A belváros frissen felavatott bronz hasonmásáról lemaradt egy E betű

A csúcsdíszeket meg eltávolították ismeretlenek. Debrecen közepén járunk.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A debreceni belvárosnak kicsinyített mását a Kossuth téren június 17-én leplezték le, hasonló miniatűrök találhatók szerte a világon, Magyarországon például, Budapesten, Egerben és Pécsett is.

Lia

Az alkotás a debreceni Rotary Club 30. évfordulójának alkalmából készült. A térplasztika egyrészt abban segít, hogy a látássérültek számára is érzékelhetővé, tapinthatóvá váljanak az épületek, másrészt turisztikai látványosságként is szolgál. A Tapintható - Láthatatlan című szobor készítője Lestyán Goda János, akinek már vannak köztéri munkái Debrecenben: például a Hatvan utca sarkán lévő Szabó Lőrinc-szobor, valamint a Hal közben található Fickándozó hal című alkotás is.

Polgár Tóth Tamás

Az avatóünnepségen részt vett Papp László (Fidesz) polgármester is, aki két nappal a szombati átadást követően már arról posztolt, hogy az alkotást megrongálták: a Nagytemplomot ábrázoló bronzhasonmásról letörték a tornyok csúcsdíszeit.

Polgár Tóth Tamás

Egy készítési hiányosságra, hibára pedig egy debreceni lakos mutatott rá a közösségi hálón: egy betű kimaradt az egyik épület elől. A Kereskedelmi Akadémia – sokáig megyei könyvtár, hosszú ideje pedig kihasználatlanul, üresen álló épület – kicsinyített mása előtt ugyanis a következő felirat szerepel: „VOLT KERESKEDLMI AKADÉMIA”.

Polgár Tóth Tamás

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.