„Vidéken is fontos, hogy megszólaljunk” – Június 24-ére szervezett újabb tüntetést a debreceni Egységes Diákfront

A státusztörvény néven elhíresült tervezetet még nem fogadták el, de több ezer tanár ígérte a felmondását, amennyiben hatályba lép a törvényjavaslat.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Az Egységes Diákfront június 16-ára, múlthét péntekre szervezett tiltakozást Budapesten a Parlament elé. A tüntetést arra az időpontra szervezték, amikor az Országgyűlésben még folyt a vita a státusztörvényről. Az Egységes Diákfront debreceni tagjai sem maradnak csendben: Debrecenben június 24-ére, szombatra szervezték az újabb menetet és tüntetést a tanárokért, amely ezúttal a Dósa nádor térről fog indulni 17 órakor. Az Egységes Diákfront egyik debreceni tagját kérdeztük az eseményről.

Facebook

Szabó Barbara elmondta, hogy a tüntetés fő célja még mindig változatlan: a státusztörvény elleni tiltakozás. Volt egy parlamenti vita, ami 18 órán keresztül tartott, de nem történt változás. A most szombati időpont mellett azért döntöttek, mert a kollégistákat is szeretnék bevonni a demonstrációba, és úgy gondolják, hétvégén jobban meg tudják oldani, hogy beutazzanak Debrecenbe.

Más útvonal lesz, mint a legutóbbi demonstráción, június 1-jén volt: a Dósa nádor térről vonulnak a résztvevők a Ködszínházhoz. Az Egységes Diákfront debreceni szervezete ezzel is szeretné változatosabbá tenni a tüntetéseket, illetve szempont volt az is, hogy sok emberre számítanak, a Ködszínháznál pedig nagyobb a tér, így többen elférnek.

Galéria: „Levegőt!” - Tüntetés a státusztörvény ellen Debrecenben - 2023. június 1. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

Kérdésünkre, Szabó Barbara elmondta, hogy ezen a tüntetésen is lesznek felszólalók, egyrészt beszélni fog Egységes Diákfront két tagja: Frank Borbála és Tar Ottó, másrészt pedig Zeke László ügyvéd, valamint a PDSZ (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) egy tagja is.

A debreceni Egységes Diákfront tagjai is tudnak olyan tanárról, aki már beadta a felmondását, vagy olyanról, aki tervezi elhagyni a pályát. „A most szombati is egy vonulásos tüntetés lesz, szeretnénk buzdítani az embereket, hogy jöjjenek, hisz vidéken is fontos, hogy megszólaljunk, nem csak a fővárosban” – vélekedik Szabó Barbara.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.