„Bárhol is élnek magyarok, velük mind egy nemzetet alkotunk” – mondta Papp László, Debrecen polgármestere június 4-én

A trianoni békeszerződés évfordulóján mondott beszédében a városvezető azt hangsúlyozta, minden feltétel adott ahhoz, hogy a debreceniek segíthessék a rászorulókat, támogatást adhassanak a megmaradásért küzdő határon túli magyaroknak.
Koppányi Szabolcs

Június 4-én, a trianoni békeszerződés megkötésének 103. évfordulóján tartották Debrecen önkormányzatának megemlékezését a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Délután a Dósa nádor téren kezdődött a program a Debreceni Népi Együttes, a kárpátaljai Eszenyi Ritmus néptáncegyüttes és a Törköly zenekar műsorával, majd a megjelentek átvonultak a Bem térre, ahol beszédet mondott Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere.

Koppányi Szabolcs

Felemelőnek kell lennie a megemlékezésnek a polgármester szerint

Papp a történelem egyik legbarbárabb békéjének nevezte Trianont. Szerinte 1920-ban megkísérelték eltörölni a magyarságot „Európa meghatározó, történelemformáló nemzetei közül”. A városvezető megemlékezett arról, hogy a békeszerződést követően az utódállamokban másodrendű állampolgárokként kezelték a magyarokat, akadályozták a karrierjüket, elüldözték őket szülőföldjükről, sokakat pedig börtönbe is zártak.

A polgármester arról is beszélt, hogy az emlékezésnek nemcsak fájdalmasnak, hanem felemelőnek is kell lennie. Mint mondta, különösen fontos a nemzettestvéreinkkel való közösségvállalás. Papp László szerint a nemzeti összetartozás napjáról szóló törvény azt a reményt fogalmazza meg, hogy a nyelvéből és kultúrájából erőt merítő magyarság képes a nemzeti megújulásra. Azt mondta, az év többi napja az építkezésé és azé a törekvésé, hogy a magyarság újból eggyé váljon, és legyen ereje megvédenie magát. A politikus megjegyezte, szerinte ezt az erőgyűjtést sokan akadályoznák belföldről és külföldről is – konkrét példát azonban nem említett.

Koppányi Szabolcs

Papp László szerint a következő években és évtizedekben minden feltétel adott ahhoz, hogy a debreceniek erőt adhassanak másoknak, segíthessék a rászorulókat, támogatást adhassanak a megmaradásért küzdő nemzettársainknak. „Bárhol is élnek magyarok, velük mind egy nemzetet alkotunk. Velük vagyunk egység, nélkülük viszont olyan csonkák lennénk, mint a Magyar Fájdalom debreceni szobra” – fogalmazott.

Az ellenzék nagy része nem koszorúzott

A polgármester beszédét követően a Csokonai Színház művészei, Újhelyi Kinga Jászai Mari-díjas színművész és Papp István színművész, valamint a Debreceni Népi Együttes, a kárpátaljai Eszenyi Ritmus néptáncegyüttes és a Törköly zenekar adott műsort, majd a civil szervezetek, politikai szervezetek, az állami és önkormányzati szervek megkoszorúzták a Magyar Fájdalom szobrát. A politikai pártok közül a Fidesz, a KDNP és a Mi Hazánk Mozgalom, a debreceni közgyűlésben jelen lévő egyéb szervezetek közül pedig a Szolidaritás helyezett el koszorúkat.

Koppányi Szabolcs

Kapcsolódó írás:
- A szomszédunk ellen területrabló háborút folytat a putyini Oroszország – Ezt vajon megemlíti a debreceni fideszes polgármester?

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.