A magyarok döntő többsége nem kér az akkumulátorgyárakból - Greenpeace Magyarország

A magyarok közel kétharmada, 62%-a nem ért egyet azzal, hogy Magyarországon új akkumulátorgyárak épüljenek, és leginkább attól tartanak, hogy az üzemek veszélyes anyagokkal fogják szennyezni a környezetet.

Ez derül ki abból a friss közvélemény-kutatásból, amelyet a Greenpeace megbízásából készített a Policy Solutions elemző intézet és a ZRI Závecz Research, április végén-május elején.
A kutatásból az is kiderült: a magyarok többsége (57%) elsősorban a megújulók támogatását várja a kormánytól, és feloldaná a szél- és a napenergia terjedését korlátozó intézkedéseket, mivel úgy látja, hogy a megújulókkal lehet megóvni a környezetet, és ezek jelentenek kiutat az orosz energiafüggőségből. Mindezek miatt a Greenpeace ismét független, erős zöldhatóságok és környezetvédelmi minisztérium létrehozását sürgeti.

greenpeace.org

A zöldszervezet a kutatásában arra is rákérdezett, hogy az akkumulátorgyárak működésével járó negatív következmények közül melyek azok, amik a legjobban aggasztják a lakosságot. A válaszadók többsége elsősorban attól tart, hogy a gyárak működése során veszélyes anyagok kerülhetnek a talajba, vízbe és a levegőbe. Emellett a megkérdezettek közel negyede azt a szempontot emelte ki, hogy az akkumulátorgyárak építése során értékes termőföldet pusztítanának el.

A Greenpeace Magyarország általánosságban támogatja az elektromobilitás terjedését. Ám amíg nincs átfogó stratégiai, környezetvédelmi hatásvizsgálat a hazai akkumulátor-beruházások energetikai, vízhasználati és környezetbiztonsági hatásaira és kockázatára, illetve amíg nem vonják be a helyi lakosokat, civileket a döntéshozatalba, addig a zöldszervezet kockázatosnak látja az újabb akkumulátor-beruházásokat.

További részletek a Greenpeace Magyarország közleményében olvashatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.