Kis-Kínaként emlegetik Debrecent a Magyarországon élő kínaiak az LMP szerint

A CATL-gyár építésének fizikai akadályozását a helyi közösségeknek kell kezdenie – véli a párt országos elnökségének titkára.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Sajtótájékoztatót tartott június 20-án Debrecenben az LMP a városba települő akkumulátorgyárakkal kapcsolatban. Angyal Károly Tibor, a párt országos elnökségének titkára arról beszélt, hogy ezek a beruházások a kormány érvelésével szemben nem a magyar állampolgároknak teremtenek munkahelyeket. „Ez egy blöffkampány” – fogalmazott. Az LMP úgy látja, az debreceni akkugyárak kapcsán emlegetett 320 milliárd forintos állami támogatást inkább megújuló energia termelésére, valamint a kis- és közepes vállalkozások megerősítésére kellene fordítani.

Polgár Tóth Tamás

Angyal szerint Debrecent a Magyarországon élő kínaiak már Kis-Kínaként emlegetik, mivel – a politikus információi szerint – számos ingatlant vásároltak fel itt kínaiak, valamint bölcsődéket, óvodákat és iskolákat is terveznek építeni a számukra. A politikus úgy látja, erről meg kellett volna kérdezni a debrecenieket.

Jármi Péter, az LMP természetvédelmi szakszóvivője úgy fogalmazott, hogy az akkumulátorgyáraknak juttatott állami támogatás összemérhető Debrecen több évi költségvetésével. Mint mondta, az állami forrásokat az épületenergetikai fejlesztésekre is lehetne fordítani, vagy akár 50-53 évig tudnák finanszírozni a DKV szolgáltatásait. A szakszóvivő szerint Debrecenben kedvezményesen igénybe vehető bérlakásokat is kellene építeni, a településnek pedig egy szociális szolgáltató várossá kell válnia. Jármi hangsúlyozta, miközben a GDP felét a nagyvállalatok adják, a munkavállalók közel kétharmadát a kis- és közepes vállalkozások foglalkoztatják, ezért őket kellene támogatni.

Jármi Péter és Angyal Károly Tibor
Polgár Tóth Tamás

Felelevenítenék a láncolást, de a lakosság kezdeményezését várják

Megkérdeztük, hogyan pótolná rövid távon az LMP annak a gazdasági haszonnak a kiesését, amelyet a kormány az akkumulátorgyáraktól remél. Jármi azt válaszolta, a 320 milliárd forint elköltése erősíti a gazdaságot, a helyi cégek erősítése pedig növelné az ezekből származó adóbevételeket. Angyal Károly hozzátette, az akkumulátorgyárakból rövid távon nem származik bevétel, csak kiadás. A források elköltése szerinte ráadásul nem átlátható.

LMP
Polgár Tóth Tamás

Arra a kérdésünkre, hogy korábbi nyilatkozataiknak megfelelően az LMP tervezi-e a déli gazdasági övezetben épülő CATL-gyár megvalósulásának fizikai akadályozását, Jármi Péter azt mondta, akkor élnek ezzel az eszközzel, ha az építkezés már kezd visszafordíthatatlan állapotokat okozni. Angyal Károly leszögezte, a helyi közösségeknek kell ezt kezdeményeznie, az LMP ebben az esetben segíteni fog. Úgy fogalmazott, régi LMP-s szokás az „odaláncolás”, ezt szükség esetén szívesen felelevenítik.

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.