Ez a kampány az akkumulátorgyárakról fog szólni – Így készülnek az önkormányzati választásra Debrecen politikai aktorai

A Mi Hazánk Mozgalom önálló indulása miatt teljes ellenzéki összefogás biztosan nem lesz, a Szolidaritás csak civilekkel fogna össze, a többi válaszoló szervezet pedig még nem hozott döntést a lehetséges együttműködések ügyében. Többen is azt közölték, hogy várhatóan az akkugyárakkal és a közlekedéssel igyekeznek megszólítani a debreceni polgárokat.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Mához egy évre, 2024. június 9-én tartják Magyarországon az európai parlamenti, valamint az önkormányzati választásokat. Ennek apropóján körkérdést intéztünk a debreceni politikai életben valamilyen szinten jelen lévő pártoknak és egyéb szervezeteknek, amelyben azt firtattuk, milyen formában tervezik az indulásukat a helyi önkormányzati választáson, valamint milyen fő célkitűzéseik vannak, amelyeket várhatóan a kampányukban is hangsúlyosan megjelenítenek. Megkeresésünkre a Civil Fórum, a Fidesz és a KDNP nem reagált, ezért az ő terveiket és a várossal kapcsolatos elképzeléseiket nem tudjuk ismertetni az olvasóinkkal.

Az alábbiakban ábécé sorrendben mutatjuk be a körkérdésünkre válaszolt DK, Jobbik-Konzervatívok, LMP, Mi Hazánk Mozgalom, Momentum, MSZP, Párbeszéd-Zöldek és Szolidaritás feleleteit.

Debrecen 2019 októberében
Koppányi Szabolcs

Le kell zárni „a demokrácia eltiprását” a DK szerint

A szervezeteknek összesen négy kérdést küldtünk, ezek közül az alábbi három vonatkozott arra, hogy milyen formában indulnak a választáson:

1. Tervezik-e, hogy saját polgármesterjelöltet indítanak Debrecenben? Amennyiben igen, és már döntöttek a személyéről, ki lesz a jelöltjük?
2. Lesz-e képviselőjelöltjük a város minden egyéni választókerületében?
3. Önállóan, más szervezetekkel közösen vagy egy civil szervezet ernyője alatt tervezik az indulásukat?

A negyedik kérdésünkben arra voltunk kíváncsiak, mely az a három fő célkitűzésük, amelyeket a kampányban is megjelenítenek. Az utóbbira adott válaszokat a cikk második felében mutatjuk be. Ez alól kivételt a DK nevében válaszoló Varga Zoltán országgyűlési képviselő levele képez, amelyet nem tudtunk tematikailag kettéválasztani, ezért úgy döntöttünk, szó szerint közöljük azt:

„A DK, az ellenzék szignifikánsan legerősebb, leginkább támogatott pártjaként elkötelezett abban, hogy a 2024-es önkormányzati választások mérföldkő lehessen Debrecen életében is, hiszen valljuk, hogy a gazemberség, az intézményesített lopás orbáni korszakát, a demokrácia eltiprását, az önkormányzatiság meggyalázását városunkban is, egyszer és mindenkorra le kell zárni.
Hatalmas feladat ez a hazánkban immár 13. éve működő hibrid-rezsim, a közpénz-százmilliárdokkal kitömött kormányzati propaganda őrületében, melynek leginkább hatékony eszközeit az elkövetkező hónapokban kell megtaláljuk. A felkészülés, jelöltjeink kiválasztása immár hónapok óta zajlik, melynek részleteiről – bízom benne – rövidesen önt is tájékoztatni tudjuk”
– fogalmazott a politikus.

Varga Zoltán
Koppányi Szabolcs

Pártnélküli választásokat szeretne a Jobbik

Keresztesy Gergő, a Jobbik-Konzervatívok debreceni elnöke a Debreciner érdeklődésére azt írta, egyelőre korai lenne megmondaniuk, hogy saját polgármesterjelöltet állítanak, vagy egy általuk is elfogadott, széles körben támogatott polgármesterjelöltet találnak-e a legmegfelelőbbnek. „A döntés legfontosabb szempontja az lesz, hogy a debreceni lakosok érdekében mi a legmegfelelőbb lépés” – magyarázta. A politikus szerint nem zárható ki, hogy minden debreceni választókerületben lesz jelöltjük, de hangsúlyozta, hogy a párt országosan olyan személyek indulását tartja kívánatosnak, akik előtérbe helyezik a pártmentes önkormányzatok megvalósítását, ezt tartják ugyanis az egyik legnagyobb küldetésüknek.

Keresztesy Gergő (a kép bal oldalán)
Polgár Tóth Tamás

Az összefogás lehetőségével kapcsolatban is ugyanerre hívta fel a figyelmet, mondván, az önkormányzati választás ne pártok harcáról szóljon, hanem a civilek kapjanak hangsúlyos szerepet. Hozzátette, az indulás formája nem csak a Jobbikon múlik, egyeztetések voltak, vannak és lesznek is a szervezetek között.

Később dönt az LMP, de mindenhol zöld jelöltet akarnak

A tavaly októberben még önálló indulásról kommunikáló LMP nevében Jármi Péter környezetvédelmi szakszóvivő most azt válaszolta a Debrecinernek, hogy a párt helyi szervezete fog döntést hozni arról, milyen formában és mikor állítanak polgármesterjelöltet, valamint milyen formában indulnak a választáson. Azt ígérték, erről értesíteni fogják a sajtót. Annyit azért elárultak, elkötelezettek amellett, hogy Debrecen minden egyéni választókerületében induljon olyan jelölt, aki az általuk „akkugyarmatosításnak” nevezett folyamat elleni, zöld politikát képvisel.

Jármi Péter
Koppányi Szabolcs

Önállóan indul a Mi Hazánk Mozgalom

Salánkiné Kuti Zsuzsanna, a Mi Hazánk választókerületi elnöke a szerkesztőségünknek küldött levelében azt írta, saját polgármesterjelöltet állítanak Debrecenben, akit az általuk megfelelőnek tartott időben mutatnak be. Közölte továbbá, hogy a párt önállóan indul, mivel az országgyűlési választások és az azóta eltelt idő szerintük megmutatta, hogy van igény „a harmadik erőre”. A Mi Hazánk minden debreceni egyéni választókerületben indít jelöltet.

Salánkiné Kuti Zsuzsanna
Polgár Tóth Tamás

Elvitathatatlan előnyei vannak az összefogásnak a Momentum szerint

Mándi László, a Momentum debreceni önkormányzati képviselője a kérdésünkre válaszolva arról írt, biztosan lesz a pártnak polgármesterjelöltje, azonban még nem lefutott kérdés, hogy ő saját jelölt lesz-e. Mint írta, ezt sok tényező befolyásolja. A politikus elmondta, minden választókerületben lesz momentumos vagy általuk támogatott jelölt.

Mándi László
Polgár Tóth Tamás

A lehetséges együttműködéseket illetően azt közölte, tárgyalásokat folytatnak az ügyben. „Az összefogás bizonyos előnyei elvitathatatlanok, így azon dolgozunk, hogy ezeket az előnyöket a legjobban ki tudjuk használni” – írta Mándi. Hozzátette, a tárgyalások részeredményeit nem kívánják közzétenni, később azonban minden, a választással kapcsolatos részletről tájékoztatják a debrecenieket.

Közös jelölteket akar az MSZP

Madarasi István, az MSZP debreceni elnöke és önkormányzati képviselője a Debrecinernek azt írta, számukra mindennél fontosabb az önkormányzati választás, mert csak ezen keresztül lehet visszaépíteni Magyarországon a demokráciát. Értékelése szerint a Fidesz „kiürítette” az önkormányzatokat, elvonta a helyi közösségek, lakosok képviseleti jogait. Mint írta, a mindennapok helyi problémáira a hatalomnak való megfelelés nyomja rá a bélyegét.

Madarasi István
Polgár Tóth Tamás

„A kormányzati propaganda helyi szinteken legyőzhető, de ez csak összefogással, hittel és nem egymás rovására történő politizálással valósítható meg” – fogalmazott. Leszögezte, mindent megtesznek azért, hogy egy fideszes jelölttel szemben egy közös jelölt álljon. Ennek érdekében folyamatosan egyeztetnek minden olyan párttal és civil szervezettel, amelyek egyetértenek a céljaikkal. Úgy látja, a megállapodásoknak nem az országos központokban kell megszületniük, hanem helyben, az MSZP debreceni szervezete pedig teljes felhatalmazással bír ezeknek a megállapodásoknak a megkötésére. Megjegyezte, egyenrangú félként tekintenek a náluk nagyobb és kisebb pártokra, civil szervezetekre, mert abban érdekeltek, hogy az egész demokrata ellenzéki tábor bővüljön, erősödjen.

Minél szélesebb körű együttműködést látna a Párbeszéd

Dede Tamás, a Párbeszéd-Zöldek Hajdú-Bihar megyei elnöke a kérdésünkre azt válaszolta, álláspontjuk szerint Debrecenben az ellenzék minél szélesebb körű együttműködése teremtheti meg a legjobb esélyt a demokratikus, pozitív irányú változásra. Ennek érdekében a konstruktív párbeszédet szorgalmazzák. Ehhez szerintük szükség van egy hiteles és elhivatott polgármesterjelöltre, akire nyugodt szívvel szavazhatnak a debreceniek. „Az ő személyéről még folynak az egyeztetések” – árulta el a politikus.

Dede Tamás
Facebook

Dede közölte, lesznek képviselőjelöltjeik, de az egyéni választókerületekben való indulást is más szervezetekkel közösen képzelik el. A Párbeszéd az ernyőszervezetben és a több logó alatti indulást is el tudja fogadni.

Saját polgármesterjelöltet állít a Szolidaritás

Káposznyák István, a Szolidaritás elnökségi tagja és debreceni önkormányzati képviselője közölte, saját polgármesterjelöltet terveznek indítani, de a személyéről még nem hoztak döntést. Mint írta, azon dolgoznak, hogy minden választókerületben felelős, a várost és a saját körzetüket jól ismerő jelölteket tudjanak indítani, hogy ne csak a pártok jelöltjeire tudjanak szavazni a debreceniek. „Véleményünk szerint lokálpatriótákra és szakemberekre van szükség az önkormányzatokban, nem pedig pártkatonákra” – fogalmazott.

Káposznyák István
Koppányi Szabolcs

A képviselő válasza szerint azonban nyitottak más civil szervezetekkel való együttműködésre. A Szolidaritásnak az az álláspontja, hogy kölcsönös odafigyeléssel, mindenki számára elfogadható alapvetésekkel olyan szövetségeket lehet kötni, amelyek előrébb viszik a város sorsát.

Segíteni kell a fiataloknak saját lakáshoz jutni a Jobbik szerint

A Jobbik nevében válaszoló Keresztesy Gergő arra a kérdésünkre, hogy melyek a fő célkitűzéseik Debrecennel kapcsolatban, azt felelte, irreálisan drága a tömegközlekedés a kapott szolgáltatáshoz képest. Ezen a párt szerint változtatni kell ahhoz, hogy valós alternatíva legyen az autózással szemben. Úgy látják, szükség van a kertségi városrészek fejlesztésére az eddigieknél komolyabb támogatással. „Hatalmas feladat ez, de mindenképp meg kell oldani” – fogalmazott. Kiemelte továbbá, hogy segíteni kell a fiatalok saját lakáshoz jutását. Mint írta, a pártnak országosan is van megoldási javaslata az ügyben, ez szerintük Debrecenben is működne.

Gazdasági alternatívát építene az akkugyárakkal szemben az LMP

Az LMP egy kis- és közepes vállalkozásokra támaszkodó gazdasági alternatívát építene Debrecenben az akkumulátorgyárak és a párt szerint a városba nem illő egyéb külföldi beruházások helyett. Emellett 5-6 éven belül megoldandónak látják a közösségi közlekedés reformját, valamint az autós forgalom csökkentését. „Víziónk szerint Debrecen a jövőben egy zöld szolgáltató város lesz, ahol az emberek nem tudnak majd az utcára kerülni, mert az akkor már működő erős szociális szolgáltatások ezt fogják akadályozni” – sorolta Jármi Péter, az LMP helyi politikusa.

Külföldi munkavállalók tömegére figyelmeztet a Mi Hazánk

Salánkiné Kuti Zsuzsanna, a Mi Hazánk választókerületi elnöke a Debreciner érdeklődésére közölte, az egyik fontos témájuk az akkumulátorgyárak, valamint a környezetszennyezés, a vízhasználat és a külföldi munkavállalók tömeges megjelenése, ingatlanvásárlása. Másik témaként a közlekedésfejlesztést jelölték meg, ezen belül a közösségi közlekedés javítását, útbővítéseket és útfelújításokat szeretnének. Helyi adókkal kapcsolatos változtatások is szerepelnek a terveik között, erről azonban konkrétabb információkat nem írtak.

Valódi zöld város programot ígér a Momentum

Nem meglepő módon a Momentum is az iparfejlesztést, azon belül pedig az akkumulátorgyárakat jelölte meg a legfontosabb ügyként. Ahogy Mándi László, a párt debreceni önkormányzati képviselője írta, ellenzik, hogy a városvezetés nem kérdezte meg a debrecenieket a beruházásról, annak ellenére sem, hogy érezhető az elégedetlenség és az aggodalom a gyárak miatt.

A Momentum növelné a debreceni közvagyonban lévő bérlakások számát, valamint javítaná az állagukat is. A párt politikusa kijelentette, a céljuk, hogy a debreceni fiatalok, illetve a szépkorúak is juthassanak lakhatáshoz számukra kedvező feltételekkel.

Mint írta, valódi zöld város programot is indítanának a „térkőtengerek” és a dézsás növények helyett, valamint infrastrukturális fejlesztésekben gondolkodnak. „A város járdáinak-utcáinak burkolatjavítása nem tűr halasztást, ebben nagyságrendekkel kell előbbre lépni a jelenlegi szintnél” – magyarázta Mándi László, valamint hozzátette, fokozni kell a kerékpárutak építését is. Kiemelten fejlesztenék továbbá a kertségeket, az ott élőket ugyanis szerintük elhanyagolták az elmúlt három évtizedben.

Népszavazás lesz az önkormányzati választás az MSZP szerint

Madarasi István, az MSZP önkormányzati képviselője a lakhatást, a közlekedést és a szociális biztonság kérdését emelte ki. Mint írta, bérlakásokra van szükség, valamint karbantartott utakra és járdákra. A párt szerint újra kell gondolni a helyi tömegközlekedést, valamint szorgalmazzák a bentlakásos idősotthonok építését, bővítését is. „Az akkumulátorgyár kérdését a Fidesz erőből valósítja meg, ezért ezt az ügyet helyi népszavazásnak tekintjük. A választ 2024. június 9-én tehetjük meg.”

Vegyi iparteleppé alakul-e Debrecen – erről is döntenek a választók a Párbeszéd szerint

A Párbeszéd álláspontja szerint Debrecenben a legfontosabb most a tiszta levegő, a termőföldek és a vízkészlet megvédése „a Fidesz és a Kínai Kommunista Párt összefogásában ránk szabadított mérgező akkugyárak” megállításával. Az MSZP-hez hasonlóan népszavazásnak tekintik az önkormányzati választást, ahol a polgárok dönthetnek arról, hogy egy kiszáradó, veszélyes vegyi iparteleppé silányuljon-e a város, vagy egy tiszta, egészséges és biztonságos hely legyen, ahol az amúgy is fogyó vizeket nem a külföldi nagyvállalatok ipari profittermelésére pazarolják el, hanem újra közösségi terekké alakítják, megtöltik élettel a város körüli tavak környékét, megóvják a város ivóvízkészletét, valamint a Nagyerdőt és más, vizes élőhelyeket is a kiszáradástól. Azt ígérik, emellett számos más kérdés is benne lesz a párt programjában az egészségügyi várólisták csökkentésétől kezdve a társadalmi igazságosságon át a közélet tisztaságának helyreállításáig.

Vízügyi problémákra keresi a megoldást a Szolidaritás

Káposznyák István, a Szolidaritás önkormányzati képviselője a Debrecinernek azt írta, még nincs elfogadott debreceni választási programjuk, de a bérlakáshelyzettel, a közlekedéssel és a vízügyi problémák megoldásával kiemelten akarnak foglalkozni. Emellett egyéb témáik is lesznek, például a debreceni utak állapota és a városba települő akkumulátorgyárak.

Ez a kampány valószínűleg az akkugyárakról fog szólni

Ahogy a fentiekből látható, egy évvel az önkormányzati választás előtt az ellenzékkel kapcsolatban csak két dolog tűnik biztosnak. Egyrészt a Mi Hazánk Mozgalom önálló indulása, másrészt az, hogy a legtöbb ellenzéki párt kampányában központi szerepet szánnak az akkumulátorgyárak körüli helyzetnek, tágabb értelemben pedig a Debrecen iparosításával járó környezeti és társadalmi konfliktusoknak.

Ugyan a körkérdésünkre nem adtak választ, de az elmúlt választások példája alapján valószínűleg ismét a városban egyébként önálló, látható tevékenységet nem végző KDNP-vel közösen fog indulni a Fidesz, valamint biztosra vehető, hogy valamilyen formában megméretteti magát az eddig minden alkalommal külön indult Civil Fórum is.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.