Nem veszi fel az MSZP-s Suták Miklós a DK-s Jánki József halálával megüresedett debreceni képviselői mandátumot

Tartják magukat a 2019-ben megkötött pártközi megállapodáshoz, amely szerint az elhunyt képviselőt eredetileg delegáló szervezet dönthet az adott személy pótlásáról. A Szocialista Párt debreceni alelnöke szerint az MSZP minden körülmények között tartja a szavát.

A Jánki József (DK) májusi halálával megüresedett önkormányzati képviselői mandátum sorsával kapcsolatban sajtótájékoztatót tartott június 7-én Debrecenben az MSZP.

Madarasi István és Suták Miklós
Polgár Tóth Tamás

Madarasi István, a párt debreceni elnöke és önkormányzati képviselője elmondta, ha egy – kompenzációs listáról a közgyűlésbe került – képviselőnek valami miatt megszűnik a mandátuma, a korábban őt delegáló szervezeteknek van lehetősége új személyt jelölni. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szintén DK-s Gulácsi Anna Ilona januári halála után a DK nem tudott megállapodni a Szolidaritással, ezért az MSZP és a Párbeszéd hiába egyeztek bele, hogy Gurcsány Ferenc pártja pótolhassa a saját korábbi jelöltjüket, végül a Szolidaritás politikusa, Káposznyák István kapta meg azt a mandátumot.

Időt nyernének a Szolidaritásnak

Madarasi közölte, a helyi választási bizottság (HVB) tegnap, június 6-án döntött arról, hogy a 2019-ben közösen induló szervezetek kompenzációs listáján Káposznyák után következő jelöltnek, Suták Miklósnak, az MSZP debreceni alelnökének adja ki Jánki József mandátumot, Suták azonban nem fogja ezt felvenni. Mint mondta, a párt tartja magát ahhoz a 2019-ben aláírt megállapodáshoz, amely szerint az eredeti jelölő szervezet joga pótolni az elhunyt képviselőjét. Ugyanakkor az MSZP ki fogja használni a jogorvoslatra rendelkezésre álló maximális időkeretet, mivel abban bíznak, hogy addigra elhárulnak azok a technikai akadályok, amelyek miatt a Szolidaritás ha akarna, sem tudna aláíró személyt prezentálni a közös jelöléshez.

Suták Miklós
Polgár Tóth Tamás

Suták Miklós leszögezte, az MSZP minden körülmények között tartja a szavát, függetlenül attól, hogy az előnyt vagy hátrányt okoz-e a pártnak. Mint mondta, ő is egyetért ezzel a döntéssel. A jövő évi önkormányzati választással kapcsolatban arról beszélt, most is azt bizonyítják, hogy ha aláírnak egy összefogásról szóló megállapodást, akkor lehet bennük bízni.

Madarasi István hozzátette, Suták Miklós után a DK egyik jelöltje (Faragó Lajos) következik a kompenzációs listán, ezért az MSZP helyi alelnökének döntése miatt mindenképpen lehetősége lesz saját képviselőt küldeni a közgyűlésbe Gyurcsány Ferenc pártjának.

Faragó Lajos 2019-es választási szórólapja

A Debreciner kérdésére Madarasi István kijelentette, az MSZP semmilyen feltételt nem támasztott a mandátum fel nem vételéért cserébe a 2019-es szövetségeseivel szemben.

Polgár Tóth Tamás

Hol van a helyi MSZP utánpótlása?

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a párt milyen lépéseket tett az elmúlt években a fiatalok bevonzása, ifjú politikusok felépítése érdekében. Madarasi István kifejtette, ez a szándék megvan bennük, de azt tapasztalták, hogy nagyon sokan elfordultak a politikától, sokan kifejezetten pártellenesek lettek, a huszonévesek pedig nem kívánnak politikával foglalkozni. Úgy fogalmazott, nem véletlen, hogy az MSZP az elmúlt másfél évben változtatott a korábbi politikáján, és a leghátrányosabb helyzetben lévő dolgozókat igyekszik képviselni. Madarasi azt is elmondta, az, hogy egy pártnak idősödik a tagsága, nem azt jelenti, hogy a politikája is az idősekhez kapcsolódik. Közölte továbbá, hogy a pártnak 106 társadalomszervezője van (országgyűlési választókerületenként egy), akiknek a döntő többsége a fiatalabb generáció tagja.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.