„Pintér Sándor mondjon le!” – Debrecenben is több százan tüntettek a státusztörvénynek nevezett tervezet ellen

Egy debreceni történelemtanár arról beszélt, hogy augusztus elsejétől veszélybe kerülhet az állása, ha elmondja a véleményét a magyar oktatásról. Egy helyi matematikatanár szerint fontos, hogy olyan önállóan gondolkodó, kritikus gyerekek nőjenek fel, akik mernek kérdezni és szólni. Az Egységes Diákfront egyik helyi aktivistája kifejtette, a jelenlegi oktatási rendszer nem bátorítja a diákokat a gondolkodásra, nem fejleszti a vitakultúrájukat.

„Levegőt!” – címmel országos demonstrációt szervezett június 1-én az Egységes Diákfront (EDF), a Tanítanék és a noÁr a státusztörvényként elhíresült, az ellene tiltakozók által „bosszútörvényként” emlegetett törvénytervezet miatt, amely köznevelési foglalkoztatott státuszba helyezné az eddig közalkalmazottként dolgozó pedagógusokat. Az új jogszabály lehetővé tenné a tanárok tankerületen belüli átvezénylését más intézményekbe, valamint a változtatás kritikusai szerint tovább növelné a pedagógusok terheit.

Galéria: „Levegőt!” - Tüntetés a státusztörvény ellen Debrecenben - 2023. június 1. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

„Fizessétek meg a tanárainkat!”

Az országos megmozduláshoz az Egységes Diákfront Debrecen is csatlakozott a Kossuth térre meghirdetett tüntetéssel. A körülbelül 400-500 diákból, pedagógusból és velük szimpatizáló polgárokból álló sokaság a Kálvin téren, a Hunyadi utcán, a Bethlen utcán és az Egyetem sugárúton keresztül vonult a Debreceni Egyetem főépülete elé. Útközben szabad oktatást, a tanárok megfizetését, az oktatásért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter lemondását, valamint demokráciát követeltek. Számos autóvezető dudálással és integetéssel fejezte ki a diákok és a pedagógusok iránti támogatását.

Koppányi Szabolcs

Az egyetem előtt Németiné Vígvári Edit debreceni történelemtanár arról beszélt, a gyermekek és Magyarország jövőjéért, valamint az emberi és polgári szabadságjogok védelméért mentek ki tüntetni. Mint mondta, augusztus 1-től nem mondhatja el a véleményét a magyar oktatásról, vagy igen, de akkor nem biztos, hogy nem kapja meg a munkakönyvét. A pedagógus a törvénytervezet azon pontján élcelődve, amely szerint akár a tanárok munkahelyi telefonjába is belenézhet a munkáltatójuk, azt mondta, nemhogy munkahelyi telefonjuk nincs, már annak is örülnének, ha munkahelyi laptopjuk lenne.

Koppányi Szabolcs

Építsenek egy jobb Magyarországot

Kovács Gábor matematikatanár azt mondta, a közoktatás feladata a gyermekek esélyegyenlőségének megteremtése. Az idei matematika érettségi egyik feladatával szemléltette, miért fontos a gondolkodni tudás. A feladatban ki kellett számolni, hány rendszám adható ki Magyarországon az új rendszerben. A helyes válasz 309 millió. „Itt mindenki hülye? Ki találta ezt ki? Ki ellenőrizte? Ki nem mert szólni? Ki számolt utána? Igenis nagyon fontos, hogy önállóan gondolkozó, kritikus és nagy tudású gyerekek nőjenek fel, akik mernek kérdezni, szólni” – fogalmazott. A diákokat arra biztatta, ne költözzenek el külföldre, hanem maradjanak itt, és teremtsenek egy jobb Magyarországot.

Koppányi Szabolcs

Kassai Adél EDF-tag, debreceni gimnazista arról beszélt, egyre erősebben érzékeli, hogy az önálló véleményformálás nehezére esik a diákoknak, mivel nem része a tantervnek a vitakultúra fejlesztése, nem sarkallják őket önálló gondolkodásra. Mint mondta, a magyar állampolgárok a húszas éveik második felére belefáradnak a politikába, mert nem tudják, honnan tájékozódjanak és kiben bízzanak. Arról is beszélt, hogy kisebb községekben már az is problémát jelent, hogy ha leégett egy iskola, akkor nem kapnak támogatást az újjáépítéshez, ezért konténerekben kell tanulniuk a gyerekeknek.

Olajos Vajk tanárszakos egyetemi hallgató, a Momentum aktivistája felolvasta az Egységes Diákfront 7 országos népszavazási kezdeményezését, majd a megjelentek közösen elénekelték A Pál utcai fiúk musical Mi vagyunk a Grund! című dalát.

A végig békésen zajlott demonstrációt rendőrök biztosították, akiket a tüntetők megtapsoltak a közreműködésükért.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.