Petíciót indít a Mi Hazánk Mozgalom az Eve Power debreceni akkumulátorgyára ellen

A párt ellenzi a külföldi munkavállalók foglalkoztatását, szerintük ugyanis ez lakosságcseréhez vezethet.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Petíciót indít a Mi Hazánk Mozgalom a kínai Eve Power cég Debrecen északnyugati gazdasági övezetébe, a BMW-gyár szomszédságába tervezett akkumulátorgyára ellen. Salánkiné Kuti Zsuzsanna, a párt debreceni választókerületi elnöke elmondta, június 14-én kezdik el az aláírások gyűjtését. A politikus emlékeztetett, korábban helyi népszavazást kezdeményeztek a városba tervezett másik kínai akkumulátorgyár ellen, amelynek hitelesítését a helyi választási bizottság (HVB) megtagadta. Mint mondta, a határozat ellen fellebbeztek, továbbá megtámadták a gyár környezethasználati engedélyét is. Ezekben az ügyekben még várják a bíróság döntését.

Salánkiné Kuti Zsuzsanna
Polgár Tóth Tamás

Salánkiné Kuti Zsuzsanna szerint nem tudni, hol a vége az akkumulátor-beruházásoknak, mert Papp László (Fidesz) polgármester már az Eve Power bejelentése előtt is arról beszélt, hogy nincs hely egy újabb gyárnak a városban. A politikus kifejtette, Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök-helyettes parlamenti előterjesztése megkönnyíti a külföldi munkavállalók foglalkoztatását. Elmondta, az elmúlt évhez képest 24 százalékkal nőtt a Magyarországon dolgozó vendégmunkások száma. Orbán Viktor miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy 500 ezer munkás hiányzik az országból. A Mi Hazánk választókerületi elnöke szerint kérdéses, honnan fogják őket pótolni. „Mi ellenezzük azt, hogy külföldről hozzanak be munkavállalókat, miközben a magyarok elmennek nyugatra dolgozni. Ez lakosságcseréhez vezet” – fogalmazott.

Napirenden van az újabb blokád

Mivel Salánkiné Kuti Zsuzsanna április elején arról beszélt, hogy amennyiben nem lesz népszavazás, újra blokád alá vehetik a CATL építkezését a déli gazdasági övezetben, megkérdeztük, vannak-e ilyen terveik a következő időszakra vonatkozóan. A politikus a válaszában úgy fogalmazott, a kérdés napirenden van a pártban, de nem hoztak még döntést ezzel kapcsolatban. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a párt aktivistái februárban több órára elzárták a gyárterületre vezető utakat.

Galéria: Tiltakozás a kínai akkumulátorgyár felépítése ellen – Mi Hazánk Mozgalom – 2023. február 24. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.