. „Demonstratív polgári engedelmesség, hogy a jogszabályt az utolsó betűig betartják, illemtudóan. A dolgozók türelmesen kérik a munkáltatót, hogy a jogvitában járjon el úgy, ahogy a törvény azt előírja” – magyarázta. Jelenleg több ilyen ügye is folyamatban van a debreceni ügyvédnek.

Hiányzik a tudatosság, nem gyűjtötték össze, hogy mikor rendelték el a túlórákat

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Debreciner érdeklődésére kifejtette, jó ötletnek tartja Zeke László kezdeményezését, már korábban is beleálltak ilyen perekbe, az általa kidolgozott mintákat pedig a szakszervezet országosan kiküldte a pedagógusoknak. Vas megyében már volt is olyan győztes perük, amelyet ezek alapján indítottak. Problémát jelent ugyanakkor az, hogy a pedagógusok egy része nem gyűjtötte össze az elrendelések időpontjait. „Volt olyan, hogy csak a faliújságra tették ki, és nem másolták le. Egy pert az is megérne, hogy a munkáltató hogyan vezeti ezeket” – fogalmazott. Mint mondta, sokan a bizonytalanság, valamint a tudatosság hiánya miatt nem mernek beleállni egy ilyen perbe, másrészt a tapasztalataik szerint az intézményvezetők lojálisak a regnáló hatalomhoz, ezért próbálják akadályozni a pedagógusok terveit. A szakszervezeti vezető szerint ott működik a kezdeményezés, ahol tömegével összeállnak a pedagógusok.

Totyik Tamás
Polgár Tóth Tamás

A PSZ bátorítja a pedagógusokat, hogy álljanak bele ezekbe a perekbe – közölte Totyik Tamás.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.