„Nem így volt időzítve” – A debreceni közgyűlés az ukrán ellentámadás idején csatlakozott az azonnali tűzszünet követeléséhez

Papp László polgármester a Fórum Bevásárlóközpont bővítése kapcsán arról beszélt, fontosnak tartja Debrecen kereskedelmének fejlesztését. Nagy egyetértéseket követően vonulhatnak vakációra a város képviselői.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A nyári szünet előtt utoljára ülésezett Debrecen közgyűlése június 22-én a Kölcsey Központ Görömbei András termében. A napirendi pontok megtárgyalása előtt elismeréseket adtak át. Fahidi Éva debreceni születésű, holokauszt-túlélő író április 11-én, a város napján nem tudta átvenni a díszpolgári címét. Egészségügyi állapota most sem tette lehetővé a személyes megjelenését, a nevében párja, Andrási Andor vette át azt. Az ülésen átadták az idei Kölcsey Ferenc-ösztöndíjat Keserü Károly képzőművésznek és Nagy T. Katalin művészettörténésznek, akik helyett szintén más vette át az elismerést. Átadták továbbá a Békessy Béla-sportösztöndíjat, valamint a Cívis Tálentum ösztöndíjat.

Galéria: Debreceni közgyűlés – 2023. június 22. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Békessy Béla-sportösztöndíjat adományozott Arany Attila Csaba atlétának, Göttlinger Dániel kerekesszékes vívónak, Kozák Luca atlétának, aki jelenleg Lengyelországban versenyez, Balázs Panni karatékának, Battai Sugár Katinka vívónak, Senánszky Petra uszonyosúszónak, aki jelenleg versenyre készül, Dobi Gergő triatlonistának, Ozsváth Richárd kerekesszékes vívónak, Szilágyi Réka gerelyhajítónak.

Koppányi Szabolcs

A város önkormányzata Cívis Talentum ösztöndíjat adományozott Fiók Nándornak (Tóth Árpád Gimnázium), Oparaugo Petra Nneka részére (Fazekas Mihály Gimnázium), Vámosi Bendegúz Péternek (Fazekas Mihály Gimnázium), Debreczeni Csabának (Fazekas Mihály Gimnázium) és Ráthonyi Levente Marcellnek (Fazekas Mihály Gimnázium), akik nem tartózkodtak Debrecenben, ezért nem tudtak jelen lenni a díjátadón.

Forrás: Debrecen.hu

Az előzetesen meghirdetett 25 mellé a testület egy sürgősségi napirendi pontot is felvett. Papp László (Fidesz) polgármester előterjesztése szerint június 16-án konzultáltak a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatallal arról, hogy július 1-én, szombaton jelenleg nem lehet házasságot kötni a városban, mivel ez a köztisztviselők számára munkaszüneti nap. A polgármester elmondta, 10 jegyespár jelezte aznapra a házasodási szándékát. A rendeletmódosítást egyhangúlag elfogadták a képviselők. Így tettek egyébként a napirendi pontok zöménél, többnyire kérdéseket sem tettek fel, illetve hozzászólásokban sem jelezték az észrevételeiket.

Koppányi Szabolcs

„Ez így alakult” – mondta a polgármester arra, miért éppen az ukrán ellentámadás idején követelik a tűzszünetet

Viták is alig alakultak ki a testületben. A ritka alkalmak egyike Papp László előterjesztése nyomán bontakozott ki, amely alapján Debrecen közgyűlése csatlakozna ahhoz az országgyűlési határozathoz, amelyet a parlament Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának egyéves évfordulója alkalmából fogadtak el március 31-én. A kormány által kezdeményezett dokumentumban többek között az szerepel, hogy az Országgyűlés kifejezi a béke melletti elkötelezettségét, elítéli Oroszország katonai agresszióját, elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez, eközben azonban ellenzi az Oroszország elleni szankciók körének bővítését, valamint kinyilvánítja, hogy a fegyverszállítások és a további szankciók helyett mielőbbi béketárgyalásokra van szükség. „Csak azonnali tűzszünettel, tárgyalásokkal és békével lehet életeket menteni!” – olvasható a határozatban.

Koppányi Szabolcs

Szita Károly (Fidesz), a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökének kezdeményezésére az elmúlt hetekben számos önkormányzatban terjesztették elő ugyanezt a javaslatot. A Gulyáságyú Média beszámolója szerint az ellenzéki többségű Dunaújváros közgyűlése június 15-én egy némileg módosított határozatot fogadott el, ebben szerepelt Oroszország felszólítása arra, hogy vonja ki a csapatait Ukrajnából. A helyi Fidesz erre a változtatásra hivatkozva nem támogatta az előterjesztést. A Borsod Online tudósítása szerint június 22-én Miskolcon is egy saját nyilatkozatot fogadott el az ottani ellenzéki többségű testület. A Fidesz képviselői ezt sem támogatták.

Koppányi Szabolcs

Debrecenben Papp László polgármester azt hangsúlyozta, hogy habár Ukrajna területi integritásához nem férhet kétség, a konfliktust szerinte nem lehet háborús módon megoldani, ezért azonnal vissza kell térni a tárgyalóasztalhoz. Megemlítette, hogy korábban egy ukrajnai konferencián a városvezetés felajánlotta, hogy Debrecen segít az ország újjáépítésében. Mint mondta, ott állapodtak meg abban, hogy ukrajnai gyermekeket fognak üdültetni Debrecenben.

A politikust a közgyűlés előtt megkérdeztük, szerinte mit üzen az, hogy éppen akkor követelik az azonnali tűzszünetet, amikor hosszú előkészítés után Ukrajna elkezdte az Oroszország által elfoglalt területeinek felszabadításáért indított ellentámadását. Papp László mindössze annyit válaszolt: „Nem így volt időzítve természetesen. Ez így alakult”.

Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum) jelezte, az ügyet országos kérdésnek tekintik, ezért az egyesületük nem vesz részt a vitában, valamint a szavazásban sem.

Az ellenzéki tiltakozások nem hatottak a fideszes képviselőkre

Madarasi István (MSZP) arról beszélt, hogy ez a kezdeményezés része annak a kampánynak, amelyben a Fidesz háborúpártinak próbálja beállítani az ellenzéket. Felolvasta a módosító indítványát, amely alapján a közgyűlés csak részben csatlakozott volna a parlamenti határozathoz. Nem támogatták volna többek között az európai uniós szankciókkal szemben megfogalmazott pontokat, valamint azokat, amelyek elítélik az Ukrajnának történő fegyverszállításokat, és amelyben a kezdeményezők azonnali tűzszünetet követeltek. Madarasi István módosítóját a fideszes többségű közgyűlés leszavazta.

Koppányi Szabolcs

Mándi László (Momentum) azt mondta, nincs helye a közgyűlés előtt ennek a határozatnak, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte minden jel Szita Károly 3/2-es ügynökmúltjára utal.

Koppányi Szabolcs

Káposznyák István (Szolidaritás) azt hangsúlyozta, hogy a szervezete nem háborúpárti, de Ukrajna honvédő háborút folytat, az országgyűlési határozat pedig szerinte nem a békéről szól, hanem Brüsszelt igyekszik felelőssé tenni az inflációért.

(Vaszkó Imre, a DK jelenleg egyetlen debreceni önkormányzati képviselője nem vett részt a közgyűlésen.)

Koppányi Szabolcs

Védettséget kap a Roncsbár épülete, a szórakozóhely egy másik belvárosi helyre költözhet

Papp László polgármester előterjesztésére a közgyűlés döntött a Dexium Kft. és a Fórum Bevásárlóközpont Zrt. tulajdonát képező, valamint egyes önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok cseréjéről is. Ez a gyakorlatban a Fórum bővítését célzó beruházáshoz kapcsolódó ingatlancsere volt.

Koppányi Szabolcs

Gondola Zsolt Zoárd a polgármesternek azt a kérdést tette fel, gazdasági szempontból van-e egyáltalán szüksége erre a projektre az önkormányzatnak. Megjegyezte, éppen egy olyan beruházást segítenek, amely konkurenciát jelent az önkormányzati tulajdonban lévő Cívis Ház Zrt-nek. Papp László a válaszában arról beszélt, szükségesnek látja, hogy a város előbbre lépjen kereskedelmi szempontból. Mint mondta, azt szeretné, ha a debrecenieknek lehetősége lenne helyben elkölteni az itt megkeresett pénzüket.

A polgármester azt is elmondta, a beruházás által érintett Roncsbár épülete – amely egyike a korábban lebontásra ítélt cívisházaknak – helyi védettség alá kerül, a beruházás részletes koncepcióját azonban még nem ismerik. Közölte, a Roncsbár tulajdonosaival is tárgyaltak, megoldhatónak tartja, hogy egy másik belvárosi ingatlanban helyezzék el a szórakozóhelyet.

Koppányi Szabolcs

Gondola Zsolt Zoárd azt javasolta, kérjenek számokat, nyilatkozatokat a beruházótól és a Cívis Ház Zrt.-től, amelyekből egyértelműen látszik a projekt gazdasági hasznossága, vagy csere helyett adják el a szóban forgó ingatlanokat. A képviselő módosító indítványait a testület leszavazta, majd 23 igen szavazattal, 3 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadta az eredeti javaslatot.

Nincsenek kérdések

Habár a közgyűlés végén a képviselőknek lehetőségük van bármilyen témában kérdéseket intézni a polgármesterhez, ezzel egyikük sem kívánt élni - délre befejezte ülését a testület. Most nyári szünetre vonulnak, legközelebb augusztus 24-én tartanak közgyűlést Debrecenben.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.