Újabb országos népszavazási kérdést utasított el a Nemzeti Választási Bizottság az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban

Az NVB visszamenőleges jogalkotásra hivatkozott. Az LMP szerint a döntés elfogadhatatlan, a párt a Kúriához fellebbez. Az elmúlt hónapokban országosan és Debrecenben már több száz kezdeményezést dobott vissza az illetékes választási bizottság.

Sajtótájékoztatót tartott Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja június 6-án délután Budapesten, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülését követően, amelyen a testület döntött a párt által az akkumulátorgyárak ügyében beadott második országos népszavazási kezdeményezésről. A zöldek kérdése így szólt:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne lehessen olyan újabb, akkumulátor gyártására szolgáló ipari létesítmény üzembe helyezését engedélyezni, amelynek az üzembe helyezésével az ország területén az éves összesített gyártási kapacitás meghaladja a 2023. december 31-én működő létesítmények összteljesítményét?”

Szendefy Mária
Facebook

Szendefy Mária a sajtótájékoztatón elmondta, az NVB 8:7 arányban elutasította az LMP kezdeményezését. Mint mondta, a testület visszamenőleges jogalkotásra hivatkozott az indoklásában. A politikus szerint ez az indok elfogadhatatlan, hiszen december 31-én nem kellene minden beruházást leállítani, hanem az akkori adatokat kellene majd figyelembe venni a további kapacitásokat illetően. A határozatot politikai döntésnek nevezte, és bejelentette, hogy a Kúriához fellebbeznek a döntés megváltoztatásáért.

Nem az első, amit nem hitelesítenek

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az NVB elutasította az LMP egy másik országos kérdését is, amellyel a párt azt akarta elérni, hogy Magyarországon csak azokat az akkumulátorgyár-beruházásokat lehessen végrehajtani, amelyeket az adott érintett település lakossága előzetesen helyi népszavazáson támogatott.

A zöldek egyébként tavaly ősszel egy helyi referendumot indítottak a Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkugyár miatt, azt a kérdésüket a debreceni helyi választási bizottság (HVB) át is engedte, azonban a kezdeményezők végül nem vették át az ajánlásgyűjtő íveket arra hivatkozva, hogy inkább országos voksolást kezdeményeznek. Később egyébként a Momentum hiába adott be egy nagyon hasonló kérdést, ezt a HVB már nem hitelesítette.

Az elmúlt fél évben a debreceni helyi választási bizottság és a Nemzeti Választási Bizottság együttesen már több száz népszavazási kezdeményezés hitelesítését tagadták meg az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.